Machinist hijswerk

 • Duur3 jaar
 • Niveau3
 • CREBO25558
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Machinist hijswerk

 • Duur3 jaar
 • Niveau3
 • CREBO25558
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Een windmolen, een schuur of een schip. Wat zou jij weleens omhoog willen hijsen? Als Machinist hijswerk til jij de zwaarste dingen van de ene plek naar de andere. En soms werk je zelfs hoog in de lucht. 

In het kort

Hoe hoog wil jij werken?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Werd je als kind al blij van de grijper op de kermis? Durf jij op het hoogste gebouw in de stad te staan? Wil jij stoer werk doen? Dan schuilt er misschien wel een Machinist hijswerk in jou. Dan werk je namelijk vaak boven de grond. Zo help je collega’s op de bouwplaats.

Wat leer je tijdens de opleiding?

In het basisdeel leer je om verschillende hijskranen te bedienen. Van onderhoud tot het besturen. Want elke werkplek is anders. En vaak heb je dan ook een andere hijskraan nodig.

In je profieldeel ga je op pad om je collega’s te helpen. Van metselaars tot timmerlieden. Jij pakt de zwaarste materialen op, tilt ze naar de andere plek en zet ze voorzichtig weer neer.

Jij ziet de werkplek het grootste deel van de tijd van bovenaf. Daarom leer je alles over veiligheid. Ook leer je wat er komt kijken bij onderhoud aan de hijskraan. En hoe je storingen verhelpt.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • De machine laden en lossen op een vrachtauto
 • Machine naar een andere locatie brengen  
 • Onderhoud en reparaties uitvoeren

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf klussen op de bouwplaats
 • Alleen een hijskraan besturen
 • Mail beantwoorden

Deze vakken krijg je

Wiskunde
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Wil je weten hoe het is om als machinist te werken? Deze student vertelt over de opleiding Machinist grondverzet waar je ook hijswerk uitvoert. 

Dit is jouw leslocatie

Zuid-Holland Infra Park (ZIP), Schiedam

De theorielessen volg je op de locatie ZIP aan de Parallelweg 403 in Schiedam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
7.3
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
87%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je rijdt met de mobiele hijskraan naar de werklocatie. Je collega’s staan al klaar met loodzware buizen van cement. Jij helpt ze door de buizen op te tillen, te verplaatsen en ze voorzichtig weer neer te zetten.

Voor de lunch breng je de kraan weer terug. Want na wat krachtvoer - boterhammetje met een lekkere bak koffie - ga je naar een andere locatie waar een appartementencomplex wordt gebouwd. Nu ga je met je mobiele torenkraan op weg. Omdat je nog verder de hoogte in moet.

Deze skills heb je nodig

 • Je werkt netjes
 • Je hebt oog voor veiligheid
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bouwt zelf op de bouwplaats
 • Je rijdt altijd in een hijskraan

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Frank Frehen

Frank Frehen

Docent Infra

Misschien kom je straks bij mij in de klas. Heb je vragen over de opleiding? Ik heb antwoorden!

Hans de Groot

Hans de Groot

Docent Infra

Als je deze opleiding gaat doen, kom je misschien wel bij mij in de klas.