Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

Zo’n ijskoud glas cola, schenk je niet zomaar. Supermarkten en restaurants kunnen niet zonder koel- en vrieskasten. En als het in ziekenhuizen en kantoren te warm is, kunnen mensen hun werk niet goed doen. Maar jij zorgt ervoor dat alles goed op temperatuur blijft.

In het kort

Blijf jij cool onder druk?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij houdt je hoofd koel onder druk. Je vindt het leuk om storingen op te sporen. En je lost ze nauwkeurig op. Je gaat zelfstandig aan de slag, maar je werkt ook graag samen met collega’s. Je houdt ervan dat elke dag weer anders is. En je zorgt er graag voor dat anderen kunnen werken in een chille temperatuur. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je weet straks hoe een vrieskast zelfs in de heetste ruimte koel blijft. Je leert hoe je een airco of luchtinstallatie uit elkaar schroeft. En natuurlijk ook weer in elkaar schroeft. De druk in een warmtepomp meten en regelen? Laat dat straks maar aan jou over. Je leert zelfstandig klussen. Maar je collega’s zijn er natuurlijk om je te helpen.

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. En om door te stromen naar een andere opleiding.

Dit ga je doen

 • Onderdelen van airco en warmtepomp plaatsen
 • Leidingen installeren en onderhouden
 • Storingen opsporen en verhelpen
 • Bij klanten werken
 • Onderdelen los- en vastdraaien, schoonmaken of vervangen
 • Airco’s, vrieskasten en warmtepompen inspecteren

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Bestellingen plaatsen
 • Je collega’s inplannen op klussen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als airco/warmtepompmonteur. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe je sterk en fit blijft tijdens het werk. En over verschillende culturen.

Wiskunde
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen per week werken
1lesdag per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Eén dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Ontmoet onze student van Techniek College Rotterdam. Hij vertelt je graag meer over de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

De zomers worden steeds heter. En daarnaast is er steeds meer vraag naar vers ingevroren eten. Het zal je dan ook niet verbazen: de wereld staat te springen om vakmensen zoals jij.

Op zo’n dag als vandaag ga je bij een agrarisch bedrijf langs op controle. Je checkt of de vrieskast nog wel koud genoeg blijft in de warme schuur. Zodat de boer snel zijn verse spinazie van het land kan invriezen. En zodat het bevroren blijft. Je gaat op speurtocht. En ontdekt dat de koeling op een plek is uitgevallen. En je wilt voorkomen dat het steeds warmer wordt, dus je moet het zo snel mogelijk weer aan de praat krijgen. Zodat de voeding niet bederft in de warmte. Gelukkig weet jij precies wat je moet doen.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent handig en nauwkeurig
 • Je bent flexibel
 • Je hebt technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je bent handig met computers
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kan goed leidinggeven

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Henk in 't Veld

Henk in 't Veld

Docent

Vragen? Ik kan je alles vertellen over de opleiding of cursus.