Technisch specialist autotechniek

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25670
 • Leerweg
 • Start
  Augustus 2024

Technisch specialist autotechniek

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25670
 • Leerweg
 • Start
  Augustus 2024

Jij houdt het hoofd koel als het complex wordt. En ingewikkelde reparaties zijn je dagelijkse werk. Van elektrische én mechanische diagnoses stellen tot onderzoek doen naar een storing. Jij keert een auto binnenstebuiten tot je de oorzaak van het probleem gevonden hebt als technisch specialist autotechniek. 

In het kort

Geen auto die geheimen heeft voor jou

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Als kind was je al geïnteresseerd in techniek en auto’s. Je ontdekt graag hoe iets is gemaakt en als het over auto’s chippen gaat, of hoe je een auto opent zonder sleutels, dan is jouw aandacht erbij. Zo heeft straks geen auto heeft meer een geheim voor jou. Zie jij jezelf al werken als technisch specialist in de autotechniek? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert elektrische en mechanische storingen bij personenauto’s oplossen in het leerbedrijf waar je werkt. Eerst spreek je met de klant, wat is er aan de hand? Vervolgens lees je de computer van de auto uit: gevonden! Je sleutelt, monteert, en voert een software update uit. Nog een keer de computer uitlezen, om te controleren of alles klopt. De klant kan dan weer veilig en snel de weg op.

Tijdens deze opleiding word je uitgedaagd met complexe reparaties. Leuk, want met jouw technische inzicht en analytische vermogen bijt jij je graag vast in het probleem. Zo kun jij je na deze opleiding een echte specialist noemen. 

Tijdens de opleiding volg je 3 keuzedelen. Jij kiest  welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een (hbo) opleiding. 

Dit ga je doen

 • Diagnose stellen van complexe en mechanische storingen
 • Complexe reparaties uitvoeren
 • Software van regelapparaten updaten en uitlezen

Dit niet (zo vaak)

 • Een V4 meting uitvoeren
 • Verlichting afstellen
 • Voertuigen afleverklaar maken

Deze vakken krijg je 

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Optimaliseren van werkzaamheden
Praktijk en practicum
Vaktheorie
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je 4 dagen; in ieder geval minimaal 24 uur per week. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen en op school heb je ook nog een bpv-begeleider. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Tip: solliciteer bij een Regionaal Opleidingsbedrijf. Dat heeft voordelen én een opleiding-garantie! Op stagemarkt.nl staan alle Regionale Opleidingsbedrijven bij elkaar.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

De theorie- en praktijklessen volg je op de Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de watertaxi of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek college Rotterdam reis je gratis met de watertaxi. Je fiets of scooter zet je op straat, of op de stoep. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren. 

Je werkt de hele week bij jouw leerbedrijf. En 1 dag per week kom je naar school Er zijn verschillende praktijklokalen ingericht met de nieuwste meetapparatuur, daar maak je een paar keer per jaar gebruik van. En natuurlijk is er een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Jij kunt na jouw opleiding aan het werk bij een autobedrijf, dealer of bij een specialist in mobiele werktuigen. Waar je ook gaat werken, jij bent hét aanspreekpunt voor complexe technische storingen, vragen en andere uitdagingen. En je stuurt collega’s aan. Ook kun jij een klant in simpele taal uitleggen wat er met zijn of haar auto aan de hand is. Is een reparatie echt nodig, dan weet jij de klant te overtuigen. 

Deze skills heb je nodig

 • Klantgericht
 • Analytisch
 • Leiding geven

Deze niet (altijd)

 • Verkoopvaardigheden
 • Bestellingen doen
 • Functioneringsgesprekken voeren

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Willem Tulp

Willem Tulp

Docent en coördinator Mobiliteit

Ik krijg er energie van om studenten op te leiden tot technisch specialist. Voor al je vragen kun je bij mij terecht.