Monteur koude- en klimaatsystemen

Monteur koude- en klimaatsystemen

Wat hebben stroom, lucht, water en koude middel met elkaar te maken? Daar weet jij straks alles van. Dankzij jou blijft voedsel en drank koel in de supermarkt, ziekenhuizen en restaurants. Als monteur koude- en klimaatsystemen houd je de temperatuur ook in orde bij industriële productieprocessen.

In het kort

Vind jij met je handen werken cool?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij bent superhandig. Je monteert en repareert koeltechnische installaties. Elke dag is weer een verrassing, dat vind je leuk. Een storing? Jij stopt pas als de storing is opgelost. Daar haal je veel plezier uit. Woon je op Rotterdam-Zuid? Met deze opleiding heb jij gegarandeerd een baan met de AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Jij leert het installeren en onderhouden van koude- en klimaatsystemen: airco’s in ziekenhuizen en scholen, koelinstallaties in containers en vriessystemen voor de vleesindustrie. Jij zorgt ervoor dat de systemen zo energiezuinig mogelijk werken. Je maakt een meetrapport en bepaalt of de installatie goed draait. En je adviseert klanten over de veiligheid.

 Je leert zelfstandig werken, maar er is ook altijd hulp van je collega’s. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Bijvoorbeeld eentje die je een verdieping geeft in de montage van componenten en leidingwerk. Of eentje over de toepassing van natuurlijke koude middelen, zoals CO₂ en propaan. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. 

Dit ga je doen

 • Installeren en onderhouden van koude- en klimaatsystemen
 • Leidingwerk aansluiten
 • Storingen opsporen en verhelpen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken
 • Onderdelen bestellen 

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie.

Vakleer
Praktijk
Practicum
F-gassen certificaat
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf.

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Student aan Techniek College Rotterdam vertellen je graag meer over de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Je kunt werken bij een installatiebedrijf, koeltechnische installateur of als zelfstandig ondernemer. 

Vandaag ga je met spoed langs bij de slagerij. De koelruimte wordt niet koud genoeg, maar gelukkig heb jij de storing zo gevonden. Je had geluk dat deze storing tijdens werktijd begon, want soms moet je ook in je weekend op pad.

In de middag ga je met een collega langs bij het ziekenhuis. Daar gaan jullie beginnen met een groot project: het aanleggen van airco's op een nieuwe afdeling. Jij weet waar je het over hebt en houdt je hoofd cool. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent handig en nauwkeurig
 • Je werkt gestructureerd

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je doet bestellingen van onderdelen
 • Je stuurt een groot team aan

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Henk in 't Veld

Henk in 't Veld

Docent Koudetechniek & BPV begeleider

Ik leer studenten graag de basiskennis en vaardigheden van de koeltechniek.