Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek

Technicus engineering werkgebied Elektrotechniek

Kijk eens om je heen: bijna alles wat je ziet, maakt gebruik van elektrotechniek. Als Technicus engineering werkgebied elektrotechniek werk je mee aan nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied, zoals de productie van satellieten. Of je ontwerpt klimaatinstallaties voor huizen, kantoren en bedrijven. 

In het kort

Bedenk jij nieuwe én betere systemen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie (RDM)
Ben je creatief en nieuwsgierig? En lijkt het je leuk om jouw kennis en creativiteit in te zetten om nieuwe en betere systemen te bedenken? Met de opleiding Technicus engineering werkgebied elektrotechniek werk je mee aan de nieuwste ontwikkelingen en werk je met de nieuwste technieken. Wie weet ontwikkel jij wel een techniek om elektrische auto's op te laden. Wat je ook wilt gaan doen, bedrijven staan te springen om technici zoals jij.
Ontdek de locatie (PAL)

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je start deze opleiding breed. Je maakt kennis met alle werkvelden, zoals elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde en medische instrumentatie techniek. 

In 4 jaar leer jij alles over elektrotechniek en tijdens deze periode werk je veel aan projecten. Alleen, maar meestal in een team. Je bent bezig met technisch tekenen en je bedenkt en ontwerpt installaties en systemen.

Je test bijvoorbeeld of een robot het programma kan uitvoeren, dat jij hebt geschreven. Of je bekijkt of een ontwerp dat jij hebt gemaakt en berekend, ook echt gemaakt kan worden. In een van de projecten werk je samen met hbo-studenten voor echte opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Misschien bedenk jij wel een creatieve oplossing met waterstof. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen, zoals Verdieping elektro of Embedded design. En er blijft ook veel ruimte over om je eigen interesses verder te ontwikkelen. 

Dit ga je doen

  • Ontwerpen van producten en systemen
  • Tekeningen maken en lezen, en 3D-simulaties uitvoeren  
  • Schrijven van computerprogramma's voor machines en robots 

Dit niet (zo vaak)

  • Storingen oplossen
  • Productiewerk uitvoeren
  • Elektriciteit aanleggen

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
5
dagen naar school
3
stages

Stage lopen

Het eerste jaar sluit je af met een stage van 10 weken. Dit noemen we een oriënterende stage. Hier ontdek jij welk werkgebied je leuk vindt.  

In het derde leerjaar start je met een stage van 20 weken. Je sluit de opleiding af met een examenstage in het vierde jaar. Deze stage duurt 20 weken. Hier leer je het vak in de praktijk en mag jij veel zelf doen.  

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van de leerbedrijven waarmee we samenwerken of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

Rotterdam-Oost óf Zuid

Prins Alexanderlaan 55
De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

RDM Rotterdam
Rdm Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Als Technicus Engineering ontwerp en ontwikkel je elektrotechnische installaties.

Beroepen na de opleiding

Na deze mbo 4 opleiding Technicus Engineering werkgebied elektrotechniek, kun je veel kanten op. Je hebt garantie op leuk werk met een goed salaris, want veel bedrijven vragen naar technici zoals jij. 

Je kunt aan de slag bij bedrijven die elektrotechnische apparatuur, beveiligingsinstallaties, communicatie-installaties en verlichtingsinstallaties maken. 

Maar ook bij bedrijven die zich bezighouden met automatiseringstechniek, meet- en regeltechniek, domotica en research & development. En natuurlijk kun je ook je eigen bedrijf starten. 

Geen dag is hetzelfde. Je ontwerpt, installeert en onderhoudt installaties. Je bereidt productiewerk voor. Je onderhoudt producten en systemen. Je maakt en leest tekeningen. Je ontwerpt logische schakelingen. Je maakt een kostenberekening en voert kwaliteitscontroles uit. En als het nodig is, stuur je collega’s met minder ervaring aan. 

Liever verder leren? Ongeveer 50 procent van onze studenten stroomt door naar het hbo. 

Deze skills heb je nodig

  • Je kunt goed technisch tekenen
  • Je kunt leidinggeven 
  • Je bent creatief

Deze niet (altijd)

  • Je bent afwachtend
  • Je maakt veel plannen
  • Je werkt vaak alleen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Roland van Leusden

Roland van Leusden

Docent bedrijfskunde & techniek

Ik help jou met het ontwerpen van constructies waar Nederland blij van wordt.

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen