Eerste monteur woning

Eerste monteur woning

Een warm huis, veilig drinkwater en een brandslang waar je op kan vertrouwen als dat nodig is. Als Eerste monteur woning zorg jij ervoor dat iedereen thuis op een veilige manier gebruik kan maken van gas en water.

In het kort

Zorg jij straks voor warme huizen en veilig drinkwater?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Het is altijd weer een puzzel. Hoe ga je beginnen? En wat ga je allemaal tegenkomen achter de muren? En onder de grond? Wat er ook gebeurt: jij houdt je hoofd koel. En je klust er lekker op los met je handen. Het liefst werk je op verschillende plekken. Met gezellige collega’s om je heen. Want naast het serieuze werk, is er ook een lolletje op z’n tijd.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Installatietechniek heeft alles te maken met de aan- en afvoer van water en gas. Warm en koud stromend water, centrale verwarming, de cv-ketel, de brandbeveiliging voor in huis en de afvoer van het regenwater.

Tijdens deze opleiding leer je alles over de pijpleidingen en watertangen die je gebruikt als eerste monteur woning. Ook krijg je praktijkvakken zoals vaktekenen en meettechniek, monteren en bedraden. Je leert nauwkeurig werken, je ontdekt hoe je storingen voorkomt en hoe je veilig werkt. 

Je volgt één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Ketels, leidingen en pijpen plaatsen
 • Zelfstandig werken onder een projectleider
 • Werken in woningen, nieuwbouw en flats

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Bestellingen plaatsen
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Wiskunde
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
16weken stage

Stage lopen

De eerste 2 jaar loop je korte stages. Je gaat 4-5 dagen naar school en loopt 1 dag in de week stage. Bijvoorbeeld bij een bedrijf in de woningbouw of bij een loodgietersbedrijf. In het laatste jaar ga je op langere stage in een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Student Auke neemt je mee tijdens zijn werk en vertelt over hoe hij een cv-installatie maakt tijdens de bbl-opleiding Eerste monteur woning. 

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De praktijk- en theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.2
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
74%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag werk je samen met je assistent monteur. Jullie zijn veel samen op pad en jij begeleidt je assistent bijvoorbeeld in het aanleggen van leidingen.

Je werkplek is: een nieuwbouwhuis. De muren zijn open om leidingen achter te leggen. Als alles netjes vastzit, geef je een collega opdracht om de boel weer zorgvuldig dicht te maken. De leidingen komen een stukje uit de muren. Daar verbind je de radiatoren aan. En in de keuken draai je wat pijpleidingen aan elkaar.

Boven het keukenblok hang je een nieuwe ketel die warm water door de verwarming en uit de kraan laat stromen. Zo heb jij aan het einde van de dag weer een flinke puzzel opgelost.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent flexibel
 • Je bent netjes en vriendelijk
 • Je kunt goed samenwerken

Deze niet (altijd)

 • Je kunt netjes tekenen
 • Je kunt goed plannen
 • Je kunt de kosten bewaken

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.