Stukadoor

Je werkt graag met je handen en het strak afwerken van buitengevels, binnenmuren, en plafonds wordt jouw specialiteit. Een sierpleister aanbrengen? Dat kan jij met de hand en machinaal.  Daarnaast kan je prima samenwerken, zelf problemen oplossen, strak organiseren en het werk goed uitstippelen. Dat je met veel verschillende mensen te maken hebt tijdens het werk, vind je fijn en gezellig. En wat zo mooi is aan het stukadoorsvak? Je hebt eer van je werk. Het is resultaat is direct zichtbaar.

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

Je leert tijdens de niveau 2 opleiding Stukadoor vakkundig stukadoorswerk uitvoeren. Dit houdt in dat je de ondergrond voorbereidt, raap- en afwerklagen aanbrengt, opruimt en een spiegelglad resultaat oplevert. Je leert werken met alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt. Ook weet je na de opleiding hoe je alle materialen goed moet bewaren.

Tijdens de opleiding Stukadoor krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Het grootste deel van de opleiding vindt plaats in de praktijk. Gemiddeld ben je iedere week vier dagen bij een bedrijf aan het werk en één dag op school.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na deze opleiding is je beroep stukadoor. Je bepleistert buitengevels, binnenwanden en plafonds met de hand of met een machine. Vaak werk je volgens een omschrijving en een tekening. Je voert klussen soms zelfstandig uit en je werkt ook veel met collega’s. Verder ga je met allerlei soorten opdrachtgevers om. Dan overleg je weer op de bouwplaats met de aannemer en dan weer gewoon bij mensen thuis. Wil je liever voor een bedrijf werken of ga je als zzp’er aan de slag? Aan jou de keus!

Verschil tussen BOL en BBL

Verschil tussen BOL en BBL

Je kunt kiezen tussen de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen volg je een deel van de opleiding in de praktijk. We noemen dit deel de beroepspraktijkvorming. Beide leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma. Het verschil tussen beide leerwegen is de tijd die je doorbrengt op school of bij je leerwerkbedrijf.

Doe je een bol opleiding dan volg je lessen op school en doe je praktijkervaring op in stages. Minimaal 20% van de studieduur bestaat uit stage. De periodes waarin je praktijkervaring opdoet kunnen per opleiding verschillen. Ook de duur van je stage verschilt per opleiding.

Wie kiest voor een bbl opleiding gaat direct aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Je werkt 3 of 4 dagen per week en je komt één of twee dagen per week naar school. Bij je leerwerkbedrijf breng je de theorie in de praktijk met behulp van je praktijkopdrachten. Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen.

Bij sommige opleidingen is het mogelijk de bol opleiding in deeltijd te volgen. Bij deze variant krijg je gemiddeld twee dagen in de week les op school en je loopt ook regelmatig stage.

Let op: Het kan zijn dat je al relevante werkervaring hebt, de zogenaamde ‘eerder verworven competenties’ (EVC). Dan kun je misschien je opleiding verkort volgen. Neem daarvoor contact op met de contactpersoon die bij deze opleiding vermeld staat.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je lbo-, vbo- of vmbo-diploma
 • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
 • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
 • je hebt een assistentenopleiding voltooid voor hetzelfde beroep of dezelfde richting

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar, dan hoef je geen cursusgeld voor het betreffende studiejaar te betalen.

 • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
 • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld voor niveau 1 en 2 € 126,50 (in plaats van € 253,-) en voor een niveau 3- en 4-opleiding € 306 (in plaats van € 612,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op de website van de rijksoverheid

Je betaald cursusgeld als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent en een van de volgende opleidingen gaat volgen:  

 • een deeltijdopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg(bbl);   
 • een deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (vavo); 
 • Nederlands als tweede taal (NT2). 

Hoe cursusgeld betalen?  
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

 • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
 • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding krijg je een ontvangstbevestiging en een uitnodiging voor het intakegesprek. Tijdens het gesprek nemen we de opleidingsmogelijkheden met je door.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

NOA Opleidingsbedrijf Afbouw is een door de overheid en de branchevereniging erkend leerbedrijf. Wij zijn het samenwerkingsverband van stukadoorsbedrijven in Zuid-Holland en werken nauw samen met de stukadoorsopleiding binnen Techniek College Rotterdam. Voor jou gaan wij op zoek naar een passend bedrijf in jouw regio en wij begeleiden jou gedurende je opleiding met o.a. de praktijkscholing en de beroepspraktijkvorming. Tijdens je opleiding krijg je van ons een vast contract, waardoor je zorgeloos je opleiding kan volgen en je verzekerd bent van een inkomen.

Ben je op zoek naar een leerbedrijf neem dan contact op met Bert Vingerhoets  [email protected]

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Heb je het stucwerk eenmaal goed in de vingers? Dan kun je ervoor kiezen om erg goed te worden in bepaald stukadoorswerk. Dit kan door cursussen of via scholing in de beroepspraktijk. Maar je kunt ook verder leren voor Gezel stukadoor op niveau 3.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je iets anders, kijk dan ook eens naar andere opleidingen op niveau 2 zoals Tegelzetter, Metselaar, Servicemedewerker gebouwen of Schilder.

 

Aanmelden

CREBO
25038
Niveau
2
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
 • Doorlopend 2021-2022
 • Augustus 2022