Procesoperator A

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  2
 • CREBO
  25761
 • Leerweg
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Procesoperator A

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  2
 • CREBO
  25761
 • Leerweg
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Na de opleiding Procesoperator A weet jij alles over het bedienen van grote installaties in een fabriek. Of er nu aardolie of gas door de buizen loopt. Samen met je collega's zorg jij ervoor dat de productie veilig verloopt en dat de installaties goed blijven werken. 

In het kort

Wil jij sleutelen aan installaties?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Denk jij vaak: dat kan beter, sneller, efficiënter? Als Procesoperator A zorg jij ervoor dat de installaties doen wat ze moeten doen. Geen misbaksels, storingen of haperingen. Of jij lost het op. Houd je van proefjes doen? En wil je sleutelen aan installaties? Dan is deze bbl-opleiding iets voor jou. Bovendien is het dankzij jou dat we straks sneakers, blikjes, kunststof, medicijnen en nog veel meer producten hebben.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding Procesoperator A leer jij alles over het bedienen van installaties in een fabriek. Je stelt de installatie in en lost storingen op. Achter de computer én buiten op de installatie zelf. 

Je gaat sleutelen aan kleppen, afsluiters en meters. En in het laboratorium maak je kennis met scheikunde door verschillende proefjes te doen. Ook leer je om veilig en duurzaam te werken. Met een VCA certificaat als bewijs. 

De praktijk leer je bij je leerwerkbedrijf. Hier leer je bijvoorbeeld om samen te werken, want werken als operator is teamwork. 

Tijdens de opleiding volg je twee keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te starten. En om door te groeien naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Machines en installaties bedienen 
 • Technische controles uitvoeren
 • Proefjes doen

Dit niet (zo vaak)

 • Computers en software programmeren
 • Sleutelen aan installaties
 • Regelmatige tijden werken

Deze vakken krijg je

Procestechniek
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Scheikunde
Natuurkunde
Wiskunde
Meet- en regeltechniek
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op jouw werkplek. Iemand die je op weg helpt met al jouw vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met jouw klasgenoten.   

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.   

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.

Check dit verhaal

Ontmoet Harold Bitter, onze docent bij Techniek College Rotterdam. Hij vertelt in de video over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

Werken doe je bij je leerbedrijf. De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Kom je met de auto? Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.

Deze locatie heeft ook een proeffabriek en verschillende praktijklokalen. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Als Procesoperator A help jij bij het bedienen van ingewikkelde installaties in een fabriek, zodat het productieproces goed verloopt. Dat doe je samen met je team, want werken als procesoperator is teamwork.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt in een fabriek gemaakt. Of je nu gaat werken bij een fabriek voor voedingsmiddelen, aardolie, waterstof of chemicaliën. Of dat je kiest voor een energieleverancier, zoals Shell. Een procesoperator verdient altijd een goed salaris. 

Als Procesoperator A werk je vaak in ploegendienst. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Jij voert technische controles uit en je grijpt in als het misgaat. Staat er een installatie stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Het kan een digitaal probleem zijn, waarvoor een computer nodig is. Of een mechanisch probleem en dan moet er gesleuteld worden. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je bent betrouwbaar en alert
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Processen verbeteren
 • Beslissingen nemen
 • Alleen werken

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Erik Boehlé

Erik Boehlé

Docent procestechniek

Het is mijn missie om jou te begeleiden naar een goede toekomst. Ik probeer je altijd aan het denken te zetten.