Motorfietstechnicus

Motorfietstechnicus

Als motormuis weet jij alles over motorfietsen. Je voert reparaties uit, stelt diagnoses en monteert onderdelen. Van remmen afstellen tot koelvloeistof vervangen, jij draait nergens je hand voor om. Je werkt straks het grootste deel in de werkplaats bij een tweewielerzaak voor gemotoriseerde voertuigen of een dealer.

In het kort

Ben jij een motorfanaat?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je bent een echte techneut en motorfanaat. Van klussen aan motors wil jij het liefst je werk maken. Olie verversen, een beurt geven en een motor afleverklaar maken. Dat lijkt je wel wat. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat natuurlijk sleutelen aan motorfietsen. Je gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, reparaties doen en banden vervangen. Ook adviseer je klanten in de winkel. Dit leer je vooral bij jouw leerwerkbedrijf. Op school volg je ook nog de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Onderhoudsbeurt doen
 • Onderdelen monteren
 • Motorfiets afleverklaar maken

Dit niet (zo vaak)

 • Klanten adviseren
 • Telefonisch contact met klanten
 • Administratie

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren. Op school krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je 4 dagen. Je werkt volledig mee in het bedrijf, maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Zoals het bijvullen van de olie of het vervangen van een remschijf. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek, die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen.

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. 

Tip: solliciteer bij een Regionaal Opleidingsbedrijf. Dat heeft voordelen én een opleiding-garantie! Op stagemarkt.nl staan alle Regionale Opleidingsbedrijven bij elkaar.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Jij kunt na jouw opleiding aan het werk bij een dealer of tweewielerbedrijf dat ook motoren verkoopt. Waar je ook gaat werken, jij bent hét aanspreekpunt voor alles dat met motorfietsen te maken heeft. Het grootste deel van de tijd zul je in de werkplaats staan, maar je adviseert ook regelmatig klanten in de winkel. Wil je verder leren? Je kunt verschillende cursussen doen of niveau 3-opleidingen Mobiliteit.

Deze skills heb je nodig

 • Samenwerken
 • Klantgerichtheid
 • Nauwkeurigheid

Deze niet (altijd)

 • Talenknobbel
 • Offertes maken
 • Leidinggeven

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Marco van Wijk

Marco van Wijk

Docent autotechniek

Door het delen van mijn kennis van en passie voor voertuigen, maak ik studenten enthousiast voor het vak techniek.