Airco/warmtepompmonteur

Airco/warmtepompmonteur

Zweetoksels? Niet als het aan jou ligt. Dankzij jou blijft het koel in de supermarkt, woningen, ziekenhuizen en restaurants. Als Airco-/warmtepompmonteur zorg je voor een comfortabel klimaat. 

In het kort

Wil jij straks cool werk doen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Airco's en warmtepompen installeren en onderhouden. Jij bent de specialist die ervoor zorgt dat temperaturen in een ruimte goed zijn afgesteld. Je plaatst en monteert de onderdelen en legt het leidingsystemen voor koude- en klimaatsystemen aan. Geef jou de opdracht en jij houdt het hoofd koel. Woon je op Rotterdam-Zuid? Met deze opleiding heb jij gegarandeerd een baan met de AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij leert alles wat er komt kijken bij het installeren van een airco of warmtepomp. Je weet straks waar je een airco het beste kan ophangen. En hoe je het systeem werkend achterlaat voor de klant. 

Het is je vast opgevallen dat de zomers wat heter worden. De behoefte aan airco’s is de laatste jaren dan ook sterk toegenomen. En door de verduurzaming wordt er steeds vaker voor een warmtepomp gekozen. Zo zie je maar. Er is genoeg werk.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Bijvoorbeeld eentje die je een verdieping geeft in de montage van componenten en leidingwerk. Of eentje over de toepassing van natuurlijke koude middelen, zoals CO₂ en propaan. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. 

Dit ga je doen

 • Airco's en warmtepompen monteren
 • Leidingwerk aansluiten
 • Onderhoud en storingen oplossen in koelsystemen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken
 • Veel achter de computer werken

Deze vakken krijg je

Vakleer
Praktijk
Practicum
F-gassen certificaat
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Je kunt werken bij een installatiebedrijf, koeltechnische installateur of als zelfstandig ondernemer. 

De zon schijnt, vandaag ga je op pad met een collega om een warmtepomp aan te leggen. Gisteren was je nog bezig in een kantoorpand, maar vandaag ga je aan de slag bij een particulier in een woonwijk. Je levert je werk netjes weer af en zorgt dat de klant tevreden is. 

Even een boterhammetje. En na de lunch ga je bij een andere klant in de buurt een onderhoudsbeurt uitvoeren. Jij weet waar je het over hebt en houdt je hoofd cool. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent een echte techneut
 • Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je bent een teamplayer

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bestelt onderdelen 
 • Je kan goed leidinggeven

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Rob Jongeneel

Rob Jongeneel

Docent Koudetechniek & BPV begeleider

Ik leer studenten graag de basiskennis en vaardigheden van de koeltechniek.