Procesoperator B

Procesoperator B

Zonder jou geen kopje koffie in de ochtend, geen nieuwe sneakers of comfortabele gamestoel. Als Industriële Processen Procesoperator B werk je mee aan de productie van halffabricaten. Dat zijn de materialen waar jouw favoriete producten van worden gemaakt. Samen met jouw collega’s zorg je ervoor dat alle machines in de fabriek goed werken.

In het kort

Wil jij processen regelen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij wordt helemaal blij van soepel lopende processen. Het veilig en efficiënt laten draaien van een productieproces is iets waar je energie uithaalt, want jij weet hoe belangrijk dit is. Zonder machines in fabrieken hebben we namelijk geen producten. En zonder producten kunnen we niet leven, eten en plezier hebben. Als Procesoperator B werk je samen met een team aan de productie van materialen die nodig zijn om voedingsmiddelen, kleding, auto-onderdelen en nog veel meer producten te maken.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Past de opleiding Procesoperator B bij jou? Dan wil je vast wel weten wat je kunt verwachten. Je leert wat er komt kijken bij het maken van halffabricaten, hoe machines werken en hoe processen soepel verlopen. Het is mogelijk om deze studie als volwassen persoon met een werkcontract te volgen, dan val je onder een OVO-opleiding. Je studeert flexibel en sneller. Hoeveel uur en hoeveel jaar jij studeert bespreek je met Techniek College Rotterdam.

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat leer je dan? Het uitvoeren van productieprocessen, wat betekent dat je met de machines en apparatuur in een fabriek werkt. Je houdt in de regelkamer in de gaten of alles doet wat het moet doen, bijvoorbeeld of de juiste machines de juiste dingen maken. Komt er het juiste rubber uit om de nieuwste Nike sneakers mee te maken?

Daarnaast let je goed op de veiligheid en kwaliteit. Als er iets misgaat dan grijp je in. Je lost problemen op en verhelpt storingen. Alles in de fabriek moet zo snel mogelijk weer draaien. Wanneer het niet goed gaat stuur jij met computers of andere apparatuur het proces bij.

Samen met jouw collega’s voorkom je schade en ongelukken. Jullie zorgen ervoor dat verschillende processen het goed doen. Jij bent flexibel in te zetten op meerdere werkplekken en vult daarmee jouw collega’s aan. Jullie werken straks samen als een geoliede machine.

Dit ga je doen

 • Apparatuur en machines onderhouden
 • Processen uitvoeren
 • Computers en software programmeren
 • Samenwerken
 • Schade en ongelukken voorkomen

Dit niet (zo vaak)

 • Eindproducten produceren
 • Regelmatige tijden werken
 • Leidinggeven
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Je moet verstand hebben van chemische en technische processen als Procesoperator B. Je krijgt praktijklessen, waar je natuurlijk helemaal blij van wordt. Je hebt al veel kennis opgedaan bij jouw werkgever en je mag bij Techniek College Rotterdam laten zien wat je allemaal weet. En nog meer leren! Op die manier verdien jij snel jouw papiertje.

Om een diploma te krijgen moet je een aantal examens halen. Je doet examen voor de vakken Nederlands, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Deze vakken kun je naast de praktijklessen verwachten: 

Engels
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap

Jouw leerbedrijf

Jij hebt een contract bij jouw huidige werkgever en je hebt al een goede set skills op zak. Maar je wilt meer. Dat kan! Samen met jouw werkgever en Techniek College Rotterdam bespreek je de mogelijkheden. Zij helpen je met het bepalen van jouw lesuren en studieduur.

Check dit verhaal

Harold Bitter, docent Techniek College Rotterdam, vertelt de kneepjes over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De praktijklessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. Zijn dit voor jou geen opties, pak dan de watertaxi. Dan kun je met de benenwagen.

Deze locatie is een proeffabriek. In deze gesimuleerde bedrijfsomgeving ga je aan de slag zoals je dat in een echte fabriek doet. Je zet gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in de proces- of maakindustrie. Machines en apparatuur in fabrieken moeten goed draaien zodat de leukste en meest uiteenlopende producten kunnen worden geproduceerd. En de lekkerste voedingsmiddelen. Denk aan materialen voor rugtassen, slaapzakken, sneakers, fietsen, scooters, meubelen, pindakaas, koffie, snoep, brood en nog veel meer.

Als Procesoperator B ben je flexibel, dat is belangrijk. Jouw werkdagen zijn namelijk niet altijd hetzelfde en starten niet elke dag op hetzelfde tijdstip. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Tijdens een dienst werk je samen met jouw collega’s aan het in stand houden van het productieproces. Dit doe je voornamelijk in de regelkamer, dat is jouw superheldengrot. Samen met jouw teamleden zorg je ervoor dat de fabriek soepel draait.

Staat er een machine stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Vaak gaat het om een digitaal probleem, waarvoor een computer of software nodig is. Jij drukt op knopjes om ervoor te zorgen dat alles het weer doet. Jij lost deze problemen op.

En terwijl je problemen voorkomt en oplost, zorg je er ook voor dat er geen schade is en dat er geen ongelukken gebeuren. Zo kan iedereen veilig werken en worden de juiste halffabricaten geproduceerd.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent scherp en alert
 • Je bent betrouwbaar en gemotiveerd
 • Je kunt goed communiceren met collega's
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je werkt (alleen) met jouw handen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij. 

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.