Technicus elektrotechnische systemen

Technicus elektrotechnische systemen

Je kunt je niet (meer) aanmelden

Stilstaande trams en treinen zijn niet het enige wat jij weer aan de praat krijgt. Of het om openbaar vervoer, verkeerslichten, ventilatie of riolen gaat. Als Technicus elektrotechnische systemen installeer, repareer en test jij elektronische apparatuur. Dankzij jou blijft iedereen in beweging. 

In het kort

Wil jij shockeren met jouw skills?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Fabrieken, trams, treinen, verlichting in tunnels, beweegbare bruggen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het werkt op elektriciteit. Jij bent gek op puzzelen en vindt stroom interessant. Vroeger maakte jij zelf een elektrospel. Nu wil jij elektronische apparaten zelf samenstellen, instellen en afstellen. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij leert alles over elektrotechnische producten en systemen. Je gaat deze systemen zelf ontwerpen. Maar om grote elektronische installaties te installeren en onderhouden heb je ook kennis nodig van ICT, van meet- en regeltechniek en van besturingstechniek. 

Precies weten hoe een situatie in elkaar steekt en hoe je het beste met mensen praat om dingen gedaan te krijgen, dat is handig. Om dit onder de knie te krijgen leer je goed plannen en organiseren.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Elektrotechnische systemen ontwerpen
 • Systemen installeren en afstellen
 • Plannen en organiseren

Dit niet (zo vaak)​​​​​​​

 • Altijd op dezelfde locatie werken
 • Makkelijke klusjes uitvoeren
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen werken
2avonden naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4-5 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), nu een hotspot waar leren en werken samenkomen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Als Technicus Elektrotechnische Systemen maak, installeer en controleer je elektrotechnische producten en systemen. 

Beroepen na de opleiding

Als Technicus elektrotechnische systemen reis je heel wat af. Je ziet veel verschillende locaties, want jij bent overal nodig. Je werkt straks bij een installatiebedrijf in de elektrotechniek. 

De ene week onderhoud en wijzig je bijvoorbeeld gebouwbeheersystemen en telecommunicatie-installaties, de week erna zorg jij ervoor dat lichtreclamesystemen de stad opfleuren en dat verkeerssignaleringsinstallaties iedereen veilig laten rijden en fietsen.

Heeft een belangrijke brug waar elke dag trams vol met mensen overheen rijden een nieuwe besturingskast nodig? Of hebben die trams moderne schakelpanelen nodig om te kunnen rijden? Dan sta jij paraat om dit te fixen.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent alert en signaleert problemen
 • Je denkt in oplossingen
 • Je werkt zorgvuldig en veilig          

Deze niet (altijd)

 • Je programmeert zelf
 • Je werkt graag van 09.00 tot 17.00 uur
 • Je bedenkt werktuigen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Met mijn vakkennis lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.