Monteur koude- en klimaatsystemen

Monteur koude- en klimaatsystemen

Wat hebben stroom, lucht, water, koelvloeistof en gas met elkaar te maken? Daar weet jij straks alles van. Dankzij jou blijft voedsel en drank koel in de supermarkt, cafés en restaurants. Ook zorg je voor een chille temperatuur in gebouwen.

In het kort

Vind jij het chill om met je handen te werken?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Geef jou een berg met rietjes en jij bouwt er een installatie van. Jij bent superhandig en vindt het leuk om dingen in- en uit elkaar te draaien. Je kan zelfstandig werken, maar bent ook een echt gezelligheidsdier. Je houdt ervan dat elke dag weer iets anders voor je in petto heeft. En is er ergens een storing? Dan ga je door totdat die opgelost is. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je weet straks hoe je een airco uit elkaar sleutelt. En weer in elkaar schroeft. Ook ontdek je hoe vrieskasten zelfs in de heetste ruimte koel blijven. En hoe je de druk in een warmtepomp kan regelen. Je leert zelfstandig klussen. Maar je collega’s zijn er natuurlijk om je te helpen.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. En om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Onderdelen van airco en warmtepomp plaatsen
 • Leidingen installeren en onderhouden
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • In de werkplaats en bij klanten werken
 • Onderdelen los- en vastdraaien, schoonmaken of vervangen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als airco/warmtepompmonteur. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe je sterk en fit blijft tijdens het werk. En over verschillende culturen.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen per week werken
1lesdag per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Student aan Techniek College Rotterdam vertellen je graag meer over de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
45%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Dit is weer zo’n dag waarin je van alles tegen kan komen. Vanochtend ben je aan het werk op de werkplaats. Daar zet je een airco met verschillende onderdelen in elkaar. Je schroeft, je knipt en je draait met je handen de buizen vast. Even de druk meten. Top. Die is klaar om z’n werk te doen in een supermarkt.

Vanmiddag ga je met spoed eerst langs bij de slagerij. De koelruimte wordt niet koud genoeg, en dat is best lastig voor een slager. Maar gelukkig heb jij de storing zo gevonden. Je vervangt een leiding. En klaar. Daarna nog even langs een woonhuis om een warmtepomp te plaatsen. En aan het einde van de dag ga je met een voldaan gevoel terug naar je eigen chille thuis.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent handig en nauwkeurig
 • Je werkt gestructureerd
 • Je bent een echte techneut
 • Je bent oplettend en leergierig

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Henk in 't Veld

Henk in 't Veld

Docent

Vragen? Ik kan je alles vertellen over de opleiding of cursus.