Procesoperator A

Procesoperator A

Zonder jou geen kopje koffie in de ochtend, geen nieuwe sneakers of comfortabele gamestoel. Als Industriële Processen Procesoperator A werk je mee aan de productie van halffabricaten. Dat zijn de materialen waar jouw favoriete producten van worden gemaakt. Samen met jouw collega’s zorg je ervoor dat alle machines in de fabriek goed werken.

In het kort

Wil jij proces expert worden?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij wordt helemaal blij van soepel lopende processen. Het veilig en efficiënt laten draaien van een productieproces is iets waar je energie uithaalt, want jij weet hoe belangrijk dit is. Zonder machines in fabrieken hebben we namelijk geen producten. En zonder producten kunnen we niet leven, eten en plezier hebben. Als Procesoperator A werk je samen met een team aan de productie van materialen die nodig zijn om voedingsmiddelen, kleding, auto-onderdelen en nog veel meer producten te maken.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Past de opleiding Procesoperator A bij jou? Dan wil je vast wel weten wat je kunt verwachten. Je leert wat er komt kijken bij het maken van halffabricaten, hoe machines werken en hoe processen soepel verlopen. Je krijgt theorielessen op school en je loopt stage wanneer je 18+ bent. Nog geen 18? Dan krijg je praktijklessen in de proeffabriek van Techniek College Rotterdam.

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat leer je dan? Omgaan met productieprocessen, wat betekent dat je onder begeleiding met de machines en apparatuur in een fabriek werkt. Je houdt in de gaten of alles doet wat het moet doen, bijvoorbeeld of de juiste machines de juiste dingen maken. Komt er het juiste rubber uit om de nieuwste Nike sneakers mee te maken? 

Daarnaast let je goed op de veiligheid en kwaliteit. Als er iets misgaat dan grijp je in. Je lost problemen op en verhelpt storingen. Alles in de fabriek moet zo snel mogelijk weer draaien. Dit betekent dat je soms met computers werkt en soms aan het sleutelen bent.

Samen met jouw collega’s voorkom je schade en ongelukken. Jullie zorgen ervoor dat verschillende processen het goed doen. Jij bent flexibel in te zetten op meerdere werkplekken en vult daarmee jouw collega’s aan. Jullie werken straks samen als een geoliede machine.

Dit ga je doen

 • Apparatuur en machines onderhouden
 • Processen bewaken
 • Instructies opvolgen en onder begeleiding werken
 • Samenwerken
 • Schade en ongelukken voorkomen

Dit niet (zo vaak)

 • Computers en software progammeren
 • Eindproducten produceren
 • Leidinggeven
 • In je eentje werken
 • Regelmatige tijden werken

Vakken tijdens je opleiding

Je moet verstand hebben van technische processen als Industriële Processen Procesoperator A. Hierover leer je alles tijdens de lessen Procestechniek en Procesbeheersing.

Ook is basiskennis van chemische processen handig. Daarom zijn scheikunde, natuurkunde en wiskunde belangrijke vakken. Het zijn niet de makkelijkste vakken, maar gelukkig kun je alles leren. Zeker met een beetje hulp van onze docenten.

Deze vakken kun je verwachten.

Procestechniek
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap

Je volgt naast deze vakken één of twee keuzedelen. Dit is geen exameneis, maar het staat goed op jouw diploma. Het helpt je na jouw opleiding aan een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

4Lesdagen per week
1-2Stages

Stage lopen

Je gaat vier of vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie stage wanneer je 18+ bent, bijvoorbeeld in een fabriek in de voedingsindustrie of petrochemie. Hier leer je het vak in de praktijk. Ben je nog geen 18, dan krijg je praktijklessen in de proeffabriek van Techniek College Rotterdam.

Jij kiest waar je stageloopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl. Een tip van flip: vul het credo-nummer in bij de tab 'vacatures' en je filtert alle beschikbare stageopleidingen eruit, die ook nog eens bij je opleiding passen. Simpel!

Check dit verhaal

Ontmoet Harold Bitter, onze docent bij Techniek College Rotterdam. Hij vertelt in de video over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De praktijklessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. Zijn dit voor jou geen opties, pak dan de watertaxi. Dan kun je met de benenwagen.

Deze locatie is een proeffabriek. In deze gesimuleerde bedrijfsomgeving ga je aan de slag zoals je dat in een echte fabriek doet. Je zet gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
54%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in de proces- of maakindustrie. Machines en apparatuur in fabrieken moeten goed draaien zodat de leukste en meest uiteenlopende producten kunnen worden geproduceerd. En de lekkerste voedingsmiddelen. Denk aan materialen voor rugtassen, slaapzakken, sneakers, fietsen, scooters, meubelen, pindakaas, koffie, snoep, brood en nog veel meer.

Als Procesoperator A ben je flexibel, dat is belangrijk. Jouw werkdagen zijn namelijk niet altijd hetzelfde en starten niet elke dag op hetzelfde tijdstip. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Tijdens een dienst werk je samen met jouw collega’s aan het in stand houden van het productieproces. Dit doe je onder begeleiding. Samen met jouw leidinggevende en de andere teamleden zorg je ervoor dat de fabriek soepel draait.

Staat er een machine stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Het kan een digitaal probleem zijn, waarvoor een computer of software nodig is. Maar het kan ook een mechanisch probleem zijn en dan moet er gesleuteld worden. Jij lost deze problemen op.

En terwijl je problemen voorkomt en oplost, zorg je er ook voor dat er geen schade is en dat er geen ongelukken gebeuren. Zo kan iedereen veilig werken en worden de juiste halffabricaten geproduceerd.

Deze skills heb je nodig

 • Je volgt instructies op
 • Je bent betrouwbaar en alert
 • Je kunt goed communiceren met collega's
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je werkt alleen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.

Harold Bitter

Harold Bitter

Studieloopbaanbegeleiders 1e & 2e jaars (operator ...

“De procesindustrie zorgt voor een comfortabel leven”