Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Losse ringetjes, rubbertjes, schroefjes, draden, leidingen en kabels. Anderen zien een onmogelijke missie. Maar jij ziet de onmisbare onderdelen van een cv-ketel. Als Monteur service en onderhoud installaties en systemen weet jij namelijk precies hoe installaties in elkaar zitten.

In het kort

Heb jij een technische knobbel?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Geef jou een uitdaging. En je krijgt direct een zelfverzekerde glimlach op je gezicht. Je bent vaak lekker met je handen bezig. Je gaat door totdat je het kleinste gaatje ontdekt. Zo los je iedere storing op. Je maakt ook graag een praatje met een klant. Je durft om hulp te vragen. Want veiligheid staat bij jou voorop. Lijkt dat je wat? Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen ontwikkel je een brede technische kennis over verschillende installaties en systemen. Je werkt zelfstandig aan klussen. Vooral bij de mensen thuis. Jij zorgt dat mensen veilig gebruik kunnen maken van drinkwater, gas en de centrale verwarming.

Je leert hoe je een cv-ketel in en uit elkaar schroeft. En hoe je een gaslekkage meet. Jij installeert, vervangt, repareert en controleert installaties voor gas, centrale verwarming en water.

Je werkt 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt alleen de theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris. Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Instructies opvolgen
 • Werken op verschillende locaties

Dit niet (zo vaak)

 • Mails van klanten beantwoorden
 • Bestellingen plaatsen
 • De planning maken

Vakken tijdens je opleiding

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

Heijplaat óf Rotterdam-Oost

Volg je theorie- en praktijklessen op de RDM-kade in Rotterdam. Deze locatie ligt op het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Dit is een innovatieve hotspot waar leren en werken samen komen. Er is parkeergelegenheid voor de auto, fiets en scooter. In de kantine kun je tijdens de pauzes iets eten en drinken

Of kies voor de Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Als Monteur Service en Onderhoud installeer, vervang, repareer, onderhoud en controleer je installaties voor gas, centrale verwarming en water.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag rijd je rond in het bedrijfsbusje. Samen met je collega ga je langs bij mensen die problemen hebben met hun gas, centrale verwarming of water.

Jij weet precies waar je het zoeken moet. En als je de cv-ketel opent, kijk je eerst goed hoe alles aan elkaar vastzit. Je meet waar de gaslekkage zit. En je vervangt een oude leiding. Daarna schroef je alles weer in elkaar. Je meet en controleert of de lekkage nu echt verholpen is. Alles veilig? Top. Dan pak je de gereedschapskist weer in en ga je naar de volgende klant.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en nauwkeurig
 • Je bent klantgericht
 • Netjes werken

Deze niet (altijd)

 • Een vlotte babbel 
 • Handig met machines 
 • Leiding geven

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Met mijn vakkennis lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.

Leo Jacobse

Leo Jacobse

Docent installatietechniek

Ik geef al bijna 25 jaar les op Techniek College Rotterdam. Ik help je bijvoorbeeld met het ontwerpen van CV-installaties.