Monteur middenspanningsdistributie

 • Duur2 jaar
 • Niveau2
 • CREBO25770
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Monteur middenspanningsdistributie

 • Duur2 jaar
 • Niveau2
 • CREBO25770
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Knop in. Licht aan. Het lijkt zo simpel, maar er komt heel wat techniek bij kijken. En het is ook zeker niet ongevaarlijk. Als Monteur middenspanningsdistributie zorg jij ervoor dat de grootste fabrieken en luchthavens op een veilige manier blijven draaien.

In het kort

Blijf jij kalm, zelfs als iemand je laat schrikken?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij werkt graag onder spanning. Maar alleen als het 100% veilig is. En is er ergens een storing? Kom maar op met die uitdaging. Met de opleiding Monteur middenspanningsdistributie houd je je hoofd koel. Zelf als je onder druk naar een oplossing zoekt.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Is de opleiding Monteur middenspanningsdistributie misschien iets voor jou? Dan wil je vast wel weten wat je kan verwachten. Je leert hoe je hoge spanning van buiten omtovert naar lage spanning die veilig is voor in huis of een gebouw. De hoogspanning komt soms met 25.000 Volt uit de centrale. Dat kan een behoorlijke schok geven.

Tijdens de opleiding ontdek je hoe je werkt met opgewekte stroom. Je leert hoe je op een veilige manier test, controleert en de stroom bij de klant brengt. Dit is soms een grote fabriek, maar ook vaak een rijtjeshuis. Je legt een netwerk van kabels aan en repareert het als er eentje kapot is.

Jij leert een onveilige situatie herkennen. Zelfs van een afstand. En natuurlijk ook wat je dan kan doen om het veilig op te lossen. Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of om je eigen bedrijf te beginnen. En misschien wel om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Kabels aanleggen, aansluiten en onderhouden
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Tekeningen en handleidingen lezen
 • In heldere taal opschrijven wat je hebt gedaan

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf nieuwe uitvindingen doen
 • Storingen veroorzaken
 • Elektrische apparaten installeren

Vakken tijdens je opleiding

Alles draait om veiligheid. En het is belangrijk dat je goed kan uitleggen wat je hebt gedaan en waarom. Daarom krijg je zowel de vakken Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Monteur middenspanningsdistributie. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Tijdens dit vak ontdek je bijvoorbeeld meer over een gezonde leefstijl en leer je andere culturen kennen. 

Deze vakken kun je verwachten:

Scheikunde
Natuurkunde
Wiskunde
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen per week werken
1lesdag per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

ZIP, Schiedam

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie ZIP, Parallelweg 403 in Schiedam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Als Monteur middenspanningsdistributie zorg jij ervoor dat grote fabrieken stroom hebben om bijvoorbeeld de machines te laten draaien. En ook de mensen thuis hebben ‘s avonds licht dankzij jou. Je werkt op verschillende plekken - van buiten op straat tot binnen in gebouwen.

De dag begint. De koffie staat klaar. En er komt direct een telefoontje van een bedrijf die zonder stroom zit. Jij weet wat je te doen staat. Samen met je collega ga je direct op bezoek om de storing te verhelpen. Wat blijkt? Een kapotte kabel. Jij repareert het. En daarna is het tijd voor de lunch. Na je broodje pindakaas ga je met je ploeg op pad om een gleuf te graven en nieuwe kabels te leggen voor de elektriciteit in een nieuwe huizenwijk. En aan het einde van de dag ga je weer naar huis. 

Deze skills heb je nodig

 • Flexibele werkhouding
 • Je kan met aandacht luisteren, lezen en werken
 • Je hebt een verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je kan duidelijk uitleggen waarom je wat doet

Deze niet (altijd)

 • Je kan leidinggeven
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Abdellah Bella

Abdellah Bella

Docent Elektrotechniek

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas. Dus wil je wat weten over de opleiding? Vraag het mij!

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen