Stukadoor

 • Duur2 jaar
 • Niveau2
 • CREBO25038
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Stukadoor

 • Duur2 jaar
 • Niveau2
 • CREBO25038
 • LeerwegWerken & leren (BBL)

Voel eens met je hand over de muur. Is hij vlak en strak? En heb je wel eens zo’n rond sierstuk op het plafond gezien in een kasteel? Dat is het werk van de stukadoor. Je bent een held met gips en spaan. Zo zorg je ervoor dat alle wanden, plafonds en gevels er piekfijn uitzien.  

In het kort

Stucje voor stucje maak jij de klus écht af

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je vindt het tof om huizen en gebouwen nóg mooier te maken. Lekker gipsen en bezig met je handen. Je houdt van gezelligheid met je collega’s. Maar ook van serieus en hard werken. Elke keer weer ergens anders aan de slag? Daar word jij blij van. En je ziet het liefst direct het resultaat van wat je gemaakt hebt.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert alles over het voorbereiden van de ondergrond en hoe je verschillende lagen aanbrengt. Je leert om te werken met verschillende materialen – bijvoorbeeld gips en lijm voor sierpleisters. Een spaan, waterpas en gipsmes: daar weet jij straks wel raad mee. Alles voor een spiegelglad resultaat.  

Het grootste deel van de opleiding volg je in de praktijk bij jouw leerwerkbedrijf. Je bent iedere week vier dagen bij een bedrijf aan het werk en één lesdag op school met je klasgenoten. Je leert dus een vak én je krijgt salaris.   

Tijdens de opleiding volg je twee keuzedelen. Die keuzedelen helpen je bij het vinden van een baan. Je kunt ook doorstromen naar een andere mbo-opleiding. 

Dit ga je doen

 • Werkzaamheden voorbereiden
 • Muren, gevels en plafonds glad maken en repareren
 • Netjes afwerken

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf een sierpleister maken
 • Collega's begeleiden
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Stukadoor. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe gezond eten en sporten je kan helpen in je werk. En over verschillende culturen van mensen om je heen.  

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen per week werken
1lesdag per week op school
2,5zelfstudie per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Twee avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.      

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.    

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Check dit verhaal

Docent Willem van der Meijde en studenten aan Techniek College Rotterdam vertellen je graag meer over de opleiding Stukadoor.

Dit is jouw leslocatie

Drutenstraat 2, Rotterdam

Dit is een kleine locatie in de Waalhaven van Rotterdam-Zuid. Met de auto of ov-bus ben je er zo. Je ontmoet hier mensen van verschillende opleidingen, zoals schilders, stukadoors, timmermannen, oppervrouwen, tegelzetters en metselaars. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
31%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als deze maak jij mooie panden nóg mooier. Dankzij jouw werk zijn de muren in het nieuwe kantoor écht af. Of wat denk je van een stokoud herenhuis? Dat ziet er na jouw restauratieklus weer als nieuw uit.  

Je leest de omschrijvingen en tekeningen. Soms werk je zelfstandig, maar vaak ook met collega’s. Bij verschillende opdrachtgevers. Soms op de bouwplaats en soms bij de mensen thuis.   

Je mag lekker smeren met gips. Daarna gladstrijken met een spaan. En zo zorg je ervoor dat de muren, plafonds en gevels mooi vlak en strak zijn.  

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed luisteren en samenwerken
 • Je hebt oog voor detail
 • Je werkt vakkundig en netjes

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed leidinggeven
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. Of bekijk de veelgestelde vragen eens. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Roberto Schilperoord

Roberto Schilperoord

Docent

Ga je deze opleiding doen op de Drutenstraat? Dan kom je bij mij in de klas.

Willem van der Meijde

Willem van der Meijde

Docent Stukadoren

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je bij mij in de klas.

Zuleica Tavares Monteiro

Zuleica Tavares Monteiro

Docent

Ga je deze opleiding doen op de Drutenstraat? Dan kom je bij mij in de klas.