Middenkaderfunctionaris bouw

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25870
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Middenkaderfunctionaris bouw

 • Duur
  3 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25870
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Gebouwen zijn nodig om in te leven en te werken. En zonder onderhoud, staan de oude panden er maar verdrietig bij. Maar er zit veel meer achter dan timmeren en metselen. En daar kom jij om de hoek kijken. Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw leer je tekenen, rekenen en de bouwplanning maken. Dankzij jouw werk is de bouw van huizen en kantoorpanden op tijd klaar. 

In het kort

Wil jij alle kanten op in de bouw?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je denkt altijd een paar stappen vooruit. En vindt een oplossing voor ieder probleem. Je kunt hard werken. Ook als het buiten koud en nat is. En je vindt het tof om collega’s aan te sturen. Met de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw ben je betrokken bij elke stap in het bouwproces: van de eerste schetstekening tot het leggen van de laatste dakpan. Jij bent al aan het werk voor een werkgever, maar wil nog graag je diploma halen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding bepaal je zelf wat je wil leren: 16 van de 25 werkprocessen ga jij uitvoeren. Denk hierbij aan bestektekeningen maken, maatvoering en bestelwerk verzorgen en de planning en begroting maken.

In het basisdeel leer je de juiste informatie te verzamelen door te lezen, luisteren, kijken en meten. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om het kostenplaatje te maken voor een nieuw kantoorpand. Dat begint al met het maken van een technische tekening en een plan van aanpak. 

In het profieldeel leer je hoe je een ontwerp voor huizen en kantoren wordt gemaakt. Hoe je de tijd en kosten bewaakt van het bouwen. In het derde jaar volg je het project SMARTCirculair. Je leert hoe je duurzaam bouwt. Aan het einde van het project, moet je het gebouw weer uit elkaar kunnen halen. Want de materialen moet je kunnen hergebruiken. 

Tijdens je opleiding volg je één of meer keuzedelen, zoals: Ondernemerschap. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen.

Dit ga je doen

 • Tekening met gemaakte afspraken maken
 • Planning en kosten bewaken
 • Samenwerken in teams 

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Zelf bouwen
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
Tekenen
Veiligheid, Gezondheid en Milieu
Constructieve vakken
Natuurkunde
Vormgeving, Visualisatie en Ontwerp
Bedrijfskunde, Marketing en Communicatie
4
dagen werken
2
avonden naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 2 avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Kies jouw leslocatie

Schiedam

Schiedamseweg 245, Schiedam
In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er heel groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Als Middenkaderfunctionaris bouw ga je aan de slag bij een architectenbureau, woningbouwvereniging of bij een aannemersbedrijf.  

Je praat met opzichters, werkvoorbereiders en bouwkundig tekenaars. Je legt de laatste hand aan tekeningen. En je gaat langs bij de bouwplaats. Jij bent de assistent van de uitvoerder of werkvoorbereider. Het getimmer met een hamer en het getik van een drilboor: voor jou klinken die bouwgeluiden als muziek in de oren. Want het betekent dat het nieuwe kantoorpand op tijd klaar is. En daar ben jij verantwoordelijk voor. Vaak bezoek je elke dag van de week een andere bouwlocatie. Zo kom je nog eens ergens. 

Deze skills heb je nodig

 • Je hebt oog voor detail
 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je durft collega's aan te sturen

Deze niet (altijd)

 • Je kunt vergunningen keuren
 • Vuile handen krijgen
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Naar veelgestelde vragen

Ted Prins-van Wijtvliet

Ted Prins-van Wijtvliet

Studentenadministratie

Heb je vragen over de opleiding Bouwkunde Schiedamseweg, dan kan je contact opnemen met mij.

Frank van Noort

Frank van Noort

Expert docent en BPV-coördinator Bouwkunde

Ik weet wat het werkveld nodig heeft. En ik leer de studenten graag die competenties.