Installatie- & Koudetechniek

Welkom in de wereld van Installatie- en koudetechniek. Installeren is een heel breed vakgebied. Je hebt verschillende richtingen die raakvlakken hebben met elkaar en toch behoorlijk van elkaar verschillen.

Werken met elektrotechnische installaties
Datanetwerken, telefoon- en beveiligingssystemen, verkeerslichten: we komen ze overal tegen. Thuis, op het werk en onderweg. Als monteurs die systemen niet goed afstellen, inregelen en onderhouden, gaat er heel veel mis. Verkeerslichten die het niet doen, beveiligingssystemen die zomaar alarm slaan of juist helemaal niet, computers die niet meer met elkaar kunnen communiceren en een verstoord telefoonverkeer, kunnen dan het gevolg zijn.

Werken met werktuigkundige installaties
Werktuigkundige installatietechniek is overal om je heen. Het zit in gebouwen, in woningen en zelfs in boten. Zonder werktuigkundige installatietechniek heb je bijvoorbeeld geen warm en koud stromend water, geen centrale verwarming, geen gasfornuis in de keuken, geen waterdicht dak boven je hoofd, geen afvoer in de douche en het toilet. Installatietechniek heeft te maken met eigenlijk alles wat is aangesloten op leidingen waardoor water of gas stroomt. Vakmensen in de installatietechniek zorgen voor de juiste verbindingen tussen apparaten en leidingen.

Werken met koudetechnische installaties
Koudetechniek heeft alles te maken met het goed houden van voedsel en een aangenaam koel (werk)klimaat in een gebouw of auto. Denk bijvoorbeeld aan airco's in scholen, ziekenhuizen, kantoren en auto's, koel- en vrieskasten in de supermarkt en aan koudesystemen in bijvoorbeeld cafés en restaurants. Zonder koudetechniek is het klimaat op ons werk of op school vaak veel minder prettig, bederft veel voedsel voor het de winkel uit is en krijgen we nergens meer een koel drankje of verfrissend ijsje. Maar ook het transport van organen voor transplantatie is dan niet meer verantwoord. Vakmensen in de koude- en installatietechniek zorgen ervoor dat al die apparatuur blijft functioneren en daarmee ons leven aangenaam en gezond houdt.

Koudetechniek is interessant omdat je zowel met elektrotechniek als met werktuigbouwkunde bezig bent. Je bent dus van alle markten thuis. Daarnaast is ICT belangrijk geworden bij het op afstand beheren van installaties en het verhelpen van storingen. In 2008 is in samenwerking met verschillende bedrijven en brancheorganisaties het KoudeCentrum Rotterdam opgezet. Het centrum behoort tot een van de grootste van Nederland. Op de locatie Prins Alexanderlaan 55, waar het KoudeCentrum gevestigd is, worden zowel commerciële als reguliere (praktijk) opleidingen koudetechniek gegeven.

Werken in de installatie- of koudetechniek is erg veelzijdig. Techniek College Rotterdam biedt opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Als je een opleiding volgt bij ons merk je dat aan:

  • Duidelijke begeleidingsstructuur, ontwikkelingsgerichte beoordelingsgesprekken samen met praktijkopleiders
  • Medebeoordeling door bedrijfsleven
  • Unieke mbo-opleidingen in de regio
  • Goed bereikbaar met het openbaar vervoer
  • Voldoende kans op stage
  • Goede vooruitzichten op een baan (op niveau 3 en 4)
  • Goede doorstroom naar hbo na niveau 4

Actueel