Allround medewerker IT systems and devices (VEVA)

Allround medewerker IT systems and devices (VEVA)

Heb jij een passie voor Defensie en voor ICT? Dan past de VeVa-opleiding Allround medewerker IT systems and devices misschien bij je. Je volgt een ict-opleiding op mbo-niveau 3 en loopt stage bij Defensie. Je leert alles over het oplossen van storingen en het installeren van software en hardware, zodat de verschillende eenheden in contact blijven met elkaar. Ligt jouw toekomst als ict'er bij de Koninklijke landmacht of de Koninklijke luchtmacht? 

In het kort

Word jij ict'er bij Defensie?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij bent degene die de telecommunicatiesystemen, pc’s en radioverbindingen van de Koninklijke Luchtmacht onderhoudt. Of met de verbindingsdienst van de Landmacht mee op uitzending gaat, om netwerken aan te leggen en het netwerk van de vijand uit te schakelen. Je bent nauwkeurig, creatief en bent in goede conditie. Na het afronden van je opleiding heb je een erkend mbo-diploma en kan je aan de slag bij Defensie, maar ook in een andere sector.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding leer je alles over data-communicatie, netwerken en besturingssystemen. Je gaat storingen oplossen en software en hardware installeren. Hierdoor blijven de eenheden met elkaar in contact en werk je mee met elektronische oorlogsvoering.

Je weet hoe datacommunicatie en hoe een pc werkt. En hoe je die met elkaar kunt laten samenwerken. Je leert hoe een netwerk in elkaar zit. En je weet alles van verschillende besturingssystemen, zoals iOS, Windows en Linux. Jij bent straks een vakman in technologie. En je kunt hiermee écht iets voor anderen betekenen.

Tijdens de opleiding allround medewerker IT systems and devices volg je het keuzedeel Veiligheid 1 & 2. Hierin krijg je alle militaire basisvaardigheden aangeleerd, zoals kaartlezen en exercitie.

Ook volg je sportlessen, zodat je niet alleen mentaal maar ook fysiek fit bent. 

Dit ga je doen

 • Installeren van systemen en apparaten 
 • Netwerken aanleggen
 • Storingen oplossen

Dit niet (zo vaak)

 • Vervangen van een harde schijf
 • Met een schroevendraaier aan de slag
 • Formulieren invullen

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Basis IT

Stage lopen

Je loopt een aantal periodes stage (bpv) op de kazerne, zodat je precies weet wat een baan bij Defensie inhoudt.

Jouw leslocaties

Veiligheidsacademie en Prins Alexanderlaan

De lessen en technische vakken volg je op de Prins Alexanderlaan in Rotterdam bij Techniek College Rotterdam. Voor de militaire keuzevakken en sportlessen ga je naar Zadkine Veiligheidsacademie in Hoogvliet. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Met je VeVa-diploma ben je verzekerd van een baan bij Defensie. Er volgt wel een aanstellingskeuring die je succesvol moet afronden. Je gaat aan de slag bij de Verbindingsdienst van de Koninklijke Landmacht. Hier zorg je ervoor dat de verschillende eenheden moeiteloos met elkaar in contact kunnen blijven. Op elke uitzending en oefening gaan verbindelaars mee om netwerken aan te leggen, aan te sluiten en vervolgens ook te onderhouden. Bij de verbindingsdienst vind je ook de EOV (elektronische oorlogsvoering). Je stoort dan bijvoorbeeld andere netwerken en schakelt ze soms uit. Ook kun je andere netwerken uitluisteren.  

Je kunt er ook voor kiezen om bij de Koninklijke Luchtmacht te gaan werken op de ICT helpdesk. Je onderhoudt hier alle telecommunicatiesystemen, pc’s en telefoonverbindingen. Houd je van avontuur? Ook hier ga je op uitzending en oefening!

Deze skills heb je nodig

 • Logisch nadenken
 • Instructies opvolgen
 • Zelfstandig werken 

Deze niet (altijd)

 • Computers repareren
 • Ingewikkelde problemen oplossen
 • Softwaren schrijven 

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de VeVa-opleiding allround medewerker IT systems and devices. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over de opleiding allround medewerker IT systems and devices, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail de contactpersoon van de locatie. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Bes Taverna

Bes Taverna

Docent

Docent IT & Online