Allround timmerman

Allround timmerman

Mooi en goed timmerwerk, dat zie je van veraf. En ook van heel dichtbij. In grote kantoren en knusse huizen. Van nette kozijnen langs de ramen tot de houten vloer en de keukenkastjes. Dit is het werk van een vakmens. Jij kan alles maken.

In het kort

Wil jij mooie dingen maken met hout?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Net als elke timmerman en timmervrouw, houd jij van hout. Elke klus in de bouw is anders. En dát vind jij nou zo leuk. Hard werken en vroeg op? Kom maar op. Jij bent een alleskunner met een hart voor hout. En je vindt het tof om elke keer weer wat nieuws te leren. Samen met je collega’s of zelfstandig. Jij fikst het.
Ontdek de locatie

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij ingewikkelde timmerwerken. Je leert over de verschillende lijmtechnieken, houtsoorten en hamers. Je kan straks alles maken. Van een raamkozijn in een nieuwbouwhuis tot prefab-elementen – dat zijn stukken hout die je vooraf maakt in de werkplaats.

Je leert inschatten hoeveel werk het is. Hoe je een bouwtekening leest. Met die tekening reken je uit welke maten je nodig hebt. Daarnaast leer je hoe je collega’s begeleidt. Want niemand wil een scheve kast aan de muur. Samen ga je voor een recht, netjes en strak eindresultaat.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Je monteert en timmert
 • Je leest en begrijpt bouwtekeningen
 • Je controleert het werk van anderen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Bestellingen plaatsen
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.     

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

Middelharnis óf Schiedam

Langeweg 111 (Beroepscampus), Sommelsdijk (Middelharnis) 
De Beroepscampus is de nieuwe onderwijslocatie op Goeree-Overflakkee waar je de doorlopende leerlijn vmbo-mbo kunt volgen. Een plek waar leerlingen, studenten, het bedrijfsleven en scholen uit de regio samenkomen.

Schiedamseweg 245, Schiedam 
In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op leerbaan
Deze regio
Score: 4 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Check dit verhaal

Student Jim vertelt over het werken als Allround timmerman.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag ga je misschien wel het dak op. Om de balken vast te timmeren. Of je bent in de werkplaats aan het werk om een kast te maken. Maar je bent niet de hele dag bezig met hout. Jij werkt mee aan elke stap in de bouw: van de tekentafel tot de laatste spijker.

Voor je begint, kijk je eerst of je de tekening begrijpt. Ze zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Jij schat precies in welk materiaal je nodig hebt. Met welke hamer en zaag je gaat werken. En hoelang je bezig bent. En is de klus klaar? Dan controleer je of alles netjes en veilig is. Ook bij je collega’s. Want het kan maar zo zijn dat je leidinggeeft aan andere timmermannen en timmervrouwen. 

Je werkt bij een timmerbedrijf of een aannemer. En misschien heb je straks wel je eigen timmerbedrijf. Jij bent een vakman die alles maken kan.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed leidinggeven
 • Je hebt oog voor veiligheid
 • Je hebt ruimtelijk inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je wacht af op instructies
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 
 

Veelgestelde vragen

Arjan de Rooij

Arjan de Rooij

Docent bouwtechniek

Ik leer studenten graag de nieuwste ontwikkelingen in de bouw, zoals het neerzetten van energieneutrale woningen.

Christiaan van Vugt

Christiaan van Vugt

Docent techniek

Ik heb ruim 12 jaar ervaring als timmerman. Ik vind het leuk om jou op te leiden tot vakman. Iemand die trots kan zijn op zijn werk.

Piet van Asperen

Piet van Asperen

Docent Timmeren

Heb je vragen over deze opleiding? Ik help je graag.