Technicus engineering werkgebied Installatietechniek

Technicus engineering werkgebied Installatietechniek

Hoe steekt een verwarmingsinstallatie in elkaar? Best handig om te weten. Jij leert welke onderdelen er nodig zijn om installaties te bouwen die koude winterdagen of frisse zwembadruimtes verwarmen. Maar dat niet alleen, jij kunt ook betrokken zijn bij het bedenken van vernieuwende installaties, de ontwikkeling van een product, de verkoop én het onderhoud. Hoe tof is het dat jij straks kunt zeggen dat jij verantwoordelijk bent voor de verwarming van honderden gebouwen?

In het kort

Installeer jij jezelf in de wereld van techniek?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Met de opleiding Technicus engineering werkgebied Installatietechniek kun je veel kanten op. En dat is fijn, want dat zorgt voor baangarantie. Denk aan naam voor jezelf maken in de wereld van techniek, bijvoorbeeld als ontwerper, projectleider of leidinggevende. Misschien bedenk jij wel nieuwe manieren om technische componenten samen te brengen tot een waanzinnige verwarmingsinstallatie, of een sanitair of klimaatsysteem waar veel mensen gebruik van maken. Of plan jij het werk in dat een team technici uit gaat voeren. Het kan allemaal.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je krijgt een goede technische basis mee, zodat je na jouw opleiding door kunt groeien tot ontwerper, projectleider of leidinggevende. Je leert alles over het uitwerken van ontwerpen van bijvoorbeeld sanitaire en klimaatsystemen. Wel zo fijn als mensen gebruik kunnen maken van een frisse airco op een warme zomerdag of een warm briesje op een regenachtige herfstdag. En dat allemaal dankzij jou.

Dit ga je doen

 • Complexe installaties ontwerpen
 • Installaties ontwikkelen en bouwen 
 • Installaties verkopen
 • Collega’s begeleiden

Dit niet (zo vaak)

 • Simpele installaties maken
 • Een bouwpakket in elkaar zetten
 • Instructies opvolgen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het eerste jaar volg je vooral theorie- en praktijklessen gericht op installatietechniek. Met jouw keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden. Hoelang jouw opleiding precies duurt hangt af van jouw inzet en hoe snel jij dingen oppikt.

Ook krijg je Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Dit zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Keuzedelen
5dagen naar school
+stages gedurende de studie

Stage lopen

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via www.stagemarkt.nl. Wanneer het lastig is om een leerbedrijf te vinden, kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.

Dit is jouw leslocatie

Prins Alexanderlaan 55

Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Al het gereedschap waar je van kunt dromen. En er zijn genoeg theorielokalen waar je goed begeleid wordt. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
48%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je bent klaar met jouw studie. En nu? Als Technicus engineering werkgebied Installatietechniek is de keuze reuze. Weet dus dat jij meteen ergens jouw talent kunt laten zien. Jouw harde werk tijdens het studeren én bij jouw nieuwe werkgever worden snel beloond.

Wat doe je dan precies? Complexe installaties bedenken, ontwerpen en ontwikkelen. Bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie, iets wat best wel belangrijk is in Nederland, want we hebben een wispelturig klimaat. Maar het kan ook zijn dat jij aan de slag gaat met het verkopen van installaties en systemen. Alle moeite die in het maken van deze producten wordt gestoken is natuurlijk voor niets als niemand ze koopt en gebruikt.

Je kunt zelfs aan de slag als leidinggevende, mocht je dat willen. Dan begeleid jij jouw collega’s en je houdt overzicht tijdens het werkproces. Jij zorgt ervoor dat iedereen precies weet wat er gedaan moet worden en dat dit comfortabel gedaan kan worden. Jij maakt iedereen blij, ook jezelf.

Waar doe je dat dan? Bijvoorbeeld in de industrie, de dienstverlening of bij onderhouds- en servicebedrijven. Zowel bij midden- en kleinbedrijven als bij multinationals.

Deze skills heb je nodig

 • Je werkt met jouw handen én hoofd
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je kunt leidinggeven

Deze niet (altijd)

 • Je sleutelt graag aan analoge machines
 • Je werkt het liefst aan dezelfde dingen
 • Je werkt zelfstandig

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie.

Bram Verwers

Bram Verwers

Docent

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.