Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Het alarm loeit, de motor ronkt en de meter tikt. Dankzij jou draait de fabriek op volle toeren. Jij bent een vakmens. En je leert in de praktijk. Zo draag je bij aan de veiligheid en het gemak van iedereen.

In het kort

Ben jij een denker én een doener?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Geef jou een opdracht. En je steekt direct de handen uit de mouwen. Aan de slag. Want je bent graag in beweging. En lekker met je handen bezig. Samenwerken met je collega’s? Dat lijkt je wel wat. En je gaat ook zelf graag aan de slag met een ingewikkelde puzzel. Je hebt daarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Ontdek de locatie

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen leer je collega’s begeleiden. En zelfstandig werken aan klussen voor fabrieken, woningen, kantoorpanden en winkels. Jij houdt de boel draaiende.

Je leert hoe je technische tekeningen leest, hoe je kabel knipt en soepele draden vastmaakt. Je ontdekt alles over het oplossingen van storingen aan een elektriciteitskast. Jij monteert, test en controleert.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Je collega's begeleiden
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Kabels en draden leggen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken
 • Programmeren

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
5
dagen naar school
16
weken stage in laatste jaar

Stage lopen

De eerste 2 jaar loop je korte stages. Je gaat 4 dagen naar school en loopt 1 dag in de week stage. Bijvoorbeeld bij een bedrijf in de kantoorbouw of in de Rotterdamse haven. In het laatste jaar ga je op langere stage bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Kies jouw leslocatie

Rotterdam óf Rotterdam-Zuid

Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Scheepsbouwweg 15, Rotterdam-Zuid
De praktijklessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. Zijn dit voor jou geen opties, pak dan de watertaxi. Dan kun je met de benenwagen.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.8
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
33%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 3 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Check dit verhaal

Als Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en Systemen verzorg je de aanleg, montage, reparatie en renovatie van grote elektrotechnische systemen in een gebouw.

Beroepen na de opleiding

Rijen vol kasten met gekleurde draadjes, kabels en knoppen. Waar je ook kijkt. Het is vandaag aan jou de taak om oude draadjes weg te knippen en nieuwe kabels aan te leggen. Samen met je collega die jij begeleidt in het werk.

Je kijkt op de technische tekening wat er vervangen moet worden. Eerst even controleren of de spanning eraf is natuurlijk. En dan ga je aan de slag met je kniptang. Je bent lekker met je handen bezig. En als je klaar bent geef je een collega de opdracht dat de machine weer aan kan.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent handig en zorgvuldig
 • Je houdt je hoofd koel onder spanning

Deze niet (altijd)

 • Je beantwoordt mails van de klant
 • Je wacht rustig af
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Fadi Koria

Fadi Koria

Onderwijsleider Elektrotechniek

Bij ons heb je altijd een warm welkom. Voor al je vragen kun je mij een bericht sturen op Whatsapp of mail.