Technicus elektrotechnische systemen

Technicus elektrotechnische systemen

Vind jij het ook zo vervelend dat de trein niet rijdt wanneer je naar een concert of sportwedstrijd gaat? Ben je tóch te laat en het is niet eens jouw schuld. Stilstaande trams en treinen zijn niet het enige wat jij weer aan de praat krijgt, als Technicus elektrotechnische systemen stel je elektronische apparatuur samen. Vervolgens installeer je het, stel je het af en test je of het systeem werkt. Daardoor kan iedereen zonder zorgen zijn gang gaan. Of dat nou om openbaar vervoer, verkeerslichten, ventilatie of riolen gaat. Wel zo fijn als alles het gewoon doet.

In het kort

Wil jij mensen shockeren met jouw skills?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Waar denk jij aan als je elektrotechnische industriële producten en systemen hoort? Aan geautomatiseerde fabrieken, trams, treinen, verkeerslichten, verlichting in tunnels, ventilatie, schepen en beweegbare bruggen en sluizen? De wereld van elektrotechniek is heel erg breed én heeft handige monteurs en technici nodig. Jou dus! Waarom? Om alle apparatuur te perfectioneren, samen te stellen, te installeren, af te stellen, in te regelen en te testen. Want als dit niet het geval is, is het leven toch een stuk minder comfortabel en veilig. Ontwikkel jouw Technicus elektrotechnische systemen skills.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Technicus elektrotechnische systemen leer jij heel veel over techniek. Je weet straks alles wat er te weten valt over elektrotechnische producten en systemen. Zoveel zelfs dat je ze zelf ontwerpt. Misschien bestaat er straks wel een tram met een elektrotechnisch systeem erin wat jij hebt bedacht, hoe tof is dat?

Naast een baas op het gebied van elektrotechniek, ben je straks een ICT-, meet- en regeltechniek- en besturingstechniek expert. Die tram rijdt niet alleen met jouw systeem erin, ook de besturing heb jij bedacht.

Precies weten hoe een situatie in elkaar steekt en hoe je het beste met mensen praat om dingen gedaan te krijgen, dat is handig. Om dit onder de knie te krijgen leer je goed plannen en organiseren.

Je werkt vijf dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt twee avonden in de week theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris.

Dit ga je doen

 • Eelektrotechnische systemen ontwerpen
 • Producten en systemen installeren en afstellen
 • Storingen verhelpen
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken

Dit niet (zo vaak)

 • Alleen maar instructies opvolgen
 • De hele dag stilzitten
 • Altijd op dezelfde locatie werken
 • Makkelijke klusjes uitvoeren
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kunt lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Het communiceren van de planning en het uitleggen van de problemen die jij samen met collega’s gaat verhelpen gaat dan lekker soepel.
Daarnaast moet je als Technicus elektrotechnische systemen goed kunnen rekenen, wel zo handig met al die cijfertjes en waardes. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap.

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen werken
2avonden naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), nu een hotspot waar leren en werken samenkomen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Als Technicus elektrotechnische systemen reis je heel wat af. Je ziet veel verschillende locaties, want jij bent overal nodig. Je werkt straks bij een installatiebedrijf in de elektrotechniek, maar dit is zo breed, het werk is allesbehalve saai.

De ene week onderhoud en wijzig je bijvoorbeeld gebouwbeheersystemen en telecommunicatie-installaties, de week erna zorg jij ervoor dat lichtreclamesystemen de stad opfleuren en dat verkeerssignaleringsinstallaties iedereen veilig laten rijden en fietsen.

Heeft een belangrijke brug waar elke dag trams vol met mensen overheen rijden een nieuwe besturingskast nodig? Of hebben die trams moderne schakelpanelen nodig om te kunnen rijden? Dan sta jij paraat om dit te fixen.

Deze skills heb je nodig

 • Een passie voor elektrotechnische systemen
 • Je bent alert en signaleert problemen
 • Je denkt in oplossingen
 • Je bent flexibel
 • Je werkt zorgvuldig en veilig          

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.