Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Van een eenvoudige lichtschakelaar tot de ingewikkeldste hartmeetapparaten. Voor ziekenhuizen, kantoren en banken. Iedereen kan op je vertrouwen. Als technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving krijg jij alles aan de praat. En daarnaast begeleid je andere monteurs. Want samen weet je nog meer.

In het kort

Krijg jij energie van leidinggeven?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je vindt het geweldig om andere monteurs aan te sturen. Maar je steekt zelf ook graag je handen uit de mouwen. Zo ga je aan de slag met het knippen van draden tot het opsporen van een storing. En het ontwerpen van een technische tekening met verbindingen tussen kabels, draden en schakelaars. Je bent een echte aanpakker. En checkt, checkt, dubbelcheckt of alles veilig is.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving leer je collega’s begeleiden. En zelfstandig werken aan klussen. Voor ziekenhuizen, grote fabrieken, woningen, kantoorpanden en winkels. Jij zorgt ervoor dat alles veilig blijft werken.

Je leert hoe je technische tekeningen leest, hoe je berekend hoeveel stroom je nodig hebt, hoe je veilig een gat boord in de muur, hoe je kabel knipt en soepele draden vastmaakt. Je ontdekt alles over het oplossingen van storingen in kabels en draadjes. Jij plaatst, test en controleert.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Dat kan bijvoorbeeld gaan over duurzaamheid in het beroep: minder fossiele brandstoffen en groene energie. Of hoe je een eigen bedrijf kunt starten.

Dit ga je doen

 • Je collega’s begeleiden
 • Gaten boren in muren
 • Leidingen, kabels en draden leggen
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Monteren en controleren

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe je sterk en fit blijft tijdens het werk. En over verschillende culturen.

Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4dagen per week werken
1dag school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Luchthavens, banken, kantoren en fabrieken. Je werkt eigenlijk overal. Je begeleidt collega’s en deelt je kennis. Samen houden jullie zelfs de grootste ziekenhuizen veilig draaiende. Soms door een storing op te lossen. En zo nu en dan maak je een slim ontwerp voor een nieuwe alarminstallatie. 

Elke dag is anders. De ene dag ga je op pad met een monteur om nieuwe leidingen achter een muur in een kantoor te plaatsen. En de andere dag ga je op onderzoek bij een nieuw ziekenhuis. Je verzamelt alle informatie die je nodig hebt om een ontwerp te maken voor de lichtinstallatie. Zo zorg je voor licht en energie.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed samenwerken
 • Je bent handig en doortastend
 • Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je hebt technisch inzicht  
 • Je houdt je hoofd koel onder spanning

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Fadi Koria

Fadi Koria

Onderwijsleider Elektrotechniek

Vragen over de opleiding? Stel ze aan mij.