Allround bedrijfsautotechnicus

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25669
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Augustus 2024

Allround bedrijfsautotechnicus

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25669
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Augustus 2024

Als opgeleid allround bedrijfsautotechnicus werk je meestal in de werkplaats van een merkdealer of autobedrijf. Je zorgt voor reparaties en onderhoud aan bedrijfsauto’s. Met jouw technische inzicht is het uitvoeren van complexe reparaties geen probleem. Mechanische of elektronische onderdelen zet jij er zo in.  

In het kort

Help jij bedrijfsauto's met pech weer op weg?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Herrie? Voor jou niet. Van het geluid van een dieselklop word jij vrolijk. En van sleutelen aan een tientonner nog veel meer. Je vindt het altijd al leuk om onder een motorkap te kijken. En als jij een vrachtwagen of bedrijfsauto ziet, weet jij meteen welk merk het is en hoe snel die kan. Wil jij later werken als allround bedrijfsauto technicus? Dan is deze bbl-opleiding iets voor jou.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Een vrachtwagen die stilstaat langs de snelweg. Een bedrijfsauto met een rokende motorkap of een gekke brom. In de garage én onderweg voer jij complexe reparaties uit en zorg jij ervoor dat de bestuurder binnen no time weer de weg op kan. 

Tijdens deze opleiding leer jij om inspecties en onderhoudsbeurten uit te voeren. Je stelt een diagnose, repareert, monteert een alarmsysteem of een achteruitrijcamera en maakt de bedrijfsauto afleverklaar. Als echte allrounder krijg je verschillende werkzaamheden voor jou ingepland. Je werkt in een team met je collega’s en je bent verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die je doet. Je voert deze werkzaamheden uit bij je leerbedrijf. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Zoals digitale vaardigheden, voorbereiding op APK keurmeesterschap of een gave buitenlandstage. 

Dit ga je doen

 • Reparaties doen
 • Onderhoudsbeurt uitvoeren
 • Simpele diagnoses stellen

Dit niet (zo vaak)

 • Onderdelen bestellen
 • Klantcontact onderhouden
 • Hoofdverlichting afstellen 

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Vaktheorie
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen en waar je bent aangenomen. Daar werk je 4 dagen per week. Je werkt volledig mee in het bedrijf, maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek, die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.

Tip: solliciteer bij een Regionaal Opleidingsbedrijf. Dat heeft voordelen én een opleiding-garantie! Op stagemarkt.nl staan alle Regionale Opleidingsbedrijven bij elkaar. 

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

De theorie- en praktijklessen volg je op de Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de watertaxi of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek college Rotterdam reis je gratis met de watertaxi. Je fiets of scooter zet je op straat, of op de stoep. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen zoals een elektropracticum voor eenvoudige diagnoses stellen, bijvoorbeeld een V4 meting. En natuurlijk is er een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Benieuwd naar het werk van een bedrijfsautotechnicus? Deze student en praktijkopleider vertellen over het onderhouden en repareren van vrachtwagens. "Ik geniet ervan om een storing op te lossen." 

Beroepen na de opleiding

In de werkplaats of garage waar jij later werkt, wordt een vrachtwagen naar binnen gereden. Je gaat een onderhoudsbeurt uitvoeren. De diagnose: een storing. De wagen wordt uitgelezen om erachter te komen welke storing er speelt. Het is een simpele storing waar je gemakkelijk bij kunt. Je duikt onder de vrachtwagen en verhelpt de storing direct met je handen. 

Op een dag verhelp jij verschillende storingen aan verschillende voertuigen. Je voert reparaties uit en soms heb je direct contact met de klant. Je kunt goed zelfstandig werken, bent heel nauwkeurig en ondersteunt ook minder ervaren collega’s en stagiairs. 

Storing verholpen? Dan maak jij een proefrit om te kijken of de bedrijfsauto weer veilig de weg op kan. 

Deze skills heb je nodig

 • Nauwkeurig werken
 • Fysiek gezond 
 • Zelfstandig

Deze niet (altijd)

 • Offertes opstellen
 • Advies geven 
 • Schoonmaken 

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Hikmet Cetin

Hikmet Cetin

Docent Mobiliteit

Heeft het wielen? Dan leer ik je graag hoe het technisch werkt. Je krijgt veel uitdaging tijdens de lessen, zo blijven we in beweging.