Autotechnicus

Autotechnicus

Jij staat in de werkplaats te sleutelen aan personenauto’s. Je werk is afwisselend: van onderhoudswerk tot reparaties. Aan het einde van de dag heb jij die garagezeep echt nodig. Jij durft je handen wel vies te maken.

In het kort

Laat jij de motor weer lopen als een zonnetje?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Als kind was je al bezig met alles uit elkaar halen om te ontdekken hoe iets gemaakt is. Je bent gek op auto’s en techniek en je weet je goed te redden met gereedschap. De afwisseling maakt het zo leuk: je werkt aan motoren, aandrijfriemen, transmissies en elektronische of digitale systemen. Zo houd jij alle auto’s veilig. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat onderhoudsbeurten uitvoeren, auto's repareren en bijvoorbeeld een accu vervangen. Hoe dat moet leer je bij jouw leerbedrijf. Daar maak jij auto's klaar voor de aflevering aan klanten en leer je hoe je professioneel werkt in een bedrijf. Jij hebt het straks allemaal onder de knie.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Een accu vervangen
 • Een onderhoudsbeurt doen
 • Koplamp vervangen

Dit niet (zo vaak)

 • APK
 • Klanten helpen
 • Grootlicht afstellen

Deze vakken krijg je

Je gaat straks 1 dag per week naar school. Hier volg je vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je 4 dagen - in ieder geval minimaal 16 uur per week. Je werkt volledig mee in het bedrijf, maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen.

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Begint je opleiding al bijna en heb je nog geen leerwerkbedrijf gevonden? We kunnen je hierbij helpen. Je hebt tot 1 december de tijd. Dan moet je een leerwerkbedrijf hebben.

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Tijdens een werkdag ben jij niet vies van een beetje motorolie. Je stroopt je mouwen op, klikt de motorkap open en inspecteert de boel. Na deze opleiding kun jij aan het werk bij een autodealer, garagebedrijf, bandenspecialist of bij defensie. Hier repareer jij auto's en voer jij het onderhoud uit. Ook bedien je apparatuur om metingen te doen. 

Tijdens je werk kun je nog verschillende cursussen volgen om je te specialiseren. Of je doet de vervolgopleiding Allround autotechnicus.

Deze skills heb je nodig

 • Technisch inzicht 
 • Klantvriendelijk zijn 
 • Handig met gereedschap

Deze niet (altijd)

 • Goed kunnen schrijven
 • Goed kunnen rekenen
 • Programmeren

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Marco van Wijk

Marco van Wijk

Contactpersoon opleidingen Mobiliteit

Door het delen van mijn kennis van en passie voor voertuigen, maak ik studenten enthousiast voor het vak techniek.