Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Het alarm loeit, de motor ronkt en de meter tikt. Dankzij jou draait de fabriek op volle toeren. Jij bent een vakmens. En je leert in de praktijk. Zo draag je bij aan de veiligheid en het gemak van iedereen.

In het kort

Ben jij een denker én een doener?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Geef jou een opdracht. En je steekt direct de handen uit de mouwen. Aan de slag. Want je bent graag in beweging. En lekker met je handen bezig. Samenwerken met je collega’s? Daar wordt je blij van. En je gaat ook zelf graag aan de slag met een ingewikkelde puzzel. Je hebt daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen leer je collega’s begeleiden. En zelfstandig werken aan klussen. Voor fabrieken, woningen, kantoorpanden en winkels. Jij houdt de boel draaiende.

Je leert hoe je technische tekeningen leest, hoe je kabel knipt en soepele draden vastmaakt. Je ontdekt alles over het oplossingen van storingen aan een elektriciteitskast. Jij monteert, test en controleert.

Je werkt vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt alleen de theorielessen op school. De opleiding duurt 1 tot 2 jaar. Je leert dus een vak én je krijgt salaris. Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt volgen.  

Dit ga je doen

 • Je collaga's begeleiden
 • Elektrotechnische systemen installeren
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Kabels en draden leggen
 • Monteren en controleren

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe je sterk en fit blijft tijdens het werk. En over verschillende culturen.

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 

Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samen komen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je kunt gratis met de watertaxi. En er komt ook een bus.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
35%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Check dit verhaal

Als Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen verzorg je de aanleg, montage, reparatie en renovatie van grote elektrotechnische systemen in een gebouw.

Beroepen na de opleiding

Rijen vol kasten met gekleurde draadjes, kabels en knoppen. Waar je ook kijkt. Het is vandaag aan jou de taak om oude draadjes weg te knippen en nieuwe kabels aan te leggen. Samen met je collega die jij begeleidt in het werk.

Je kijkt op de technische tekening wat er vervangen moet worden. Eerst even controleren of de spanning eraf is natuurlijk. En dan ga je aan de slag met je kniptang. Je bent lekker met je handen bezig. En als je klaar bent geef je een collega de opdracht dat de machine weer aan kan.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent handig en zorgvuldig
 • Je hebt technisch inzicht  
 • Je bent klantgericht
 • Je houdt je hoofd koel onder spanning

Deze niet (altijd)

 • Je beantwoordt mails van de klant
 • Je wacht rustig af
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Fadi Koria

Fadi Koria

Onderwijsleider Elektrotechniek

Bij ons heb je altijd een warm welkom. Voor al je vragen kun je mij een bericht sturen op Whatsapp of mail.