Machinist wegenbouw

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25949
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Machinist wegenbouw

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25949
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Vandaag wals je met een machine over het verse asfalt. En over tien jaar rijden auto’s nog steeds over jouw gewalste weg. Als Machinist wegenbouw draag jij bij aan het maken van verharde wegen. En dat is hard nodig.

In het kort

Wil jij ronkende machines besturen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Regen, zon, kou. Wat het weer ook doet, jij bent graag buiten. En je vindt het leuk om direct resultaat te zien van wat je maakt. Je kunt zelfstandig werken, maar je werkt ook graag samen met anderen. Grote machines vind je mooi, jij past de oranje jas van de Machinist wegenbouw als geen ander.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Met de opleiding Machinist wegenbouw leer je werken met wegenbouwmachines: een asfaltafwerkmachine en een wals. Ook weet jij straks alles van onderhoud aan de wielen tot het besturen van de machines. Verder ga je op pad om te walsen en verhardingen aan te brengen. Je vult gaten op in oude asfaltwegen en je maakt nieuwe snelwegen. Jij bent vaak langs de weg te vinden waar je met handen werkt en met de machine.   

Tijdens de opleiding Machnist wegenbouw volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om door te stromen naar de opleiding Uitvoerder infra. 

Dit ga je doen

 • Machine gebruiksklaar maken 
 • Asfalt aanbrengen en walsen
 • Onderhoud en reparaties aan de machine 

Dit niet (zo vaak)

 • In je eentje werken
 • Vergaderen
 • Mail beantwoorden

Deze vakken krijg je

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kunt lezen en schrijven. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Machinist wegenbouw. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe gezond eten en sporten je kan helpen in je werk. En over verschillende culturen van mensen om je heen.  

Wiskunde
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
1
dag naar school
4
dagen werken

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding Machinist wegenbouw begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Check dit verhaal

''Werken in de infra is zwaar, dus je moet sterk en fit zijn.''

Dit is jouw leslocatie

vlakbij NS station Schiedam

De theorielessen volg je op de locatie Parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Er wordt regen verwacht maar jij laat je niet tegenhouden door wat spetters. Tussen de buien door werk jij vandaag weer buiten. Als Machinist wegenbouw werk je bij je een wegenbouwbedrijf. Je krijgt een opdracht van de gemeente of rijkswaterstaat. Je bent de hele dag op pad met je machine en werkt veel samen met de balkman in een ploeg. Jullie zijn helemaal op elkaar ingespeeld. 

’s Morgens vroeg begin je met het plat maken van het zand voor een nieuwe weg. Je collega's brengen de asfaltlaag aan. En daarna wals jij het asfalt glad met je machine nog voordat het echt hard is. Aan het einde van de dag rijd je de machine weer naar de werkplaats. Je bent klaar om naar huis te gaan.  

Deze skills heb je nodig

 • Je bent een buitenmens 
 • Je houdt je hoofd koel onder druk
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent aan het vergaderen
 • Je zit achter de computer

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding Machinist wegenbouw. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding Machinist wegenbouw, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Frank Frehen

Frank Frehen

Docent Infra

Misschien kom je straks bij mij in de klas. Heb je vragen over de opleiding? Ik heb antwoorden!

Hans de Groot

Hans de Groot

Docent Infra

Als je deze opleiding gaat doen, kom je misschien wel bij mij in de klas.

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen