Monteur elektrotechnische installaties

Monteur elektrotechnische installaties

De beveiligingspoortjes op school en de internetkabels onder de grond. Allemaal elektronische installaties die moeten worden aangelegd, gerepareerd en vernieuwd. Bedrijven staan te springen om studenten met een diploma mbo elektrotechniek. 

In het kort

Houd jij van spannend werk?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Jij houdt de boel draaiende. En je gaat graag de uitdaging aan. Juist ook die puzzels waar je je koppie bij moet houden. Je blijft kalm onder druk. En werkt graag met je handen. Met collega’s werken vind je superleuk. En je gaat ook graag zelfstandig aan de slag met boren, knippen en klikken. Je zoekt graag de spanning op. Maar alleen als het veilig is. Check, check, dubbelcheck? Dan is deze mbo-opleiding iets voor jou.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Monteur elektrotechnische installaties leer je elektrotechnische installaties aanleggen en onderhouden. Bijvoorbeeld voor ziekenhuizen, boorplatforms, flats, bedrijfspanden of winkels.

Je leert hoe je technische tekeningen leest, hoe je kabels en leidingen aanlegt en hoe je componenten zoals brandmelders en intercoms plaatst. Je ontdekt alles over het oplossen van storingen. Jij plaatst, test en controleert.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Bijvoorbeeld eentje die je leert een lichtplan te maken. Of eentje die jou alles leert over schakel- en verdeelinrichtingen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt.

Dit ga je doen

 • Instructies van collega's opvolgen
 • Schakel- en verdeelinrichtingen installeren
 • Leidingen en draden aanleggen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken
 • Opdrachten maken achter de computer

Vakken tijdens je opleiding

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
Theorie elektrotechniek
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen.

De theorielessen volg je overdag, op de dinsdag (van hoe laat tot hoe laat, laten we weten als je je hebt aangemeld voor de opleiding). 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Kies jouw leslocatie

Middelharnis óf Rotterdam-Zuid

Langeweg 111, Sommelsdijk (Middelharnis)
De Beroepscampus op de Langeweg is de locatie op Goeree-Overflakkee. Stap er binnen en ontmoet verschillende studenten van andere opleidingen. Een gezellige boel. En superhandig. Want zo kan je van elkaar leren en misschien zelfs samenwerken.

Scheepsbouwweg 15, Rotterdam-Zuid
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is genoeg gratis parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. 

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Als Monteur Elektrotechnische Installatie stel je elektrotechnische/elektronische systemen samen in een werkplaats.

Beroepen na de opleiding

Je gaat werken bij een elektrotechnisch installatiebedrijf. 

Vandaag ga je op pad om nieuwe leidingen achter een muur in een winkel te plaatsen. Je luistert naar de aanwijzingen van je collega. Jullie zijn een sterk team. Echte vakmensen.

Je legt de leidingen op de goede plek. En zorgt ervoor dat er veilig stroom doorheen komt. Muurtje dicht. Stopcontact erop. En het licht kan aan. Het geeft zo’n lekker gevoel als alles uiteindelijk werkt. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent handig en zorgvuldig
 • Je houdt je hoofd koel onder spanning

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kan goed leidinggeven
 • Je beantwoordt mails van de klant

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Fadi Koria

Fadi Koria

Onderwijsleider Elektrotechniek

Bij ons heb je altijd een warm welkom. Voor al je vragen kun je mij een bericht sturen op Whatsapp of mail.