Procesoperator C

Procesoperator C

Zonder jou geen kopje koffie in de ochtend, geen nieuwe sneakers of comfortabele gamestoel. Als Procestechniek Operator C ben je verantwoordelijk voor de productie van halffabricaten. Dat zijn de materialen waar jouw favoriete producten van worden gemaakt. Je stuurt jouw collega’s aan en samen zorg je ervoor dat alle machines in de fabriek goed werken.

In het kort

Wil jij opperbaas Procestechniek worden?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij wordt helemaal blij van soepel lopende processen. Het veilig en efficiënt laten verlopen van een productieproces is iets waar je energie uithaalt, want jij weet hoe belangrijk dit is. Zonder machines in fabrieken hebben we namelijk geen producten. En zonder producten kunnen we niet leven, eten en plezier hebben. Als Operator C in de Procestechniek stuur je een team aan en bewaak je samen de productie van materialen die nodig zijn om voedingsmiddelen, kleding, auto-onderdelen en nog veel meer producten te maken.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Past de opleiding Operator C bij jou? Dan wil je vast wel weten wat je kunt verwachten.

Je leert wat er komt kijken bij het maken van halffabricaten, hoe machines werken en hoe processen soepel verlopen. Je krijgt theorielessen op school en je volgt aan het einde van de studie een stage.

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat leer je dan?

Het managen van een productieproces, wat betekent dat je met computers werkt want je bedient de machines en apparatuur in een fabriek. Je houdt in de gaten of alles doet wat het moet doen, bijvoorbeeld of de juiste machines de juiste dingen maken. Komt er daadwerkelijk rubber uit wat geschikt is voor de nieuwste Nike sneakers? 

Daarnaast word jij een opperbaas in alles wat met chemie te maken heeft en is jouw technisch inzicht na de opleiding van topniveau. Net als de beste (door Nike gesponsorde) voetballer.

Met al deze kennis stuur jij met gemak jouw collega’s aan, zodat ook zij weten wat er moet gebeuren. Jullie werken straks samen als een geoliede machine.

Dit ga je doen

 • Apparatuur bedienen en onderhouden
 • Kwaliteitscontroles uitvoeren
 • Processen bewaken en bijsturen
 • Collega's begeleiden
 • Planning maken collega's en werkzaamheden

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf aan machines sleutelen
 • In je eentje werken
 • Eindproducten produceren
 • Regelmatige tijden werken

Vakken tijdens je opleiding

Je moet verstand hebben van chemische en technische processen als Procestechniek Operator C. Daarom zijn scheikunde, natuurkunde en wiskunde belangrijke vakken. Het zijn niet de makkelijkste vakken, maar gelukkig kun je alles leren. Zeker met een beetje hulp van onze docenten. 

Deze vakken kun je verwachten.

Engels
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap

Je volgt naast deze vakken één of meer keuzedelen. Dit is geen exameneis, maar het staat goed op jouw diploma. Het helpt je na jouw opleiding aan een baan of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

5lesdagen per week
1Stage aan einde van de studie

Stage lopen

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je loopt aan het einde van de studie stage, bijvoorbeeld in een fabriek in de voedingsindustrie of petrochemie. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Ontmoet Harold Bitter, onze docent bij Techniek College Rotterdam. Hij vertelt in de video over de opleiding Procesoperator.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De praktijklessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. Zijn dit voor jou geen opties, pak dan de watertaxi. Dan kun je met de benenwagen.

Deze locatie is een proeffabriek. In deze gesimuleerde bedrijfsomgeving ga je aan de slag zoals je dat in een echte fabriek doet. Je zet gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Maar als je een BBL-opleiding volgt krijg je hier theoretische lessen, omdat je bij jouw leerwerkbedrijf al praktisch aan de slag gaat. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
65%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Afgestudeerden met werk
Deze regio
94%
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in de proces- of maakindustrie. Machines en apparatuur in fabrieken moeten goed draaien zodat de leukste en meest uiteenlopende producten kunnen worden geproduceerd. En de lekkerste voedingsmiddelen. Denk aan materialen voor rugtassen, slaapzakken, sneakers, fietsen, scooters, meubelen, pindakaas, koffie, snoep, brood en nog veel meer.

Als Operator C in de Procestechniek ben je flexibel, dat is belangrijk. Jouw werkdagen zijn namelijk niet altijd hetzelfde en starten niet elke dag op hetzelfde tijdstip. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Tijdens een dienst stuur jij jouw team aan, zodat jouw collega’s precies weten wat ze moeten doen. Je maakt en bewaakt de werkplanning en zorgt er samen met de andere teamleden voor dat de fabriek soepel draait.

Staat er een machine stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. Het kan een digitaal probleem zijn, wat opgelost wordt door de juiste computer en software in te schakelen. Maar het kan ook een mechanisch probleem zijn en dan moet er gesleuteld worden. Jij zorgt ervoor dat deze oplossingen gebeuren.

Het allerbelangrijkste is dat jij ervoor zorgt dat het productieproces veilig en efficiënt verloopt. Want iedereen moet veilig kunnen werken. En de fabriek moet veilig draaien.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je bent betrouwbaar
 • Je kunt goed communiceren met collega's
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je volgt instructies op
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent heel sterk

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.