Procesoperator C

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25802
 • Leerweg
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Procesoperator C

 • Duur
  4 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25802
 • Leerweg
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Smooth operator, zo noemen ze jou. Want na de bbl-opleiding Procesoperator C ben jij verantwoordelijk voor het productieproces in de fabriek. Jij houdt de installaties goed in de gaten, zodat grondstoffen veranderen in halffabricaten. 1 foutje is een dure grap met grote gevolgen. Daarom zorg jij ervoor dat alles soepel doordraait. 

Wij maken eigenlijk bijna alles wat je nodig hebt in het dagelijkse leven

Jesse Paul, student Proces Operator
In het kort

Ben jij straks de baas in de regelkamer?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Controle houden, dat vind je fijn. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het lijkt je gaaf om vanuit een regelkamer de machines in de fabriek aan te sturen. Jij overziet het proces en weet precies wat er moet gebeuren. En als er iets mis dreigt te gaan, dan grijp jij in. Je stuurt een team aan, controleert de stoffen en fabricaten en lost storingen op. Jij en je collega's zijn de beste machine van de fabriek.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding leer jij de leiding nemen over een productieproces. Jij bent in charge. Je weet alles over het bedienen van simpele en complexe installaties. Vanuit de regelkamer en vanuit de fabriek zelf. Rekenen en analytisch denken zijn belangrijk tijdens deze opleiding.

Werken doe je bij je leerbedrijf. En je werk is heel divers. Van controlerondes lopen tot het uitvoeren van analyses. En van het nemen van monsters tot het aanvragen van vergunningen. Je bent binnen en buiten bezig. Met je hoofd en met je handen.

Tijdens de opleiding volg je drie keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Kwaliteitscontroles uitvoeren
 • Processen bewaken en bijsturen
 • Planning maken

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar sleutelen aan installaties
 • Computers en software programmeren
 • Regelmatige tijden werken

Deze vakken krijg je

Wiskunde
Engels
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Scheikunde
Natuurkunde
Procestechniek
Meet- en regeltechniek
4
dagen werken
1-2
dagdelen naar school
1-2
excursies

Jouw leerbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij jouw leerbedrijf. Tijdens deze opleiding houden we rekening met je ploegendienst. Dat betekent dat je gewoon fulltime aan het werk bent en 2 dagdelen naar school gaat. Dat kan in de ochtend zijn of in de middag. 

Je hebt een vaste begeleider op jouw werkplek. Iemand die je op weg helpt met al jouw vragen. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Maar je kunt pas met een opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.   

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Ontmoet Harold Bitter, onze docent bij Techniek College Rotterdam. Hij vertelt in de video over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

Werken doe je bij je leerbedrijf. De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Kom je met de auto? Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.

Deze locatie heeft ook een proeffabriek. In deze nagemaakte bedrijfsomgeving ga je aan de slag, zoals je dat in een echte fabriek zou doen. Je zet bijvoorbeeld gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Wil je goed verdienen? Dan zit je als Procesoperator C goed. Jij bent de expert als het om een productieproces gaat. En die functie gaat samen met veel verantwoordelijkheden én een lekker salaris. 

Na jouw opleiding kun je aan de slag in proces- of maakindustrie. Je kunt bijvoorbeeld werken in een fabriek die voedingsmiddelen maakt of aardolie verwerkt. Soms sta je in de regelkamer en soms op de fabrieksvloer. Jij stuurt collega's aan, voert controles uit, bedenkt hoe processen beter kunnen, vraagt vergunningen aan, voert proefjes uit en houdt overzicht op het totale proces. Zo beheer jij honderden buizen, pompen en andere installaties. 

Werken doe je in ploegendienst. Dat betekent dat je ochtend-, middag- en avonddiensten draait. Staat er een installatie stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Samen met je team verdeel je de taken. Want werken als Procesoperator C is teamwork. 

Bedrijven willen steeds schoner en duurzamer werken. Die verandering maak jij als procesoperator van dichtbij mee. Misschien druk jij zelfs wel je stempel op een vernieuwend productieproces. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je kunt goed communiceren
 • Je bent scherp en alert

Deze niet (altijd)

 • Je volgt instructies op
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent heel sterk

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Erik Boehlé

Erik Boehlé

Docent procestechniek

Het is mijn missie om jou te begeleiden naar een goede toekomst. Ik probeer je altijd aan het denken te zetten.