Allround waterbouwer

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25751
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Allround waterbouwer

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25751
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Jij stuurt waterbouwers aan. Samen zorg je dat de grootste schepen met gemak door de sluizen varen. En je bouwt aan sterke dijken. Dankzij vakmensen met een waterbouw-opleiding, houdt heel Nederland droge voeten.

In het kort

Ben jij de redder die Nederland droog houdt?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je kunt zelfstandig werken én collega's aansturen. Je bent vaak buiten en graag in de buurt van water. Je vindt het leuk om elke keer weer ergens anders te graven en bouwen. Goed nieuws voor jou, want er is genoeg te doen. Op en rond het water. Nederland is namelijk een waterland. Dus je kunt met een waterbouw-opleiding bijna overal wel aan de bak.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Deze waterbouw-opleiding is het vervolg van de opleiding Waterbouwer. In het basisdeel van de opleiding Allround waterbouwer leer je wat er komt kijken bij het maken van dijken, sluizen, kleine bruggen en houten steigers. In het profieldeel ga je dieper in op bijvoorbeeld het bouwen van een houten brug over een rivier.

Je leert hoe je de waterbouwers in je team kunt aansturen om het baggerwerk te doen. Je begeleidt vakmensen bij het verwijderen van zand, slib, afval en planten van de waterbodem, zodat schepen door kunnen varen. Zonder vast te komen op de bodem.

Tijdens deze waterbouw-opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om door te stromen naar de opleiding Uitvoerder infra.  

Dit ga je doen

 • Bagger van de waterbodem verwijderen
 • Waterbouwers aansturen
 • Dijken sterker maken

Dit niet (zo vaak)

 • Op een schip varen
 • Op de computer werken
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk vakkennis en vaktheorie.

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
Wiskunde
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Zuid-Holland Infra Park (ZIP), Schiedam

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Parallelweg 403 in Schiedam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Je verzamelt met je ploeg op kantoor. Daar bespreek je eerst wat er vandaag moet gebeuren en jij verdeelt de taken tussen de waterbouwers. Daarna ga je samen op pad in de werkauto. Op naar de locatie aan het water. Dankzij de waterbouw-opleiding weet jij wat er moet gebeuren. 

Op je werklocatie stuur je een team van vakmensen aan om alle hamers, zagen, palen, verschillende soorten boren en houtplanken klaar te leggen. Langs de kade geef je de opdracht om drie palen in de waterbodem te slaan. En op die palen laat je planken boren. 

De houten steiger is nu bijna klaar en veilig voor gebruik. Maar er steken nog wat balken uit. Je geeft de waterbouwers opdracht om die er netjes af te zagen. Je zorgt dat de bouten, schroeven en moeren zo strak mogelijk vastgedraaid worden. Aan het einde van de dag zorg je dat de werkplek netjes achter blijft. En ga je weer naar huis.

Deze skills heb je nodig

 • Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je kunt goed meten en werkt precies
 • Je stuurt collega's aan

Deze niet (altijd)

 • Je bestuurt machines 
 • Je werkt veel binnen 
 • Je ontwerpt een gracht

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Hans de Groot

Hans de Groot

Docent Infra

Als je deze opleiding gaat doen, kom je misschien wel bij mij in de klas.

Frank Frehen

Frank Frehen

Docent Infra

Misschien kom je straks bij mij in de klas. Heb je vragen over de opleiding? Ik heb antwoorden!