Procesoperator C

Procesoperator C

Smooth operator, zo noemen ze jou. Want als Procesoperator C ben jij verantwoordelijk voor het productieproces in de fabriek. Jij houdt de machines en apparaten goed in de gaten, zodat grondstoffen veranderen in halffabricaten. Een kleine fout is een dure grap. Daarom zorg jij ervoor dat alles soepel doordraait. 

In het kort

Ben jij straks opperbaas in de regelkamer?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Controle houden, dat vind je fijn. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het lijkt je gaaf om vanuit een regelkamer de machines in de fabriek aan te sturen. Jij overziet het proces en weet precies wat er moet gebeuren. En als er iets mis dreigt te gaan, dan grijp jij in. Je stuurt een team aan, controleert de stoffen en fabricaten en lost storingen op. Jij en je collega's zijn de beste machine van de fabriek.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding leer jij de leiding nemen over een productieproces. Jij weet straks hoe je van een grondstof een halffabricaat maakt. Bijvoorbeeld hoe je kunststof maakt uit aardolie. Je ziet hoe machines werken en hoe processen zijn opgezet. 

Je werkt veel met computers, daarmee bedien je de machines en apparatuur in de fabriek. Maar je neemt ook monsters en proefjes om de materialen te keuren. Veiligheid en kwaliteit zijn heel belangrijk in het werk, daar ga je tijdens deze opleiding dieper op in.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit is een OVO-opleiding, speciaal voor volwassenen. Je studeert flexibel en lekker snel. Hoeveel uren en jaren jij nodig hebt, bespreek je met ons en met je werkgever. Vraag naar de mogelijkheden. 

Dit ga je doen

 • Kwaliteitscontroles uitvoeren
 • Processen bewaken en bijsturen
 • Planning maken 

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf aan machines sleutelen
 • Eindproducten produceren
 • Regelmatige tijden werken

Deze vakken krijg je

Chemische en technische processen vormen een groot deel van je werk. Daarom zijn scheikunde, natuurkunde en wiskunde belangrijke vakken. Het zijn niet de makkelijkste vakken, maar gelukkig kun je alles leren. Zeker met een beetje hulp van onze docenten. 

Engels
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap

Jouw leerbedrijf

Jij hebt een contract bij jouw huidige werkgever en je hebt al een goede set skills op zak. Maar je wilt meer. Dat kan! Samen met jouw werkgever en Techniek College Rotterdam bespreek je de mogelijkheden. Zij helpen je met het bepalen van jouw lesuren en studieduur.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

Werken doe je bij je leerbedrijf. De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.

Deze locatie heeft ook een proeffabriek. In deze nagemaakte bedrijfsomgeving ga je aan de slag, zoals je dat in een echte fabriek zou doen. Je zet bijvoorbeeld gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Ook is er een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt in een fabriek gemaakt. Na jouw opleiding ga je aan de slag in de proces- of maakindustrie. Dat kan bij een fabriek die voedingsmiddelen maakt of een fabriek die zorgt voor materialen voor rugtassen, hekken, slaapzakken, sneakers, lantaarnpalen, scooters en meubels. Kortom: je kunt overal terecht. 

Als Procesoperator C ben jij de opperbaas in de procestechniek en stuur jij met gemak jouw collega’s aan. Je werkt vaak in ploegendienst. Er zijn ochtend-, middag- en avonddiensten. Jij regelt de processen vanuit de regelkamer. Soms controleer je een ketel om te kijken of de kwaliteit van het materiaal nog steeds goed is. Staat er een machine stil? Dan moet deze zo snel mogelijk weer draaien. 

Het allerbelangrijkste is een veilig en efficiënt productieproces. Daar zorg jij voor. En dat leuke salaris is natuurlijk mooi meegenomen. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent nauwkeurig
 • Je kunt goed communiceren
 • Je houdt overzicht

Deze niet (altijd)

 • Je volgt instructies op
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent heel sterk

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Met mijn vakkennis lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.