Technisch specialist autotechniek

Technisch specialist autotechniek

Jij houdt het hoofd koel als het ingewikkeld wordt. Als technisch specialist zijn ingewikkelde reparaties je dagelijkse werk. Van diagnoses stellen tot onderzoek doen naar een storing, jij keert een auto binnenstebuiten tot je de oorzaak van het probleem gevonden hebt.

In het kort

Geen auto die geheimen heeft voor jou

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Als kind was je al bezig met alles uit elkaar halen om te ontdekken hoe iets gemaakt is. Je bent gek op techniek en gaat in deze opleiding jouw analytisch vermogen nog meer ontwikkelen. Ook leer je klant- en servicegericht te werken. Je moet een complexe storing ook aan collega’s kunnen uitleggen. Het wat eenvoudigere werk doen je collega’s in de werkplaats. Zo kun jij je helemaal in het op te lossen probleem storten.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat kun je dan verwachten? Je leert storingen bij personenauto’s oplossen door diagnoses te stellen. Daarna verdeel je het werk onder je collega’s zodat de klant weer snel en veilig de weg op kan. Ook leer je elektronische, mechanische en digitale onderdelen monteren. Dit leer je vooral bij jouw leerwerkbedrijf. Op school volg je één dag per week Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Ook volg je drie keuzedelen. jij kiest welke keuzedelen je volgt. Ga jij voor meer kennis over één onderwerp of wil je juist andere vaardigheden leren. Hiermee bouw jij alvast aan je carrière.

Dit ga je doen:

 • Diagnose stellen van een storing
 • Werktaken verdelen en plannen
 • Complexe reparaties uitvoeren
 • Overleggen met klanten en specialisten

Dit niet (zo vaak):

 • Accu's doormeten
 • Groot licht afstellen
 • Auto’s afleverklaar maken

Vakken tijdens je opleiding

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie.

Vakleer
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4Dagen naar school
1Dag stage

Stage lopen

Je gaat tijdens de opleiding 4 of 5 dagen per week naar school. In het eerste en tweede leerjaar ga je stagelopen bij een garage of een ander leerwerkbedrijf. Dan ben je 20 weken lang bij een leerwerkbedrijf aan het werk. Daar kun je alles wat je op school hebt geleerd in de praktijk gaan toepassen.

Het is de bedoeling dat je zelf een stageplaats zoekt. Via stagemarkt.nl vind je gemakkelijk een overzicht van erkende leerwerkbedrijven.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima! Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

'Studie in cijfers' is nog niet beschikbaar. Technisch specialist personenauto’s is een nieuwe opleiding die op verzoek van het onderwijs en bedrijfsleven is opgezet omdat er veel vraag naar is op de arbeidsmarkt. Het vinden van een leuke stageplek is dan ook geen probleem.

Beroepen na de opleiding

Jij kunt na jouw opleiding aan het werk bij een autodealer, garagebedrijf of bij defensie. Waar je ook gaat werken, jij bent hét aanspreekpunt voor technische storingen, vragen en andere uitdagingen en stuurt je collega’s aan. Maar ook aan de klant weet je in begrijpelijke taal uit te leggen en hem of haar te overtuigen wanneer een reparatie noodzakelijk is.

Deze skills heb je nodig:

 • Leiding geven
 • Technisch inzicht
 • Klantgericht
 • Analytisch

Deze niet (altijd):

 • Offertes opstellen
 • Auto’s poetsen voor aflevering
 • Talenknobbel

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Heb je vragen over deze opleiding uit mobiliteitsbranche? Neem dan gerust contact op met de contactpersoon van de opleiding. Bel of mail. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Willem Tulp

Willem Tulp

Docent