Monteur middenspanningsdistributie

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  2
 • CREBO
  25770
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Monteur middenspanningsdistributie

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  2
 • CREBO
  25770
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Licht aan, met een druk op de knop. Het lijkt simpel, maar er komt heel wat techniek bij kijken. En het is ook zeker niet ongevaarlijk. Als Monteur middenspanningsdistributie zorg jij ervoor dat de grootste fabrieken en luchthavens op een veilige manier blijven draaien.

In het kort

Jij blijft kalm, zelfs als iemand je laat schrikken

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Werken onder spanning, doe jij graag. Maar alleen als het 100% veilig is. Is er een storing? Als monteur middenspanningsdistributie weet jij waar je het zoeken moet. Jij pakt je gereedschap en gaat aan de uitdaging aan. Jij houdt je hoofd koel, zelfs als je onder druk een oplossing zoekt.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding monteur middenspanningsdistributie ontdek je hoe je werkt met opgewekte stroom. Je leert hoe je op een veilige manier test, controleert en de stroom bij de klant brengt. Dit is soms een grote fabriek, maar ook vaak een rijtjeshuis in een woonwijk. Je legt een netwerk van kabels aan en repareert het als er eentje kapot is.

Jij leert onveilige situaties herkennen. Zelfs van een afstand. En natuurlijk ook wat je dan kan doen om het veilig op te lossen. De opleiding duurt maximaal 2 jaar. Tijdens de opleiding monteur middenspanningsdistributie volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of om je eigen bedrijf te beginnen. En misschien wel om door te stromen naar een andere opleiding, zoals eerste monteur middenspanningsdistributie.

Dit ga je doen

 • Kabels aanleggen, aansluiten en onderhouden
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Tekeningen en handleidingen lezen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf nieuwe uitvindingen doen
 • Zelf nieuwe methoden verzinnen om kabels aan te sluiten
 • Elektrische apparaten installeren

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Schiedam CS

De theorielessen volg je op de locatie ZIP aan de Parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine om je zelfgemaakte lunch of avondeten op te eten. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Dankzij jou hebben grote fabrieken stroom om bijvoorbeeld hun machines op te laten draaien. En bij de mensen thuis brandt het licht wanneer iemand de schakelaar indrukt. Als monteur middespanningdistributie werk je op verschillende plekken, van buiten op straat tot binnen in huis.

Als jouw dag nog maar net is begonnen, komt het eerste telefoontje al. Er zit een bedrijf zonder stroom. Dat is een klus voor een monteur middenspanningsdistributie. Jij weet wat je te doen staat. Samen met je collega ga je direct langs om de storing te verhelpen. Wat blijkt? Een kapotte kabel. Je legt een nieuwe kabel aan. Tijd voor de lunch. Na je bammetje pindakaas ga je op pad om gleuf te graven en nieuwe kabels te leggen voor de elektriciteit in een nieuwe woonwijk. 

Deze skills heb je nodig

 • Flexibele werkhouding
 • Je kunt met aandacht luisteren, lezen en werken
 • Je hebt een verantwoordelijkheidsgevoel

Deze niet (altijd)

 • Je kunt leiding geven
 • De klus zo snel mogelijk klaren, want veiligheid staat voorop
 • Je weet wat er nodig is om de onderdelen te bestellen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Abdellah Bella

Abdellah Bella

Docent Elektrotechniek

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas. Dus wil je wat weten over de opleiding? Vraag het mij!