Technisch specialist bedrijfsauto's

Leveren standaardprocedures niet het gewenste resultaat op of heb je te maken met complexe storingen? Als technisch specialist bedrijfsauto's bijt je je graag vast in dit soort vraagstukken. Je stelt diagnoses en onderzoekt of de storing wordt veroorzaakt door de complexe integratie van alle elektronische systemen binnen het voertuig en het getrokken materieel. Vaak krijg je ook te maken met diverse pneumatische en hydraulische systemen. Volg je het nog? Dan is dit écht een beroep voor jou! 

 

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

Leren, werken en geld verdienen, wie wil dat niet? De BBL-opleiding Technisch specialist bedrijfsauto's betekent werken en leren tegelijk. Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat 1 dag (of 2 dagdelen) per week naar school. Tijdens de opleiding  ontwikkel je je analytisch vermogen en leer je om onderzoekend en klant- en servicegericht te werken. De TTechnisch speciaist bedrijfsauto's draagt nieuwe technische kennis over aan collega’s.

 

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als tTechnisch specialist bedrijfsauto's ben je werkzaam in werkplaatsen van bedrijven voor bedrijfswagens. 

Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit en bent eindverantwoordelijk. Ook instrueer en begeleid je leerlingen en/of minder ervaren collega’s vaktechnisch. Je trekt eropuit als ergens een wagen met pech staat, maar meestal ben je in de werkplaats te vinden, waar vier tot twintig mensen kunnen werken. Je kunt onder meer terecht bij truckdealers, universele bedrijfsautobedrijven en transportbedrijven.

bbl opleiding

bbl opleiding

Deze opleiding kun je volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Wie kiest voor een bbl opleiding gaat direct aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Je werkt 3 of 4 dagen per week en je komt één of twee dagen of avonden per week naar school. Bij je leerwerkbedrijf breng je de theorie in de praktijk met behulp van je praktijkopdrachten. Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen.

Let op: Een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen. Daarnaast kan het zijn dat je al relevante werkervaring hebt, de zogenaamde ‘eerder verworven competenties’ (EVC). Dan kun je misschien je opleiding verkort volgen. Neem daarvoor contact op met de contactpersoon die bij deze opleiding vermeld staat.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je wordt toegelaten tot de opleiding als je in het bezit van een mbo-diploma op niveau 3 in het vakgebied.

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar, dan hoef je geen cursusgeld voor het betreffende studiejaar te betalen.

  • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
  • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld voor niveau 1 en 2 € 126,50 (in plaats van € 253,-) en voor een niveau 3- en 4-opleiding € 306 (in plaats van € 612,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op de website van de rijksoverheid

Je betaald cursusgeld als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent en een van de volgende opleidingen gaat volgen:  

  • een deeltijdopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg(bbl);   
  • een deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (vavo); 
  • Nederlands als tweede taal (NT2). 

Hoe cursusgeld betalen?  
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

  • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
  • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging en zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het juiste e-mailadres en het juiste postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Techniek College Rotterdam doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Leerwerkbedrijven

Leerwerkbedrijven

Als je je inschrijft voor een bbl-opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Voor informatie over en een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Met je diploma Technisch specialist bedrijfsauto’s kun je een vervolgopleiding volgen op de pedagogische technische hogeschool (PTH) als instructeur of docent.

Met het volgen en het behalen van deze opleiding zet je een mooie stap in je carrière. Je kunt doorgroeien tot vestigingsleider of een ander beroep uitoefenen in de motorvoertuigenbranche. Je kunt ook nog denken aan een vervolgopleiding in het hoger beroepsonderwijs, bijvoorbeeld in de richting van technische natuurkunde, werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde.

 

ik zoek net even iets anders

ik zoek net even iets anders

Zoek je iets anders, kijk dan ook eens naar de opleiding Technicus mobiele werktuigen of Technisch specialist personenwagens.

Aanmelden

CREBO
25670
Niveau
4
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
  • Augustus 2022