Werkvoorbereider installaties

Werkvoorbereider installaties

Jij kunt goed werken onder tijdsdruk. Of een klant een pand wil verwarmen, verkoelen of verduurzamen. Jij bedenkt wat er nodig is om een klus te klaren. Meestal werk je in de tekenkamer of op kantoor achter je computer. Storing? Jij stuurt collega’s op pad om het te fiksen. Zoek je een opleiding als werkvoorbereider op mbo 4? Dan is deze bbl-opleiding iets voor jou. 

In het kort

Ben jij een echte regelaar?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Op jou kun je rekenen. Jij vindt het leuk om dingen te regelen. En anderen aan te sturen. Jij houdt ervan om te praten met klanten en met monteurs. Verschillende projecten die door elkaar lopen? Geen zorgen. Jij houdt het overzicht. Je weet wat er moet gebeuren. Hoe dat gaat gebeuren. En wanneer. Jij denkt altijd een paar stappen vooruit.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding leer jij hoe installaties werken. Je krijgt een goede technische basis mee, zodat jij weet hoe installaties worden aangelegd, ingeregeld, onderhouden en doorgemeten. Je leert hoe je technische tekeningen leest. En je berekent hoeveel kracht een installatie nodig heeft en welke mensen, draden en schakelaars er nodig zijn om die installatie zijn werk te laten doen. 

Ook maak je een planningsstrook. Hierin staat wanneer welke materialen geleverd moeten worden en wanneer wat gedaan moet worden. Zo maak jij een kostenplaatje en een plan van aanpak. Bijvoorbeeld om vloerverwarming aan te leggen, warmtepompen te installeren of een gasinstallatie aan de praat te krijgen. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Achter je computer werken
 • Kosten berekenen en offerte maken
 • Planning maken

Dit niet (zo vaak)

 • Technische tekeningen maken
 • Zelf installaties plaatsen
 • Zelf storingen opsporen en verhelpen

Deze vakken krijg je

Wiskunde
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Bouwtechnische normen
Gastoevoer en verbrandingsgas
Luchtbehandeling en koelinstallatie
Ventilatie en luchtverwarming
Sanitaire
Tapwater
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Rotterdam-Oost óf Heijplaat

Prins Aexanderlaan 55
De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Scheepsbouwweg 15
RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Als werkvoorbereider installaties werk je voornamelijk in productie- of installatiebedrijven en vanaf een vaste locatie.

Beroepen na de opleiding

Je kunt aan de slag als werkvoorbereider bij installatiebedrijven. Jij begeleidt grote en kleine installatieprojecten voor verschillende soorten bedrijven en instellingen. Een leuke uitdaging is de energietransitie, daar ben je straks veel mee bezig. 

Je werkt op kantoor en bent klaar voor een nieuwe dag. Wat moet er allemaal gebeuren vandaag? Jij hebt het overzicht. En je duikt achter je computer om wat mails te beantwoorden.

Daarna ga je verder met het lezen van een technische tekening. Je berekent hoeveel je nodig hebt. Mensen, kabels, schakelaars, filters: je zet het allemaal onder elkaar. Zo maak je een overzichtelijk kostenplaatje. 

Na de lunch heb je een afspraak bij de klant. Hij wil het pand verduurzamen. Aan jou de taak om hem te laten weten wat daarvoor nodig is. Alles akkoord? Hij knikt: ‘ja’ en zet zijn handtekening. Daarna ga je weer terug naar kantoor om je collega’s in te plannen op de klus.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent sociaal
 • Je blijft kalm onder druk
 • Je bent een aanpakker

Deze niet (altijd)

 • Je bent handig
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je werkt in je eentje

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.