Allround timmerman

Allround timmerman

Mooi en goed timmerwerk, dat zie je van veraf. En ook van heel dichtbij. In grote kantoren en knusse huizen. Van dakkapellen plaatsen tot plintjes aanleggen. Dit is het werk van een vakmens. Jij kan alles maken.

In het kort

Wil jij mooie dingen maken met hout?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Net als elke timmerman en timmervrouw, houd jij van hout. Elke klus in de bouw is anders. En dát vind jij nou zo leuk. Hard werken en vroeg op? Kom maar op. Jij bent een alleskunner met een hart voor hout. En je vindt het tof om elke keer weer wat nieuws te leren. Samen met je collega’s of zelfstandig. Jij fikst het.
Ontdek de locatie

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij ingewikkelde timmerwerken. Je leert over de verschillende bevestigingstechnieken en bouwmaterialen. Je kan straks alles maken. Van een raamkozijn plaatsen in een nieuwbouwhuis tot renovatie van de heipaal tot de nokvorst. 

Je leert hoe je een bouwtekening leest. Met die tekening reken je uit welke maten je nodig hebt. Daarnaast leer je hoe je collega’s begeleidt. Want niemand wil een scheve kast aan de muur. Samen ga je voor een recht, netjes en strak eindresultaat.  

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Je monteert en timmert
 • Je leest en begrijpt bouwtekeningen
 • Je controleert het werk van anderen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Een keuken plaatsen
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Vaktheorie Timmeren
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. Je kunt er ook voor kiezen om 5 dagen te werken en 2 avonden per week de theorielessen te volgen. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

Middelharnis óf Schiedam

Langeweg 111 (Beroepscampus), Sommelsdijk (Middelharnis) 
De Beroepscampus is de onderwijslocatie op Goeree-Overflakkee. Een plek waar leerlingen, studenten, het bedrijfsleven en scholen uit de regio samenkomen.

Schiedamseweg 245, Schiedam 
In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Student Jim vertelt over het werken als Allround timmerman.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag ga je misschien wel het dak op. Om de balken vast te timmeren. Of je bent in de werkplaats aan het werk. Maar je bent niet de hele dag bezig met hout. Jij werkt mee aan elke stap in de bouw: van het aanbrengen van de eerste heipaal tot het laatste kitrandje.

Voor je begint, kijk je eerst of je de tekening begrijpt. Ze zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Jij schat precies in welk materiaal je nodig hebt. Met welke machines en gereedschap je gaat werken. En hoelang je bezig bent. En is de klus klaar? Dan controleer je of alles netjes en veilig is. Ook bij je collega’s. Want het kan maar zo zijn dat je leidinggeeft aan andere timmermannen en timmervrouwen. 

Je werkt bij een timmerbedrijf of een aannemer. En misschien heb je straks wel je eigen timmerbedrijf. Jij bent een vakman die alles maken kan.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed leidinggeven
 • Je hebt oog voor veiligheid
 • Je hebt ruimtelijk inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je bent chaotisch
 • Je werkt gehaast
 • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 
 

Veelgestelde vragen

Piet van Asperen

Piet van Asperen

Praktijkinstructeur Timmeren

Heb je vragen over deze opleiding? Ik help je graag.

Christiaan van Vugt

Christiaan van Vugt

Docent bouwtechniek

Ik heb ruim 12 jaar ervaring als timmerman. Ik vind het leuk om jou op te leiden tot vakman. Iemand die trots kan zijn op zijn werk.

Arjan de Rooij

Arjan de Rooij

Docent bouwtechniek

Ik leer studenten graag de nieuwste ontwikkelingen in de bouw, zoals het neerzetten van energieneutrale woningen.