Stukadoor

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  2
 • CREBO
  25038
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Stukadoor

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  2
 • CREBO
  25038
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Voel eens met je hand over de muur. Vlak en strak? En heb je wel eens zo’n rond sierstuk op het plafond gezien in een monumentaal herenhuis? Jij leert hoe je dat maakt met de opleiding Stukadoor. Je bent een vakmens. En je zorgt ervoor dat wanden, plafonds en gevels er piekfijn uitzien.  

In het kort

Stucje voor stucje maak jij de klus écht af

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je vindt het tof om huizen en gebouwen nóg mooier te maken. Lekker bezig zijn met je handen. Je houdt van gezelligheid met je collega’s. Maar ook van serieus en hard werken. Word jij blij van elke keer ergens anders werken? En zie je het liefst meteen het resultaat van wat je gemaakt hebt? Dan is de opleiding Stukadoor misschien iets voor jou.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Met de opleiding Stukadoor leer je alles over het voorbereiden van de ondergrond. En hoe je verschillende basis- en afwerklagen aanbrengt. Bij het leerbedrijf leer je werken met verschillende materialen, bijvoorbeeld gips voor sierpleisters en buitenmortels (dat is een laag die water afstoot). Jij werkt met de hand en met de machine. Een stukadoor werkt met bijna 100 verschillende soorten gereedschap. En daar weet jij straks allemaal raad mee.

Tijdens de opleiding Stukadoor volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt met digitale vaardigheden. Verder kun je kiezen voor het keuzedeel Oriëntatie en Ondernemerschap. Hier ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het hebben van een eigen bedrijf. Je kunt ook doorstromen naar de opleiding Gezel stukadoor.

Dit ga je doen

 • Werkzaamheden voorbereiden
 • Muren, gevels en plafonds afwerken en repareren
 • Werken met de hand en met machines

Dit niet (zo vaak)

 • Je bent eindverantwoordelijk
 • Leren om leiding te geven
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. Zo leer je alles over de handelingen en materiaalkennis, die je nodig hebt om het vak van stukadoor uit te voeren.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school
2,5
uur zelfstudie per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.      

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding Stukadoor begint. Toch nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Schiedam

Schiedamseweg 245, Schiedam
De locatie Schiedamseweg is goed bereikbaar met bus 51, tram 21 en 24 en metro. Op het schoolplein kun je je fiets of scooter parkeren. De locatie heeft een kantine waar je pauze kunt houden en wat te eten en drinken kunt kopen. Verder is de locatie rolstoeltoegankelijk. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Tijdens de opleiding Stukadoor leerde je alles wat er komt kijken bij het vak. Op zo’n dag als deze maak jij mooie panden nóg mooier. Dankzij jouw werk zijn de muren in het nieuwe kantoor écht af. Of wat denk je van een stokoud herenhuis? Dat ziet er na jouw restauratieklus weer als nieuw uit. 

Je leest de omschrijvingen en tekeningen. Soms werk je zelfstandig, maar vaak ook met collega’s. Bij verschillende opdrachtgevers, soms op de bouwplaats en soms bij de mensen thuis.   

Je bent bezig met je handen en ander gereedschap. Zo zorg je ervoor dat de muren, plafonds en gevels mooi afgewerkt zijn.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed luisteren en samenwerken
 • Je hebt oog voor detail
 • Je werkt vakkundig en netjes

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed leidinggeven
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding Stukadoor. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over de opleiding Stukadoor, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie.

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Willem van der Meijde

Willem van der Meijde

Docent Stukadoren

Ik heb jarenlange ervaring als stukadoor. Deze kennis geef ik graag door.

Zuleica Tavares Monteiro

Zuleica Tavares Monteiro

Studieloopbaanbegeleider

Voor al je vragen over opleidingen, maar ook sociale vragen kun je contact met mij opnemen.

Roberto Schilperoord

Roberto Schilperoord

Docent

Ga je deze opleiding doen op de Drutenstraat? Dan kom je bij mij in de klas.