StructuurKlas Allround medewerker IT systems and devices

Als medewerker beheer ICT ben je een sleutelfiguur binnen de organisatie. Jij weet precies hoe je gebruikers ondersteunt, handleidingen schrijft en het netwerk en de computers onderhoudt. En gaat er toch iets kapot? Dan kun jij het repareren of vervangen.
Voor studenten met een autisme spectrum stoornis bieden we deze opleiding aan in een StructuurKlas. Wanneer je kiest voor deze opleiding zit je met maximaal 12 andere deelnemers in een klas.

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

In de beroepsopleiding Medewerker Beheer ICT leer je alles over het installeren en onder­houden van computers en netwerken. Ook leer je hoe je de gebruikers kunt onder­steunen als ze tegen problemen aanlopen. Vervolgens rapporteer je alles en meld je het incident af in de servicedesk. Tijdens je stages breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk.

Heb je een autisme spectrum stoornis?
Dan is dit een speciaal traject voor jou. In de StructuurKlas volg je de opleiding Medewerker ICT op niveau 2 of Medewerker Beheer ICT op niveau 3.

Je kunt de opleidingen volgen in de beroepsopleidende leerweg (bol). Dat betekent dat je naar school gaat om lessen te volgen. Daarnaast volg je bepaalde periodes beroepspraktijkvorming (stage).

Kleine klassen
Wanneer je kiest voor één van deze opleidingen zit je met maximaal 12 andere deelnemers in een klas. Tijdens de lessen wordt er extra aandacht besteed aan je communicatieve vaardigheden.
Ook leer je hoe je planningen moet maken. Daarbij gebruiken we werkvormen die aansluiten bij wat jij prettig vindt. Zo krijg je les in een vast lokaal, heb je een vast dagschema en heb je vaste docenten.

Tijdens de opleiding word je goed begeleid. Dit gebeurt zowel door de docenten van de school als door andere instellingen, zoals zorginstellingen. De mensen die je begeleiden hebben een speciale training gevolgd, zodat ze precies weten welke begeleiding jij nodig hebt.

We hebben slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dus wil je deze opleiding volgen? Meld je snel aan. Kijk bij aanmeldprocedure hoe je dat kunt doen.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als medewerker beheer ICT installeer en onderhoud je hard- en software. Verder ondersteun je medewerkers die problemen hebben met hun computer. Om hen op weg te helpen, is het  belangrijk dat je klantgericht bent en duidelijk kunt communiceren. Je werkt zelfstandig, maar samenwerken is voor jou ook geen probleem. Soms moeten verschillende werkzaamheden tegelijk gedaan worden. Jij zorgt ervoor dat dit vlekkeloos verloopt.

In de ICT is volop werk en je hebt veel carrièrekansen. Je kunt zó aan de slag bij een ICT-dienstverlener of op de ICT-afdeling van een bedrijf. Daar kun je doorgroeien, bijvoorbeeld naar de functie van ICT-beheerder of Software developer.

Waarom de StructuurKlas?

Waarom de StructuurKlas?

De ICT-sector is aan het veranderen. Stonden vroeger met name de ingewikkelde technische handelingen centraal, tegenwoordig draait het vaak om klantcontact.
De wens van de klant wordt vertaald naar een ICT opdracht. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang. Waar de ICT sector voorheen de sector bij uitstek was waarin mensen met een autistische handicap gemakkelijk hun weg konden vinden, is dit nu een stuk lastiger vanwege juist de gewenste communicatieve vaardigheden. Om jou als student met een autisme spectrum stoornis toch een toekomst in de ICT te bieden, zijn we in samenwerking met Yulius gestart met een speciale ICT StructuurKlas. Een begeleidingstraject op maat voor een bijzondere groep getalenteerde deelnemers.

De StructuurKlas is speciaal gericht op studenten die goed kunnen werken in een gestructureerde omgeving. Vaak zijn dit jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS). Het doel is om een groep van maximaal twaalf jongeren met ASS in staat te stellen, door een combinatie van zorg en onderwijs, een regulier diploma te laten halen en hen te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

De studenten kunnen het niveau van de opleiding aan, maar wat betreft de vaardigheden die nodig zijn bij leren en werken schieten zij tekort. Daardoor moeten zij vaak vroegtijdig stoppen met hun opleiding. Flexibiliteit, goed communiceren, invoelingsvermogen en sociale vaardigheden zijn bij jongeren met autisme anders ontwikkeld. De gebruikelijke manier van leren waarbij een groot beroep wordt gedaan op zelfstandigheid en samenwerken, blijkt nadelig te zijn voor jongeren met ASS.

