Machinist grondverzet

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25948
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Machinist grondverzet

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25948
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Van voor naar achter, van links naar rechts. Als Machinist grondverzet houd jij de graafmachine onder controle. Van kuilen graven en bermen maaien tot het gelijk maken van de grond. Jij bewerkt de bodem voor het aanleggen van wegen en gebouwen. 

In het kort

Zit jij graag aan het stuur van een grote machine?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je vond het als kind al leuk om computerspelletjes met een joystick te spelen. Je bent een echt buitenmens. En het lijkt je gaaf om grote machines te besturen. Gewoon lekker bezig zijn, van bouwputten uitgraven tot op het land werken. En bergen zand, grind of stenen te verplaatsen. Laat dat maar aan jou over. Want in jou schuilt een echte Machinist grondverzet.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert werken met machines en we bereiden je voor op jouw toekomstige werk als Machinist grondverzet. Zo ben je vaak langs en op de weg te vinden om bermen op te schonen. Of je bereidt de grond voor op het aanleggen van een nieuwe asfaltweg of het bouwen van een huis. Ook leer je andere taken zoals het onderhoud aan de hijskraan of het werken in een kas. Wat je ook doet: jij bent vooral lekker buiten aan het werk met je handen en met de machine. 

Tijdens de opleiding Machinist grondverzet volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om door te stromen naar de opleiding Uitvoerder infra. 

Dit ga je doen

 • De machine gebruiksklaar maken en naar een locatie brengen
 • Sleuven en putten graven 
 • Onderhoud en reparaties aan de machine 

Dit niet (zo vaak)

 • In je eentje werken
 • Vergaderen
 • Mail van klanten beantwoorden

Deze vakken krijg je

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten. Ook moet je goed kunnen rekenen als Machinist grondverzet. Je krijgt les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe gezond eten en sporten je kan helpen in je werk. En over verschillende culturen van mensen om je heen.  

Wiskunde
Nederlands
Loopbaan & Burgerschap
Rekenen
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct als aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak van de Machinist grondverzet in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding Machinist grondverzet begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Zuid-Holland Infra Park (ZIP)

De theorielessen volg je op de locatie Parallelweg 403 in Schiedam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus, tram en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

In de infra werk je veel buiten. Als Machinist grondverzet graaf je bijvoorbeeld een bouwput uit. In deze video vertelt student Lisa over haar opleiding. 

Beroepen na de opleiding

Als Machinist grondverzet werk je bij je een loonwerkbedrijf, een bedrijf dat door een opdrachtgever wordt gevraagd om een klus te klaren. Bijvoorbeeld de gemeente of een tuinbouwbedrijf. Je bent de hele dag op pad met je graafmachine. Soms zelfs naar verschillende werkplekken op een dag.

’s Morgens vroeg maai je de bermen. Tussendoor doe je wat onderhoud aan de kraan. En na de lunch help je om een bouwput te graven. Je werkt netjes en nauwkeurig zodat leidingen en rioleringen heel blijven. Klaar met graven? Dan maak je de grond weer gelijk met zand. Zo maak je het mooi vlak om een straat te leggen. 

Aan het einde van de dag laad je alles in, tijd om naar huis te gaan. 

Deze skills heb je nodig

 • Je bent een buitenmens 
 • Je houdt je hoofd koel onder druk
 • Je kunt zelfstandig werken

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je werkt op kantoor
 • Je zit achter de computer

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is een AanDeBak-Garantie?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Frank Frehen

Frank Frehen

Docent Infra

Misschien kom je straks bij mij in de klas. Heb je vragen over de opleiding? Ik heb antwoorden!

Hans de Groot

Hans de Groot

Docent Infra

Als je deze opleiding gaat doen, kom je misschien wel bij mij in de klas.

Vergelijkbare opleidingen

Bekijk alle opleidingen