Eerste bedrijfsautotechnicus

Het onderhoud is een van je belangrijkste taken, maar je mag ook reparaties en aanpassingen doen. Soms moet je onderhoud of voer je een inspectie uit, of je adviseert klanten.  

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

Tijdens de opleiding Eerste bedrijfsautotechnicus leer je bedrijfswagens onderhouden en modificaties uitvoeren. Je leert storingen analyseren en repareren, en je  houdt je bezig met inspectie- en keuringwerkzaamheden. De opleiding Eerste bedrijfstechnicus is een bbl-opleiding en duurt gemiddeld 2 jaar. Bbl betekent werken en leren tegelijk. Je werkt 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf aangesloten bij Fundeon of Kenteq en je gaat 1 dag (of 2 dagdelen) in de week naar school. Voor een lijst met erkende opleidingsbedrijven surf je naar www.stagemarkt.nl. We raden je aan om te solliciteren bij een Regionaal Opleidingsbedrijf. Dat geeft je voordelen en een opleidingsgarantie.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je moet goed overweg kunnen met de bedrijfswagens waaraan je werkt. Het onderhoud is een van je belangrijkste taken. Ook eenvoudige reparaties en aanpassingen komen voor jouw rekening. Je helpt je collega’s vooral met ingewikkeld werk en bij inspecties en keuringen. In je werk houdt je de veiligheid en het milieu goed in de gaten. Meestal werk je zelfstandig, maar je komt ook regelmatig in aanraking met anderen zoals leveranciers en opdrachtgevers. Goed samenwerken en omgaan met werkdruk is dus belangrijk.
Eerste monteursbedrijfswagens kom je tegen bij allerlei bedrijven, groot en klein. Denk aan een loonbedrijf, reparatieservice of dealer. Eigenlijk overal waar bedrijfswagens staan, dus niet alleen in de werkplaats, maar soms ook buiten.

Bbl opleiding

Bbl opleiding

Deze opleiding kun je volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Wie kiest voor een bbl opleiding gaat direct aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Je werkt 3 of 4 dagen per week en je komt één of twee dagen of avonden per week naar school. Bij je leerwerkbedrijf breng je de theorie in de praktijk met behulp van je praktijkopdrachten. Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen.

Let op: Een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen. Daarnaast kan het zijn dat je al relevante werkervaring hebt, de zogenaamde ‘eerder verworven competenties’ (EVC). Dan kun je misschien je opleiding verkort volgen. Neem daarvoor contact op met de contactpersoon die bij deze opleiding vermeld staat.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je vmbo-diploma
 • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
 • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling


Doorstroomregeling vmbo mbo*:
- bij doorstroom naar dezelfde sector: geen aanvullende eisen; 
- bij doorstroom vanuit Zorg & Welzijn, Landbouw of Economie naar Techniek** is als aanvullende voorwaarde gesteld dat het vak wiskunde dan wel natuur- en scheikunde I deel heeft uitgemaakt van het examen 

*Bron: doorstroomregeling vmbo beroepsonderwijs (www.wetten.nl) 
**Let op dit geldt niet voor de ICT-opleidingen. 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

Het cursusgeld wordt elk jaar wettelijk bepaald en is voor schooljaar 2020/2021 vastgesteld op € 250,- voor een niveau 1- en 2-opleiding en € 606,- voor een niveau 3- en 4-opleiding.

Wel cursusgeld betalen

Je moet cursusgeld betalen als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent en een van de volgende opleidingen gaat volgen:  

 • een deeltijdopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg(bbl);   
 • een deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (vavo); 
 • Nederlands als tweede taal (NT2). 

Geen cursusgeld betalen

Ben je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar, dan hoef je geen cursusgeld voor het betreffende studiejaar te betalen.  

 • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
 • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Hoe cursusgeld betalen  

Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging en zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het juiste e-mailadres en het juiste postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Techniek College Rotterdam doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Leerwerkbedrijven

Leerwerkbedrijven

Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Voor informatie over en een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je verder studeren? Als je het werk aan grote machines leuk vindt, dan kun je na deze opleiding bijvoorbeeld doorstromen naar de opleiding Technisch specialist bedrijfsauto's.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je iets anders? Kijk dan ook eens naar Eerste autotechnicus of Allround monteur mobiele werktuigen.  

Aanmelden

CREBO
25669
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
 • augustus 2022