Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25821
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25821
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Veilig drinkwater, verwarming voor in huis en een ventilatie in de keuken. Werkt het even niet zoals het hoort? Dan weet jij wat er moet gebeuren als eerste monteur werktuigkundige installaties met een niveau 3 bbl-opleiding. Zowel bij de mensen thuis als bij een bedrijf. Jij fikst het. 

In het kort

Denk jij vaak in oplossingen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Storing aan een cv-installatie, maar niets te zien? Laat dat maar aan jou over. Want jij weet precies waar je het zoeken moet. En je denkt altijd drie stappen vooruit. Veiligheid staat bij jou voorop. Zo ga jij door totdat het opgelost is. Techniek is helemaal jouw ding. Je vindt het leuk om in gesprek te gaan met verschillende soorten klanten. En je werkt graag samen met collega’s. Dan is de eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 bbl-opleiding iets voor jou.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Installatietechniek heeft alles te maken met de aan- en afvoer van water, lucht en gas. Warm en koud stromend drinkwater, centrale verwarming, de luchtventilatie in een sportschool en de temperatuur in een kantoorgebouw.

Tijdens de opleiding 1e monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 bbl leer je over de werking van cv-toestellen en installaties. En je leert hoe je storingen oplost.  

Je volgt één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om je te verdiepen in duurzaamheid of om meer te leren over elektro in de installatietechniek. En je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Op verschillende locaties werken
 • Aan verschillende installaties sleutelen 

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen 
 • Mails van klanten beantwoorden
 • Op kantoor werken

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. Dat leer je allemaal tijdens de opleiding 1e monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 bbl. 

Wiskunde
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 middag en avond volg je de theorielessen samen met je klasgenoten.

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding 1e monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 bbl begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Check dit verhaal

Met de opleiding 1e monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 bbl ontdek, bekijk en verhelp je storingen aan gastoestellen, cv-ketels, ventilatiesystemen en koelmachines. Student Wouter vertelt over zijn passie voor werktuigkundige installaties. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Tijdens de opleiding tot 1e monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 bbl leerde je het vak in de praktijk. Nu weet jij alles over waterslangen, pijpleidingen, koppelstukken en noem het maar op. ‘s Ochtends ga je eerst langs het magazijn om alle spullen op te halen die je nodig hebt. Want vandaag ga je langs bij 10 klanten met verschillende soorten storingen. Je bent op pad met de collega die jij begeleidt in het werk.  

Een van je klanten is een bewoner van een appartement. De druk van de cv-ketel is te laag. Je vult de ketel bij met water, maar de meter blijft aangeven dat de druk niet hoog genoeg is. Kan er een lekkage zijn? Jij gaat op onderzoek uit. En ja hoor. Je hebt het piepkleine gaatje zo gevonden. En dankzij jouw scherpe blik, is de storing zo verholpen.   

Deze skills heb je nodig

 • Je bent zelfverzekerd 
 • Je durft beslissingen te nemen
 • Je bent sociaal

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed tekenen
 • Je houdt het overzicht van de kosten
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding 1e monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 bbl. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Leo Jacobse

Leo Jacobse

Docent installatietechniek

Ik vind het leuk om onze studenten te begeleiden. En met ze mee te denken over duurzame oplossingen.

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.