Gezel schilder

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25588
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Gezel schilder

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25588
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Met vaste hand ga je nauwkeurig te werk. Of het nu een kozijn is of een deur. Een molen, historisch monument of een brug. Een rolletje behang of een heel raam, ook dat breng jij moeiteloos aan. Jij bent als gezel schilder een expert in jouw vak. 

In het kort

Zet jij alles glanzend en strak in de lak?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Als er iets opgeknapt moet worden, dan sta jij klaar met een kwast en potje lak. Jij maakt de wereld graag wat mooier. Met kleur om precies te zijn, en strakke lijnen. Je bent sterk en geduldig. Maar je houdt ook van een lolletje op z’n tijd. Het liefst zie je snel resultaat van je werk. Zodat iedereen je werk kan bewonderen. Misschien ben je al schilder en wil je nog beter worden in je vak.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert tijdens de opleiding alles wat een schilder ook leert. Zo weet je het fijne van verfsoorten, materialen, gereedschappen en apparatuur. Je gaat schilderen, behangen, onderhoud uitvoeren en glas plaatsen. Dit leer je allemaal tijdens 'project Kasteel', waar je het schilderwerk van een historisch monument gaat herstellen. Je gaat een kleurplan en planning maken, de juiste materialen  bepalen en je leert om veilig en milieubewust te werken. 

Maar als gezel schilder krijg je ook meer verantwoordelijkheden. Je leert medewerkers te begeleiden, en beoordeelt hun werk op kwaliteit. Je pakt zelf projecten op en begeleidt deze. Ook breng je advies uit aan opdrachtgevers, los je problemen op en leer je om plannen en rapporten uit te brengen.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Denk aan innovaties, ondernemerschap of digitale vaardigheden. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Verschillende technieken leren
 • Projecten begeleiden
 • Medewerkers begeleiden

Dit niet (zo vaak)

 • Projectplan maken 
 • Iemand opleiden 
 • Je koopt producten in

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Vaktheorie Schilderen
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkplek

Het vak ga je leren in de praktijk bij een erkend leerbedrijf. Hier werk je aan verschillende opdrachten, zoals het herstellen van bestaand werk op hout. 

Je kunt kiezen voor een dagopleiding of een avondopleiding (18+). Bij een dagopleiding werk je 4 dagen per week bij jouw leerwerkbedrijf en volg je 1 dag in de week lessen op school. Bij de avondopleiding werk je 5 dagen bij jouw bedrijf en ga je 2 avonden per week naar school. 

Jij kiest waar je wilt werken. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens op onderhoudnlopleidingen.nl. Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.  Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

Schiedam

Schiedamseweg 245, Schiedam
De locatie Schiedamseweg is goed bereikbaar met bus 51, tram 21 en 24 en metro. Op het schoolplein kun je je fiets of scooter parkeren. De locatie heeft een kantine waar je pauze kunt houden en wat te eten en drinken kunt kopen. Verder is de locatie rolstoeltoegankelijk. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Vakdocent John Verboom en een student vertellen over deze bbl-opleiding. "Het is leuk om met je handen bezig te zijn. Ik leer niet alleen schilderen, maar er komt nog veel meer bij kijken." 

Beroepen na de opleiding

Jij werkt als gezel schilder bij een schildersbedrijf, onderhoudsbedrijf of woningbouwvereniging. Als gezel schilder kun je ook doorgroeien naar functies als leidinggevende, voorman, calculator, werkvoorbereider of zelfstandig ondernemer. 

Vandaag heb je een bijzonder project. Jij en je team gaan een molen opknappen. Je geeft de schilders in je team ieder een taak, zodat ze weten wat ze kunnen gaan doen. Zelf beklim je de hoogwerker om de as en de wieken te schilderen. 

Als schilder sta je lang in dezelfde houding. Je hebt dan ook behoorlijk wat spierballen gekweekt. Maar je weet ook heel goed hoe je fijne decoraties moet aanbrengen. Aan het einde van de dag beoordeel jij het werk van je team en geef je advies aan je opdrachtgever. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt plannen 
 • Je stuurt mensen aan
 • Je bent de beste met een kwast

Deze niet (altijd)

 • Je wacht op instructies
 • Alleen maar schilderen
 • Je werkt graag binnen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

John Verboom

John Verboom

Docent Schilderen

Ik heb ruim 30 jaar ervaring als huisschilder. Ik vind het leuk om jou te zien ontwikkelen van student tot zelfstandige schilder.