Allround bedrijfsautotechnicus

Allround bedrijfsautotechnicus

Als allround bedrijfsautotechnicus werk je meestal in de werkplaats van een dealer of in een productiehal. Je geeft leiding aan collega’s en zorgt voor de reparatie en het onderhoud. Met jouw technische inzicht is het uitvoeren van moeilijke reparaties geen probleem. Wifi of elektronische onderdelen zet jij er zo in. 

In het kort

Help jij bedrijfsauto's met pech weer op weg?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Herrie? Voor jou niet. Van het geluid van een dieselklop word jij vrolijk. En van sleutelen aan een tientonner nog veel meer. Je vindt het altijd al leuk om onder een motorkap te kijken. En als jij een vrachtwagen of bedrijfsauto ziet, weet jij meteen welk merk het is en hoe snel die kan. Wil jij later werken als bedrijfsauto technicus? Dan is deze bbl-opleiding iets voor jou. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Een vrachtwagen die stilstaat op de snelweg. Een bedrijfsauto met rokende motorkap of een gekke brom. In de garage én onderweg voer jij moeilijke reparaties uit en zorg jij ervoor dat de bestuurder binnen no time weer de weg op kan. 

Tijdens deze opleiding leer jij om inspecties en onderhoudsbeurten uit te voeren. Je stelt een diagnose, repareert, monteert een alarmsysteem of wifi en maakt de bedrijfsauto afleverklaar. Als echte allrounder leer je ook om je werkzaamheden in te plannen, offertes te maken en samen te werken. Je voert deze werkzaamheden uit bij je leerbedrijf. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Storingen verhelpen
 • Onderhoudsbeurt uitvoeren
 • Diagnoses stellen

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar simpele reparaties 
 • Onderdelen bestellen
 • Bedrijfsauto's verkopen

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je werkt 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf, aangesloten bij Fundeon of Kenteq. En je gaat 1 dag in de week naar school, of 2 dagdelen. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Benieuwd naar het werk van een bedrijfsautotechnicus? Deze student en praktijkopleider vertellen over het onderhouden en repareren van vrachtwagens. "Ik geniet ervan om een storing op te lossen." 

Beroepen na de opleiding

In de werkplaats of garage waar jij later werkt, wordt een vrachtwagen naar binnen gereden. Je gaat een onderhoudsbeurt uitvoeren. De diagnose: een storing. Je sluit de computer aan om erachter te komen welke storing er speelt. Het is een ingewikkelde storing waar je niet zomaar bij kunt. Dus duik je onder de vrachtwagen om de storing met je handen te verhelpen. 

Op een dag verhelp jij verschillende storingen aan verschillende voertuigen. Je voert lastige reparaties uit en soms heb je direct contact met de klant. Je kunt goed zelfstandig werken, bent heel nauwkeurig en ondersteunt ook minder ervaren collega's en stagiairs. 

Storing verholpen? Dan maak jij een proefritje om te kijken of de bedrijfsauto weer veilig de weg op kan.

Deze skills heb je nodig

 • Nauwkeurig werken
 • Fysiek gezond 
 • Zelfstandig

Deze niet (altijd)

 • Offertes opstellen
 • Advies geven 
 • Schoonmaken 

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Hikmet Cetin

Hikmet Cetin

Docent Mobiliteit

Heeft het wielen? Dan leer ik je graag hoe het technisch werkt. Je krijgt veel uitdaging tijdens de lessen, zo blijven we in beweging.