Werkvoorbereider installaties

Werkvoorbereider installaties

Je rekent erop los. En je bedenkt wat er nodig is om een klus te klaren. Je werkt meestal in de tekenkamer of op kantoor achter je computer. Storing? Jij stuurt collega’s op pad om het te fiksen.

In het kort

Ben jij een echte regelaar?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Op jou kan je rekenen. Jij vindt het leuk om dingen te regelen. En anderen aan te sturen. Om te praten met klanten en ook met monteurs. Verschillende projecten die door elkaar lopen? Geen zorgen. Jij houdt het overzicht. Je weet wat er moet gebeuren. Hoe dat gaat gebeuren. En wanneer. Jij denkt altijd een paar stappen vooruit.
Ontdek de locatie

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat aan de slag met technische tekeningen lezen en maken. En leert hoe je berekent hoeveel mensen, draden, zwaailampen, kabels, schakelaars en poortjes er bijvoorbeeld nodig zijn. Zo maak je een kostenplaatje en een plan van aanpak. Bijvoorbeeld om de installatie van een brandbeveiliging of een lift aan te leggen.  

Dit ga je doen

 • Je collega’s begeleiden
 • Achter je computer werken
 • Luisteren en praten met de klant
 • Bij een groot of klein bedrijf werken
 • Kosten berekenen en offerte maken
 • Projectleider helpen
 • Technische tekening maken

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Zelf installaties plaatsen
 • Zelf storingen opsporen en verhelpen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Werkvoorbereider installaties. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over het ontdekken van je eigen kracht. En over verschillende culturen waar je mee te maken kan krijgen in je werk.

Scheikunde
Natuurkunde
Wiskunde
Biologie
Informatica
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. En om door te stromen naar een andere opleiding.

4dagen werken
1lesdag naar school

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen.

Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Prins Alexanderlaan 55 of Scheepsbouwweg 15

Prins Aexanderlaan 55
De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Scheepsbouwweg 15
RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.3
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
79%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Klaar voor een nieuwe dag. Maar eerst een kopje koffie en overleggen met je collega’s. Wat moet er allemaal gebeuren vandaag? Jij hebt het overzicht. En je duikt achter je computer. Om wat mails te beantwoorden. Daarna ga je verder met het lezen van een technische tekening. Je berekent hoeveel je nodig hebt. Van een timmerman tot een elektrisch monteur. En van schroeven tot kabels. Je zet het allemaal onder elkaar. Zo maak je een overzichtelijk kostenplaatje.

Want na de lunch heb je een afspraak bij de klant. Hij wil een nieuwe lift plaatsen in het pand. En aan jou de taak om hem te laten weten wat daarvoor nodig is. Hoeveel tijd het gaat kosten. En hoeveel geld. Je legt het hele verhaal helder uit aan de klant. En beantwoordt zijn vragen. Alles akkoord? Hij knikt: ‘ja’ en zet zijn handtekening. En dan ga je weer terug naar kantoor. Om je collega’s in te plannen op de klus. En aan het einde van de dag kijk je alvast wat je morgen moet doen. Maar morgen is er een nieuwe dag. Nu ga je eerst naar huis.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent sociaal
 • Je kunt nauwkeurig werken
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je hebt technisch inzicht
 • Je blijft kalm onder druk
 • Je bent een aanpakker

Deze niet (altijd)

 • Je bent handig
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je werkt in je eentje

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Bram Verwers

Bram Verwers

Docent

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.