Monteur elektrotechnische installaties

Monteur elektrotechnische installaties

De beveiligingspoortjes op school en de internetkabels onder de grond. Allemaal elektronische installaties die moeten worden aangelegd, gerepareerd en vernieuwd. Bedrijven staan te springen om studenten met een diploma mbo elektrotechniek. 

In het kort

Houd jij van spannend werk?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij houdt de boel draaiende. En je gaat graag de uitdaging aan. Juist ook die opdrachten waar je je koppie bij moet houden. Je blijft kalm onder druk. En werkt graag met je handen. Met collega’s werken vind je superleuk. En je gaat ook graag zelfstandig aan de slag. Je zoekt graag de spanning op. Maar alleen als het veilig is. Check, check, dubbelcheck? Dan is deze mbo-opleiding misschien iets voor jou.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Monteur elektrotechnische installaties leer je elektrotechnische installaties aanleggen en onderhouden. Bijvoorbeeld voor ziekenhuizen, boorplatforms, flats, bedrijfspanden of winkels.

Je leert hoe je technische tekeningen leest, hoe je kabels en leidingen aanlegt en hoe je componenten zoals brandmelders en intercoms plaatst. Je ontdekt alles over het oplossen van storingen. Jij plaatst, test en controleert.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Bijvoorbeeld eentje die je leert een lichtplan te maken. Of eentje die jou alles leert over schakel- en verdeelinrichtingen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt.

Dit ga je doen

  • Instructies van collega's opvolgen
  • Schakel- en verdeelinrichtingen installeren
  • Leidingen en draden aanleggen

Dit niet (zo vaak)

  • Zelf ontwerpen
  • In je eentje werken
  • Opdrachten maken achter de computer

Vakken tijdens je opleiding

Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
Theorie elektrotechniek
5
dagen naar school
16
weken stage

Stage lopen

Je bent 5 dagen per week op school. In het tweede jaar ga je een half jaar stage lopen. Bijvoorbeeld bij een bedrijf in de bouw of in de Rotterdamse haven.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Rotterdam-Alexander óf RDM Campus

Prins Alexanderlaan 55, Rotterdam-Alexander
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Scheepsbouwweg 15, Rotterdam
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 15. Deze locatie ligt vlak bij de Waalhaven in Rotterdam-Zuid. Vanaf Zuidplein ga je met de bus naar de leslocatie. Je kunt ook met de auto gaan, dit is zelfs handiger. Er is genoeg gratis parkeergelegenheid voor de auto, scooter en fiets. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Als Monteur Elektrotechnische Installatie stel je elektrotechnische/elektronische systemen samen in een werkplaats.

Beroepen na de opleiding

Je gaat werken bij een elektrotechnisch installatiebedrijf. 

Vandaag ga je op pad om verschillende schakelingen te installeren. Je luistert naar de aanwijzingen van je collega. Jullie zijn een sterk team. Echte vakmensen.

Je bent alert en kan goed omgaan met onverwachte situaties. Want als je werkt met stroom, moet je goed weten wat je doet. Jij installeert een schakel- en verdeelsysteem. Dat is hét begin van een elektrische installatie. En ook voor het aanleggen van buis- en kabelinstallaties draai jij je hand niet om. 

Deze skills heb je nodig

  • Je kunt goed samenwerken
  • Je bent handig en zorgvuldig
  • Je houdt je hoofd koel onder spanning

Deze niet (altijd)

  • Je werkt op een rustig tempo
  • Je kan leidinggeven
  • Je beantwoordt mails van de klant

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Fadi Koria

Fadi Koria

Onderwijsleider Elektrotechniek

Bij ons heb je altijd een warm welkom. Voor al je vragen kun je mij een bericht sturen op Whatsapp of mail.