Procesoperator B

Procesoperator B

Zonder jou geen kopje koffie in de ochtend, geen nieuwe sneakers of comfortabele gamestoel. Als Procesoperator B werk je mee aan de productie van halffabricaten. Je maakt bijvoorbeeld kunststof van aardolie. Samen met jouw collega’s zorg je ervoor dat alle machines in de fabriek goed werken. En als er iets bijna misgaat, dan grijp jij in.

In het kort

Wil jij werken met vloeibaar goud?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Controle houden, dat vind je fijn. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het lijkt je gaaf om vanuit een regelkamer de machines in de fabriek aan te sturen. Mengels aanmaken, storingen oplossen, dollen met je collega’s. Hoe afwisselender een dag, hoe beter. Laat die machines maar draaien. Want dankzij jou loopt alles op rolletjes.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert omgaan met productieprocessen. Van grondstof tot halffabricaat. Of van halffabricaat tot eindproduct. Je ervaart hoe machines werken in een fabriek en welke apparatuur er is. Je leert hoe je het proces regelt vanuit een regelkamer én vanuit de fabriek zelf. 

Je verricht metingen, maakt mengels aan, lost kleine storingen op en je denkt na over hoe het proces beter kan. De kwaliteit van de materialen én de veiligheid van jou en je collega's zijn heel belangrijk. 1 foutje kost geld. 

Een fabriek ligt nooit stil. Dat betekent dat je soms met computers werkt en soms sleutelt aan machines. En vaak werk je in ploegendienst. Soms overdag, soms ’s avonds of in het weekend. Samen met je collega’s zijn jullie een goed geoliede machine.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te starten. En om door te groeien naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Apparatuur en machines besturen
 • Proces in de gaten houden
 • Metingen uitvoeren

Dit niet (zo vaak)

 • Eindproducten produceren
 • Regelmatige tijden werken
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
1-2stages

Stage lopen

Je gaat 4 of 5 dagen per week naar school. Ben je jonger dan 18 jaar, dan volg je praktijklessen in de proeffabriek van Techniek College Rotterdam. 

Als je ouder dan 18 bent, loop je stage in een fabriek in de voedingsindustrie of in de petrochemie. In de petrochemie verwerk je aardolie. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.

Check dit verhaal

Ontmoet Harold Bitter, onze docent bij Techniek College Rotterdam. Hij vertelt in de video over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM campus, Heijplaat

De praktijklessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.

Deze locatie heeft ook een proeffabriek. In deze nagemaakte bedrijfsomgeving ga je aan de slag, zoals je dat in een echte fabriek zou doen. Je zet bijvoorbeeld gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
74%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in de proces- of maakindustrie. Dat kan bij een fabriek die voedingsmiddelen maakt of een fabriek die zorgt voor materialen voor rugtassen, hekken, slaapzakken, sneakers, lantaarnpalen, scooters en meubels. Kortom: je kunt overal terecht. 

Als Procesoperator B werk je vaak in ploegendienst. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Staat er een machine stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Het kan een digitaal probleem zijn, waarvoor een computer of software nodig is. Of een mechanisch probleem en dan moet er gesleuteld worden.

Jij regelt de processen vanuit de regelkamer. Soms controleer je een ketel om te kijken of de kwaliteit van het materiaal nog steeds goed is. Een foutje kost veel geld. Maar die verantwoordelijkheid draag jij met alle plezier. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent scherp en alert
 • Je kunt goed communiceren
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je werkt alleen met je handen
 • Je werkt alleen maar achter de computer

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Met mijn vakkennis lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.