Airco/warmtepompmonteur

Airco/warmtepompmonteur

Zweetoksels? Niet als het aan jou ligt. Dankzij jou blijft het koel in de supermarkt, cafés en restaurants. Ook zorg je voor een lekker klimaat in gebouwen. Met de juiste temperatuur zorg jij dat alles goed draait.

In het kort

Wil jij straks cool werk doen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Airco-kastje open, handen uit de mouwen en aan de slag. Je vindt het leuk om te boren en te sleutelen. Beugels ophangen en de druk meten. Geef jou de opdracht om een storing op te sporen en je houdt het hoofd koel totdat je die hebt gevonden. Woon je op Rotterdam-Zuid? Met deze opleiding heb jij gegarandeerd een baan met de AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij leert alles wat er komt kijken bij het plaatsen en repareren van een airco of warmtepomp. Je weet straks waar je een airco het beste kan ophangen. Je leert hoe je een airco helemaal in en uit elkaar sleutelt. Ook ontdek je alles over de druk in warmtepompen.

Het is je vast opgevallen dat de zomers wat heter worden. En ook in de Rotterdamse haven wordt er steeds meer gebruikgemaakt van koelcontainers. Zo zie je maar. Er is genoeg werk.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Airco's en warmtepompen ophangen
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Kabels en draden leggen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken
 • Veel achter de computer werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
50%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Je kunt werken bij een installatiebedrijf, woningbouwvereniging of als zelfstandig ondernemer. 

De zon schijnt, vandaag ga je op pad met een collega om storingen te verhelpen aan een airco. In het kantoorpand hangt een airco die warme lucht blaast. Je schroeft de kast open. Spoort de storing op. Ah, je ziet het al. Een draad is kapot. Je vervangt het draadje en schroeft de kast weer dicht.

Even een boterhammetje. En na de lunch ga je naar een restaurant waar je een nieuwe warmtepomp mag installeren. Jij schroeft, meet de druk en laat er wat lucht uitfloepen. Jij weet precies wat je moet doen. Want jij bent een echt vakmens.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent oplossingsgericht
 • Je bent een echte techneut
 • Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bestelt onderdelen 
 • Je maakt afspraken met klanten

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Henk in 't Veld

Henk in 't Veld

Docent Koudetechniek & BPV begeleider

Ik leer studenten graag de basiskennis en vaardigheden van de koeltechniek.