Ryan van Berkel is student Medische Instrumentatie techniek

Door
Redactie
Ryan van Berkel (18) is bijna geboren met een schroevendraaier in zijn hand. Hij bouwt en sleutelt al van jongs af aan. 

Na het vmbo koos hij de niveau 4-opleiding Medische Instrumentatie Techniek. Ryan: “Met mijn liefde voor techniek help ik patiënten in het ziekenhuis. Mooi toch?”

Wat betekent techniek voor jou?

“Techniek is overal. Het is zo logisch, dat we het niet eens meer zien. Iedereen heeft bijvoorbeeld een telefoon en niemand weet hoe zo’n ding er van binnen uitziet. Maar dat is wel belangrijk! Tenminste, dat vind ik. Ik wil weten hoe iets in elkaar zit, hoe het werkt. Voor mij is dat het mooiste dat bestaat. En dat vindt mijn familie wel fijn. Wij hebben thuis een dierenpension en als daar iets stuk is, kom ik altijd even helpen.”

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Ik wil natuurlijk als medisch-technicus gaan werken. En dan het liefst in een wat kleiner ziekenhuis. Daar werken minder technici, dus dan krijg je veel verschillende apparaten voor je neus. En je hebt meer contact met artsen en verplegers. Bijvoorbeeld om uit te leggen hoe de apparaten werken en waar je op moet letten als je ze gebruikt.”

Waarom heb je juist voor deze opleiding gekozen?

“Ik wilde iets met elektriciteit, maar het leek me saai om elke dag in meterkasten te staan. Toen zag ik de opleiding Medisch Instrumentatie Technicus bij een open dag en ik was meteen verkocht. Je neemt met dit werk de zorg voor patiënten op je, dus het is heel dankbaar en belangrijk werk.”

Wat vind je het leukst aan de opleiding Medisch Instrumentatie Technicus?

“Sleutelen in het Skills Lab. Daar staan apparaten die zijn afgekeurd voor het ziekenhuis, maar waar wij veel van kunnen leren. De ene keer maak je een apparaat open om het van binnen te bekijken, de andere keer pas je het aan. Vanaf volgend jaar gaan we grote projecten doen. Bijvoorbeeld uitzoeken hoe je een beademingsapparaat meer zuurstof laat geven.”

Heb je al stage gelopen?

“Ja, bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Ik heb daar meegelopen, geholpen met onderhoud en geleerd welke problemen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld met patiëntbewakingsmonitoren. Ik werk er nu in de vakanties en dat vind ik hartstikke leuk. Ik leer veel van MIT-er Arie de Bruine. Echt een leuke vent, lekker recht door zee! Hij weet overal iets vanaf en kan het goed overbrengen. Elke keer als Arie iets laat zien, denk ik: goed onthouden hoe hij dat doet!”

Wat wil je zeggen tegen iedereen die erover denkt om de opleiding Medische Instrumentatie Techniek te gaan doen?

“Je kunt met deze opleiding verschillende kanten op. Medische apparaten onderhouden, repareren, ontwerpen of promoten, dat kan allemaal. En je kunt later met verschillende apparaten werken of je juist specialiseren in één apparaat. Dan kun je ook nog voor een fabrikant gaan werken. Maar, werken in het ziekenhuis kan ik wel aanraden: daar zie je waar je het allemaal voor doet!”

Bekijk deze opleidingen

Ben je geïnspireerd door Ryans verhaal en zou jij ook wel zo'n opleiding willen volgen? Bekijk deze opleidingen.