Eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25764
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Eerste monteur gas-, water- of warmtedistributie

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25764
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Zonder water, warmte en gas kunnen we niet. Dan zitten we te bibberen van de kou. Met dorst en een hongerige buik. Maar dat gebeurt niet als het aan jou ligt. Want tijdens de opleiding eerste monteur gas, water en warmte leerde jij denken in oplossingen. Jij stuurt nieuwe collega's aan. En zorgt voor warmte en drinkwater. 

In het kort

Jij neemt de leiding

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je bent bijna altijd vrolijk en durft te zeggen waar het op staat. En luistert goed en je hebt een verantwoordelijkheidsgevoel. Je stuurt minder ervaren collega's aan en kunt goed met bewoners en opdrachtgevers communiceren. En dan ben je ook nog eens superhandig. Misschien heb je zelfs een eigen bedrijf. Tijdens de opleiding eerste monteur gas, water en warmte leer je een vak én krijg je salaris. Iets voor jou?

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding tot eerste monteur gas, water en warmte leer je het vak in de praktijk. Van sleuven en putten graven tot het aanleggen en monteren van leidingen. Jij weet wat er moet gebeuren. En je kunt het ook uitleggen aan collega's als ze vragen hebben. Zo stuur je monteurs aan om de klus te klaren. Soms schuur je zelf de leidingen als een pro en verhelpt alle mogelijke storingen. Jij pakt de verantwoordelijkheid. 

Tijdens de opleiding tot eerste monteur gas water en warmte volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje waarmee je digitale vaardigheden ontwikkelt of veilig en fit leert werken. 

Dit ga je doen

 • Collega’s aansturen
 • Storingen verhelpen
 • Snel en zorgvuldig werken

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Zelf creatieve oplossingen verzinnen
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je 

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding Eerste monteur gas-, water-, en warmte begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Check dit verhaal

Ontmoet onze student van de opleiding Monteur gas-, water- en warmtedistributie. Want jij werkt als eerste monteur straks samen met deze vakmensen. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Schiedam CS

De theorielessen volg je op de locatie Zuid-Holland Infra Park (ZIP) aan de Parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Het is 7 uur 's ochtends. Met een bak koffie in je hand ga je het werk verdelen tussen de collega's. Als eerste monteur gas, water en warmte stuur je monteurs aan. Samen met je collega ga je naar de projectlocatie voor die dag. Jullie bereiden het werk en de werkplek voor. Er wordt een nieuwe leiding gelegd. Dat betekent eerst een sleuf graven, leidingen schuren en koppelen aan de bestaande leiding. Natuurlijk check je of er geen lek is. 

Broodje eten doe je in de auto want je moet snel door, er is een storing bij een klant. Je kruipt onder de grond en bekijkt de leiding goed van dichtbij. Je hebt de oorzaak al snel gevonden: er zit een haarscheur in de leiding. Dat wordt opgelost. Je geeft je collega de opdracht om de leiding te vervangen. Als de dag voorbij is, zorg je ervoor dat je de boel netjes achterlaat voordat je naar huis gaat. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt anderen begeleiden
 • Je durft anderen te controleren en aan te spreken 
 • Je kunt duidelijk uitleggen wat je hebt gedaan 

Deze niet (altijd)

 • Je bent creatief
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je houdt de vakantieplanning bij 

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Hans de Groot

Hans de Groot

Docent Infra

Als je deze opleiding gaat doen, kom je misschien wel bij mij in de klas.

Claas Pronk

Claas Pronk

Docent

Waarschijnlijk kom je bij mij in de klas. Dus heb je vragen? Ik heb antwoorden!