Monteur werktuigkundige installaties

Monteur werktuigkundige installaties

Loodgieter? Die naam is wat ouderwets. Tegenwoordig noem je jezelf monteur werktuigkundige installaties. En in plaats van met lood werk je nu vooral met leidingen van staal, koper of kunststof. Dankzij jou hebben mensen veilig drinkwater en zitten ze er warmpjes bij.

In het kort

Wil jij leren én tegelijkertijd salaris verdienen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je duikt meteen in het vak. En leert in de praktijk. Het water staat tot aan je tenen. Maar jij houdt je hoofd koel. Want met je handen werken, is jouw superkracht. Dat lek heb je zo gefikst. Ook al spuit het water uit de pijpen. En als je het even niet weet, durf je best hulp te vragen aan je collega. Zo redden jullie samen de dag. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Warm en koud stromend water, centrale verwarming, het gasfornuis in de keuken, een waterdicht dak boven je hoofd, de afvoer in de douche en het toilet. Installatietechniek alles heeft te maken met de aan- en afvoer van water en gas. Tijdens de niveau 2-opleiding Monteur Werktuigkundige Installaties leer jij zorgen voor de juiste verbindingen tussen apparaten en leidingen.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. En om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Je collega's begeleiden
 • Ketels, leidingen en pijpen plaatsen
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Bij een groot of klein bedrijf werken
 • Bij mensen thuis of grotere projecten
 • Onderdelen los- en vastdraaien, schoonmaken of vervangen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Mails van klanten beantwoorden
 • Bestellingen plaatsen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als airco/warmtepompmonteur. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe je sterk en fit blijft tijdens het werk. En over verschillende culturen.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen per week werken
1lesdag per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen.¬†Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.¬†

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.8
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
65%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je zit al vroeg in de auto samen met je collega. Een eerste monteur werktuigkundige installaties. Samen gaan jullie op pad naar verschillende werkplekken. De eerste stop is bij een woning. Waar de badkamer vol met water staat. De douche is verstopt. Met een grote zuiger verwijder je de van alles en nog wat. De bewoner van het huis is superblij en opgelucht. En dat geeft veel voldoening.

Na de lunch ga je naar een nieuw kantoorpand. Waar je zelfs het gebouw óp gaat. Om een stukje dakgoot te vervangen. En aan het einde van de dag ruim je de boel netjes op. En ga je weer naar huis. Elke dag is anders.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent flexibel
 • Je bent handig en zorgvuldig
 • Je houdt van gezelligheid
 • Je bent een echte techneut
 • Je bent oplettend en leergierig

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed plannen
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent handig met computers

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Bram Verwers

Bram Verwers

Docent

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent

Ik werk bij Techniek College Rotterdam. Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.