Werkvoorbereider installaties

Werkvoorbereider installaties

Jij kunt goed werken onder tijdsdruk. Of een klant een pand wil verwarmen, verkoelen of verduurzamen. Jij bedenkt wat er nodig is om een klus te klaren. Meestal werk je in de tekenkamer of op kantoor achter je computer. Storing? Jij stuurt collega’s op pad om het te fiksen. Zoek je een opleiding als werkvoorbereider op mbo 4? Dan is dit wat voor jou. 

In het kort

Kunnen anderen altijd op jou rekenen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jazeker, op jou kun je rekenen. Jij vindt het leuk om dingen te regelen. En anderen aan te sturen. Jij houdt ervan om te praten met klanten en met monteurs. Verschillende projecten die door elkaar lopen? Geen zorgen. Jij houdt het overzicht. Je weet wat er moet gebeuren. Hoe dat gaat gebeuren. En wanneer. Jij denkt altijd een paar stappen vooruit.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding Werkvoorbereider installaties leer jij hoe installaties werken. Je krijgt een goede technische basis mee, zodat jij weet hoe installaties worden aangelegd, ingeregeld, onderhouden en doorgemeten. Je leert hoe je technische tekeningen leest. En je berekent hoeveel kracht een installatie nodig heeft en welke mensen, draden en schakelaars er nodig zijn om die installatie zijn werk te laten doen. 

Ook maak je een planningsstrook. Hierin staat wanneer welke materialen geleverd moeten worden en wanneer wat gedaan moet worden. Zo maak jij een kostenplaatje en een plan van aanpak. Bijvoorbeeld om vloerverwarming aan te leggen, warmtepompen te installeren of een gasinstallatie aan de praat te krijgen. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

  • Achter je computer werken
  • Kosten berekenen en offerte maken
  • Planning maken

Dit niet (zo vaak)

  • Technische tekeningen maken
  • Zelf installaties plaatsen
  • Zelf storingen opsporen en verhelpen

Deze vakken krijg je

Wiskunde
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Bouwtechnische normen
Gastoevoer en verbrandingsgas
Luchtbehandeling en koelinstallatie
Ventilatie en luchtverwarming
Sanitaire
Tapwater
5
dagen school
4
stages

Stage lopen

Elk jaar loop je stage bij installatiebedrijven. In het eerste jaar zijn dat 20 weken. Je leert hoe je een installatie moet aanleggen, voor tapwater bijvoorbeeld. In het tweede, derde en vierde jaar loop je 40 weken stage. 

Je loopt altijd 2 dagen stage en gaat 3 dagen naar school. Voor deze opleiding hebben we een deal gesloten met bedrijven. Jij krijgt namelijk meteen het minimum jeugdloon betaald tijdens je stage. Da's mooi meegenomen. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. 

Dit is jouw leslocatie

Tegenover treinstation Rotterdam-Alexander

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Als werkvoorbereider installaties werk je voornamelijk in productie- of installatiebedrijven en vanaf een vaste locatie.

Beroepen na de opleiding

Je kunt aan de slag als werkvoorbereider bij installatiebedrijven. Jij begeleidt grote en kleine installatieprojecten voor verschillende soorten bedrijven en instellingen. Een leuke uitdaging is de energietransitie, daar ben je straks veel mee bezig. 

Je werkt op kantoor en bent klaar voor een nieuwe dag. Wat moet er allemaal gebeuren vandaag? Jij hebt het overzicht. En je duikt achter je computer om wat mails te beantwoorden.

Daarna ga je verder met het lezen van een technische tekening. Je berekent hoeveel je nodig hebt. Mensen, kabels, schakelaars, filters: je zet het allemaal onder elkaar. Zo maak je een overzichtelijk kostenplaatje. 

Na de lunch heb je een afspraak bij de klant. Hij wil het pand verduurzamen. Aan jou de taak om hem te laten weten wat daarvoor nodig is. Alles akkoord? Hij knikt: ‘ja’ en zet zijn handtekening. Daarna ga je weer terug naar kantoor om je collega’s in te plannen op de klus.

Deze skills heb je nodig

  • Je bent sociaal
  • Je blijft kalm onder druk
  • Je bent een aanpakker

Deze niet (altijd)

  • Je bent handig
  • Je werkt op een rustig tempo
  • Je werkt in je eentje

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Naar veelgestelde vragen

Bram Verwers

Bram Verwers

Docent installatie en koudetechniek

Ik krijg energie van het werken met studenten. Want zij zijn de toekomst van de energietransitie.