Er is een StructuurKlas op de Jan Ligthartstraat in Rotterdam en op de Sportlaan in Spijkenisse.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Voor de StructuurKlas kun je je aanmelden als je een diagnose hebt binnen het autistische spectrum (PPD NOS, Asperger, ASS) of er mee bezig bent om deze te verkrijgen. Ook zijn er andere aanvullende toelatingseisen.

Belangrijk is dat je zin hebt om in de ICT te werken en dat je een passend niveau hebt voor deze opleiding.

  • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je vmbo-diploma
  • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
  • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
  • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
  • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling

Opleidingskosten

Opleidingskosten

Lesgeld (en cursusgeld) zijn vaste bedragen die je elk studiejaar betaalt om onderwijs te volgen.

Kosten voltijds-mbo (bol)
Het schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie op 1 augustus 18 jaar of ouder is en voltijds mbo volgt, moet voor dat schooljaar lesgeld betalen (€ 1.202,- in 2020/2021). Je krijgt hierover automatisch bericht. Of je lesgeld of cursusgeld moet betalen, hangt af van het soort opleiding dat je volgt, je leeftijd en de wijze van inschrijving.

Wel lesgeld betalen
• Je bent op 1 augustus 18 jaar of ouder; en
• Je gaat een voltijds beroepsopleidende leerweg (bol) in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) volgen.

Geen lesgeld betalen
Word je na 1 augustus 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld voor het desbetreffende studiejaar te betalen. Studenten die een bbl-opleiding volgen betalen ook geen lesgeld (wel cursusgeld). Hoe lesgeld betalen Lesgeld betaal je niet aan Techniek College Rotterdam maar aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO-IBGroep).

Je geeft aan hoe je wilt betalen:
• in 1 keer of 
• in 6 termijnen, via automatische incasso of per acceptgiro.

Teruggave lesgeld (voltijd-bol)
Lesgeld betaal je niet aan Techniek College Rotterdam maar aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO-IB-Groep). Er zijn verschillende situaties waarin je lesgeld kunt terug vragen. Geldt dit voor jou, dan kun je een verzoek indienen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) (voorheen IBGroep).

Opleidingsspecifieke kosten
Voor opleidingsspecifieke kosten vindt geen restitutieplaats. Boeken kunnen eventueel terugverkocht worden aan de leverancier. Studenten zijn hiervoor zelf verantwoordelijk.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Aanmelding Structuurklas
In de StructuurKlas zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Studenten, ouders en begeleiders kunnen aangeven belangstelling voor de klas te hebben. Er wordt aan gewerkt om zoveel mogelijk plaatsen beschikbaar te stellen. Je kunt opgeven dat je belangstelling voor deze opleiding hebt. Je wordt dan op de lijst geplaatst. We informeren je zo snel mogelijk over de verdere procedure. We kunnen je helaas niet verzekeren van een plek binnen deze opleiding.

De aanmelding verloopt iets anders dan bij de gebruikelijke opleidingen.

Je kunt je aanmelden als je een diagnose hebt binnen het autistische spectrum (PPD NOS, Asperger, ASS) of er mee bezig bent om deze te verkrijgen. Ook zijn er andere aanvullende toelatingseisen.

Belangrijk is dat je zin hebt om in de ICT te werken en dat je een passend niveau hebt voor deze opleiding.

Om inlichtingen te krijgen of op de lijst met belangstellenden te komen kun je terecht bij:

De heer D. Beunk
Jan Ligthartstraat 250
3083 AM Rotterdam
T 06 469 46 226
E [email protected]

De heer R. Hoogenboom
Sportlaan 15
3202 VW Spijkenisse
T (0181) 67 91 05
E [email protected]

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor informatie over erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met het diploma van deze opleiding kun je direct aan de slag. Of je kiest voor een vervolgopleiding op niveau 4, zoals Expert IT systems and devices of Software developer

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je iets anders, kijk dan ook eens bij Software developer.

Aanmelden

CREBO
25605
Niveau
3
Traject
bol
Duur bol
3 jaar