Technicus elektrotechniek

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25276
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Technicus elektrotechniek

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25276
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Van een storing in een grote fabriek tot een openstaande brug die niet meer naar beneden gaat. Als technicus elektrotechniek ben jij de onmisbare schakel tussen de klant en de monteurs. En je weet precies wat er moet gebeuren om de boel op een veilige manier weer in beweging te krijgen.

In het kort

Los jij graag puzzels op?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij krijgt er energie van om ingewikkelde puzzels op te lossen. Van de dikke kabels onder de grond tot de hoofdschakelaar in de fabriek. Je weet precies wie je moet inschakelen om de juiste kabels aan de juiste schakelaars te verbinden. En je vindt het leuk om monteurs aan te sturen. Klopt dit? Dan schuilt er in jou misschien wel een echte technicus elektrotechniek. 

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding technicus elektrotechniek leer je hoe je monteurs en andere specialisten aanstuurt tijdens klussen. In en rondom kleine en soms grote elektriciteitsstations. Stations die zorgen voor elektriciteit naar én in de gebouwde omgeving. Ook zorg jij voor stroom bij wegen, tunnels, bruggen, spoorwegen en zware industrie. Je weet welke monteurs je moet inschakelen om het licht veilig te repareren. Maar ook om een nieuw licht aan te sluiten. Vanuit de dikke kabels onder de grond tot in de elektriciteitshuisjes in een nieuwe woonwijk. Dat is soms best een ingewikkelde puzzel. Zo zie je maar. Jouw werk is onmisbaar.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld om je te verdiepen in de uitvoering van infratechnieken of om te werken als engineer. En om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Rapporteren, testen en controleren
 • Grote projecten aansturen 

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Storingen in huis verhelpen
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
Wiskunde
Componenten
Toekomstig netbeheer
Meetpracticum
Projectmanagement
Beveiligingstechnieken
Ontwerptechnieken voor elektriciteitsnetten
Brochurelezen

Je volgt ook één of meer keuzedelen, zoals: uitvoering infratechnieken en engineering. 

4
dagen per week werken
1
lesdag per week

Jouw leerbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding Technicus elektrotechniek begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

ZIP Schiedam

De theorielessen volg je op de locatie ZIP aan de Parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine om je zelfgemaakte lunch of avondeten te eten. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Ook vandaag stuur jij een klein team van monteurs aan. Je gaat samen op pad om kabels onder de grond te leggen van het elektriciteitshuisje tot in de nieuwe woonwijk. Als technicus elektrotechniek houd je het overzicht van wat er moet gebeuren. En jij bent het aanspreekpunt voor monteurs en de klant. Jij bent de onmisbare schakel. 

Na de lunch komt er een spoedklus binnen. De brug gaat niet meer dicht. Toeterende auto’s staan te wachten. Maar jij houdt je hoofd koel. Want jij weet precies wat er moet gebeuren. En stuurt de juiste monteurs aan om te zorgen dat het gefikst wordt. Het is een ingewikkelde puzzel. Maar jij weet hoe je die brug weer veilig in beweging krijgt. 

Deze skills heb je nodig

 • Je hebt technisch inzicht  
 • Je hebt oog voor veiligheid en verantwoordelijkheid
 • Je kan met aandacht werken en lezen

Deze niet (altijd)

 • Je bent creatief
 • Je weet wat er nodig is en kan zelf bestellingen plaatsen
 • De klus zo snel mogelijk klaren, want veiligheid staat voorop

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Abdellah Bella

Abdellah Bella

Docent Elektrotechniek

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas. Dus wil je wat weten over de opleiding? Vraag het mij!