Technicus engineering werkgebied Medische Instrumentatie Techniek

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25297
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Technicus engineering werkgebied Medische Instrumentatie Techniek

 • Duur4 jaar
 • Niveau4
 • CREBO25297
 • LeerwegSchool & stage (BOL)

Heb jij hart voor de gezondheid van mensen? Maar ben je ook enorm geïnteresseerd in hightech-apparatuur zoals robots? Dat is moeilijk kiezen, want de zorg en techniek zijn hele andere werelden. Behalve als we het over medische apparatuur hebben, daar ontmoeten die twee werelden elkaar. Jij kunt als Technicus engineering werkgebied Medische Instrumentatie Techniek lekker knutselen aan complexe technische apparatuur én mensen helpen met jouw creaties.

In het kort

Gevoel voor robot en mens

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Met de opleiding Technicus engineering werkgebied Medische Instrumentatie Techniek word jij opgeleid tot expert. Dit werkveld is heel specifiek en als jij een diploma op zak hebt mag jij jezelf specialist noemen. Een specialist met gevoel voor robot en mens. Want de hightech-apparatuur waar jij aan werkt is niet alleen interessant van een technische kant, maar ook van een menselijke kant. Want wat jij bouwt gaat veel levens verbeteren en redden.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert alles wat je moet weten om als specialist aan de slag te gaan in het werkveld medische instrumentatie techniek. Denk aan elektronica, fijnmechanica, fysiologie, anatomie, hygiëne en veiligheid. Dit zijn allemaal dingen die niet mogen ontbreken in jouw brein.

Ook leer je jouw communicatieve en sociale vaardigheden te verbeteren zodat je goed met mensen kunt overleggen en praten. In een wereld als de zorg is dat waardevol, want daar gebeuren soms zware dingen. Maar ook hele belonende dingen, want iedereen helpt elkaar.

Jouw inzicht in de samenhang en werking van componenten en medische apparatuur is erg belangrijk, daar wordt dan ook de nodige aandacht aan besteed. Want wil jij dit soort apparatuur ontwerpen, bouwen, installeren of onderhouden, moet je goed weten wat je doet. Het gaat tenslotte om apparatuur wat (zieke) mensen helpt met het verbeteren van hoe ze zich voelen.

Je gaat vijf dagen per week naar school voor jouw theorie- en praktijklessen. Tijdens jouw studie loop je een aantal stages bij een erkend leerbedrijf.

Dit ga je doen                                                          

 • Medische apparatuur ontwerpen
 • Medische apparatuur bouwen
 • Medische apparatuur installeren & onderhouden
 • ICT werkzaamheden uitvoeren

Dit niet (zo vaak)

 • Analoge machines ontwerpen
 • Aan apparatuur buiten de zorg werken

Vakken tijdens je opleiding

Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Keuzedelen
5dagen naar school
+stages gedurende de studie

Stage lopen

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via www.stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Schiedamseweg 245

De Schiedamseweg in Schiedam is goed te bereiken. Wel zo makkelijk als je wilt fietsen of met de scooter naar school komt. Maar je kunt ook met de bus of tram en zelfs met de metro komen. Er is een kantine aanwezig voor een lekkere lunch. En deze locatie is rolstoelvriendelijk.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
48%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je hebt jouw diploma op zak, wat nu? Jij bent specialist op het gebied van medische instrumentatie techniek, wat betekent dat je aan de slag kunt als technicus. Je gaat werken bij een bedrijf waar medische apparatuur wordt gemaakt of onderhouden. De apparatuur waar jij mee bezig bent komt dan uiteindelijk in bijvoorbeeld een ziekenhuis terecht.

Je kunt ook direct bij een ziekenhuis werken. Of een bloedbank, dialysecentrum of ander soort zorginstelling. Overal waar medische apparatuur wordt gebruikt ben jij van waarde. Jouw gevoel voor robot en mens zorgt er dan voor dat alle patiënten goed geholpen kunnen worden, want alle apparatuur doet wat het moet doen. Hoe fijn is dat?

Je hebt straks collega’s die niet weten hoe medische instrumentatie techniek in elkaar steekt. Jij bent een helpende hand want jij legt ze dingen uit en je helpt ze met de bediening van alle apparatuur. Jullie werken goed samen en ondersteunen elkaar.

Deze skills heb je nodig

 • Je werkt met jouw handen én hoofd
 • Jouw technisch inzicht is erg goed
 • Je hebt gevoel voor techniek en mensen
 • Je bent behulpzaam  

Deze niet (altijd)

 • Je sleutelt graag aan analoge machines
 • Je bent puur praktisch ingesteld
 • Je werkt alleen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie.

Roland van Leusden

Roland van Leusden

Docent

Ik werk bij Techniek College Rotterdam. Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.