Monteur werktuigkundige installaties

Monteur werktuigkundige installaties

Loodgieter? Die naam is erg ouderwets. Tegenwoordig noem je jezelf monteur werktuigkundige installaties. En in plaats van met lood werk je nu vooral met leidingen van staal, koper of kunststof. Dankzij jou hebben mensen veilig drinkwater en zitten ze er warm bij.

In het kort

Ben jij graag de redder in nood?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Met je handen werken is jouw superkracht. Een lek? Dat heb je zo gefikst. Ook als het water alle kanten op spuit. Jij houdt het hoofd koel en lost het probleem op. En als je het niet weet vraag je gewoon je collega om hulp. Woon je op Rotterdam-Zuid? Met deze opleiding heb jij gegarandeerd een baan met de AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Warm en koud stromend water, centrale verwarming, het gasfornuis in de keuken, een waterdicht dak boven je hoofd, de afvoer in de douche en het toilet. Installatietechniek alles heeft te maken met de aan- en afvoer van water en gas. Jij zorgt voor de juiste verbindingen tussen apparaten en leidingen.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. En om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Ketels, leidingen en pijpen plaatsen
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Bij mensen thuis of grotere projecten

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Mails van klanten beantwoorden
 • Bestellingen plaatsen

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen school
1-2stages

Stage lopen

In het begin van je opleiding loop je korte stages. Je gaat 5 dagen per week naar school. Of 4 dagen en 1 dag stage. Bijvoorbeeld bij een bedrijf in de kantoorbouw of bij de Rotterdamse haven. In het laatste jaar ga je op langere stage bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.9
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
60%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je zit al vroeg in de auto samen met je collega eerste monteur werktuigkundige installaties. Samen gaan jullie op pad naar verschillende werkplekken. De eerste stop is bij een woning. De badkamer staat blank, de douche is verstopt. Met een grote zuiger verwijder je de van alles en nog wat. De bewoner van het huis is superblij en opgelucht. En dat geeft veel voldoening.

Na de lunch ga je naar een nieuw kantoorpand. Waar je zelfs het gebouw óp gaat. Om een stukje dakgoot te vervangen. En aan het einde van de dag ruim je de boel netjes op. En ga je weer naar huis. Elke dag is anders.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en zorgvuldig
 • Je bent een echte techneut
 • Je bent oplettend en leergierig

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed plannen
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent handig met computers

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.