Werkvoorbereider installaties

Werkvoorbereider installaties

Je rekent erop los. En je bedenkt wat er nodig is om een klus te klaren. Je werkt meestal in de tekenkamer of op kantoor achter je computer. Storing? Jij stuurt collega’s op pad om het te fiksen.

In het kort

Kunnen anderen altijd op jou rekenen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jazeker, op jou kun je rekenen. Jij vindt het leuk om dingen te regelen. En anderen aan te sturen. Jij houdt ervan om te praten met klanten en met monteurs. Verschillende projecten die door elkaar lopen? Geen zorgen. Jij houdt het overzicht. Je weet wat er moet gebeuren. Hoe dat gaat gebeuren. En wanneer. Jij denkt altijd een paar stappen vooruit.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat aan de slag met technische tekeningen lezen en maken. Je leert hoe je berekent hoeveel mensen, draden, zwaailampen, kabels, schakelaars en poortjes er bijvoorbeeld nodig zijn. Zo maak je een kostenplaatje en een plan van aanpak. Bijvoorbeeld om de installatie van een brandbeveiliging of een lift aan te leggen.  

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Achter je computer werken
 • Kosten berekenen en offerte maken
 • Technische tekening maken

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Zelf installaties plaatsen
 • Zelf storingen opsporen en verhelpen

Deze vakken krijg je

Wiskunde
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen school
1-2stages
16weken stage in laatste jaar

Stage lopen

De eerste 2 jaar loop je korte stages. Je gaat 4 dagen naar school en loopt 1 dag in de week stage. Bijvoorbeeld bij een bedrijf in de klimaattechniek of dakbedekking. In het laatste jaar ga je op langere stage bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Tegenover treinstation Rotterdam-Alexander

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.3
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
79%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Check dit verhaal

Als werkvoorbereider installaties werk je voornamelijk in productie- of installatiebedrijven en vanaf een vaste locatie.

Beroepen na de opleiding

Klaar voor een nieuwe dag. Maar eerst een kopje koffie en overleggen met je collega’s. Wat moet er allemaal gebeuren vandaag? Jij hebt het overzicht. En je duikt achter je computer om wat mails te beantwoorden.

Daarna ga je verder met het lezen van een technische tekening. Je berekent hoeveel je nodig hebt. Van een timmerman tot een elektrisch monteur. En van schroeven tot kabels. Je zet het allemaal onder elkaar. Zo maak je een overzichtelijk kostenplaatje.

Na de lunch heb je een afspraak bij de klant. Hij wil een nieuwe lift plaatsen in het pand. En aan jou de taak om hem te laten weten wat daarvoor nodig is. Alles akkoord? Hij knikt: ‘ja’ en zet zijn handtekening. Daarna ga je weer terug naar kantoor om je collega’s in te plannen op de klus.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent sociaal
 • Je blijft kalm onder druk
 • Je bent een aanpakker

Deze niet (altijd)

 • Je bent handig
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je werkt in je eentje

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Naar veelgestelde vragen

Bram Verwers

Bram Verwers

Docent installatie en koudetechniek

Ik krijg energie van het werken met studenten. Want zij zijn de toekomst van de energietransitie.