Middenkaderfunctionaris Bouw

Middenkaderfunctionaris Bouw

Gebouwen zijn nodig om in te leven en te werken. En zonder onderhoud, staan de oude panden er maar verdrietig bij. Maar er zit veel meer achter dan timmeren en metselen. Kijk, want daar kom jij. Dankzij jouw werk wordt de bouwpuzzel veilig en op tijd opgelost. 

In het kort

Wil jij alle kanten op in de bouw?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je denkt altijd een paar stappen vooruit. En vindt een oplossing voor ieder probleem. Je krijgt energie van hard werken. Ook als het buiten koud en nat is. En je vindt het tof om collega’s aan te sturen. Met de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw ben je betrokken bij elke stap in het bouwproces: van de eerste schetstekening tot het leggen van de laatste dakpan.

Wat leer je tijdens de opleiding?

In het basisdeel leer je de juiste informatie te verzamelen door te lezen, luisteren, kijken en meten. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om het kostenplaatje te maken voor een nieuw kantoorpand. Dat begint al met het maken van een technische tekening en een plan van aanpak. 

In het profieldeel leer je hoe je een ontwerp voor huizen en kantoren maakt. Hoe je de tijd en kosten bewaakt van het bouwen. Je weet straks ook hoe je de tekening klaarmaakt om een omgevingsvergunning aan te vragen. En hoe je een aanbesteding start. Ook leer je hoe je collega’s kunt aansturen.   

In het eerste jaar leer je alles over veilig werken tijdens je stage. En volg je één of meer keuzedelen, zoals: Binnenhuisarchitectuur of Ondernemerschap. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te starten. En natuurlijk kan je doorstromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Tekening met gemaakte afspraken maken
 • Planning en kosten bewaken
 • Omgevingsvergunning regelen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Zelf bouwen
 • In je eentje werken

Je moet duidelijk kunnen uitleggen wat je aan het doen bent, zowel aan de opdrachtgever als aan voorbijgangers. Vaak in het Nederlands en soms in het Engels. Ook is het handig als je al goed kan rekenen als Middenkaderfunctionaris bouw. Misschien moet je talenknobbel nog groeien en duik je liever in cijfers. Of andersom. Dat is helemaal oké. Onze docenten zijn er om je op weg te helpen.  

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
2avonden naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Twee avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Dit is jouw leslocatie

Schiedam én Rotterdam

In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er heel groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.  

Jan Lighthartstraat 250 

Deze locatie ligt vlak bij het Zuidplein op Rotterdam-Zuid. En is dus goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een stalling voor je fiets of scooter. En een kantine voor een lekkere lunch. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Helm op en gaan. Als Middenkaderfunctionaris bouw ga je aan de slag bij een architectenbureau, woningbouwvereniging of bij de gemeente.  

Je praat met tekenaars en werkvoorbereiders. Je legt de laatste hand aan een technische tekening. En je gaat langs bij de bouwplaats. Het getimmer met een hamer en het getik van een drilboor: voor jou klinken die bouwgeluiden als muziek in de oren. Want het betekent dat het nieuwe kantoorpand op tijd klaar is. En daar ben jij verantwoordelijk voor.

Deze skills heb je nodig

 • Je hebt oog voor detail
 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je durft collega's aan te sturen

Deze niet (altijd)

 • Je kunt vergunningen keuren
 • Je bent handig met een hamer
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. Of bekijk de veelgestelde vragen eens. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.  

Naar veelgestelde vragen

Frank van Noort

Frank van Noort

Docent en BPV-coördinator

Frank van Noort is docent Bouwkunde en de contactpersoon voor bedrijven.

Ted Prins-van Wijtvliet

Ted Prins-van Wijtvliet

Studentenadministratie

Heb je vragen over de opleiding Bouwkunde Schiedamseweg, dan kan je contact opnemen met mij.